Kiedy wjadę w dziurę... przejeżdżam przez garby... słyszę z przodu skrzypienie
co to może być?
łączniku stabilizatora?
Printable View
Kiedy wjadę w dziurę... przejeżdżam przez garby... słyszę z przodu skrzypienie
co to może być?
łączniku stabilizatora?
Łączniki stabilizatora nie skrzypią. Zazwyczaj wahacze. Poczytaj forum a na pewno znajdziesz odpowiedzi.
jest gdzieś temat, w którym piszą, ze to normalne
przebiłem się przez lekturę... najprawdopodobniej górny wahacz
Mam to samo to górne wahacze skrzypią. U mnie jak było na polu powyżej 20 stopni to nic nie skrzypiało cisza, a jak jest już niższa temperatura to skrzypią.
Ten typ tak ma :D :D :D
U mnie też skrzypi czasem... Ale przyszło nowe zawieszenie, więc niebawem może przez jakiś czas będzie cisza :D
TRW nie skrzypia ale tylko przez rok potem to samo takze to normalne jest i trzeba to przezyc ;)
wymyj dobrze - wodą pod ciśnieniem tuleje wahaczy górnych, później zakonserwuj czymś do gumy i dobrze wytrzyj, żeby nie łapało nowego syfu.
To, że skrzypią niekoniecznie musi oznaczać, że mają luzy i może jeszcze trochę pośmigają
Mi skrzypiały dolne wahacze. Wymieniłem i jest spokój.
a możecie powiedzieć koledzy, gdzie i jakie najlepiej zakupić wachacze? bo szykuje sie u mnie wymiana całego kompletu, wachacza górnego, dolnego łączników.. strasznie skrzypia
Wpisz w wyszukiwarkę - o wahaczach masz lekturę na cały dzień.
W zależności od budżetu:
- szajs FASY, QAP ~600zł
- TRW, Vemy ~1200zł
- oryginały ~2000zł
Forum poleci Ci prawdopodobnie TRW. Ceny orientacyjnie - na allegro sobie popatrz
Gdyby kasiura miała znaczenie, to górne kupiłbym oryginalne (Te z logo Ricambi Originali - płaciłam coś koło 230zł/szt w ubiegłym roku). Reszta z przymrużeniem oka.
PS. Pamiętaj o gumach stabilizatora, których mechanikom nie chce się często wymieniać, bo jest roboty. Serwisowo wymienia się cały stabilizator, ale są zestawy naprawcze, które większość ogarnia.
ja gumy stabilizatora i łączniki wymieniam co roku, i co roku sa wyjechane ,
tak btw zauważyłem mocne skrzypienie, następowało to przy nierównościach, byłem przekonany że to właśnie gumy na stabilizatorze, niestety nie! okazało się że gdy otwiera się drzwi przednie, to pomiędzy nadwoziem a błotnikiem jest taka "guma" nie jakas szmatka tylko dość twarda guma, okazało się że to ona wydaje takie przeraźliwe piszczenie, gdy wyciąłem ową gumę, piszczenie znikło ,
dziwne...
zobacz na te tuleje
http://www.strongflex.vot.pl/index.p...emart&Itemid=1
http://www.strongflex.vot.pl/index.p...emart&Itemid=1
wybijałem w sobotę swoje z górnego wahacza i smarowałem, ale na wiosnę kupię czerwone, i będzie spokój
tak jak mówię, u mnie skrzypieniem odziwo okazało się coś kompletnie innego ..
Najlepiej wjechać na szarpaki i sprawdzić gdzie są luzy na tulejach. W górnych wahaczach przednich z powodzeniem mozna wymienić same tuleje, natomiast dolne w calości. Tak samo można wymienić tuleje z tyłu nawet w zwrotnicy tylnej. Jest to możliwe choć niełatwe. Ja to zrobiłem i skrzypienie ustąpiło.
Sorry że odświeżam temat, wymieniłeś tuleje na poliuretanowe? czy zwykłe? I ile zaoszczędziłeś na wymianie samych tulei w porównaniu do zakupu wahaczy?
stawiam na wahacze lub gumy między wahaczami :) mam w sumie podobny problem
A powiedzcie mi jak już zaczną skrzypieć tzn. ze od razu nadają sie do wymiany ? Czy można na tym jeszcze jezdzić ? Bo mi po ostatnim wyjezdzie na narty tak skrzypia ze ja pierdykam. Teraz jezdze po Krakowie to czuje sie jak na jakiejs wersalce :P
Przeczytaj sobie : http://www.forum.alfaholicy.org/147/...tml#post729513
Tam znajdziesz odpowiedź na wszystkie twoje wątpliwości i pytanie...
Pozdrawiam
Ja też to miałem skrzypiały, że wstyd było jechać. Podczas serwisu wymiany oleju powiedziałem, żeby mi do zawieszenia zajżeli i się okazało, że brud podszedł.
Nie powiem, że to usuneli, ale troszkę mniej skrzypiało. Później sam wziąłem się za te zawieszenie. Kupiłem WD-40 i silikon w spreju. Zacząłem psikać preparatami we wszystkie złącza z jednej strony a później z drugiej strony zużywając dwie puszki. Po odczekaniu paru godzin jak ręką odjąć CISZA!!! A nie powiem 159 jest dużo cięższa od 147. Polecam wyczyścić zawieszenie. Ps. Może od strony pasażera wystarczy... POWODZENIA...
Wiesz właśnie o to samo mi chodziło :) Bo zaczęło skrzypieć nagle gdy byłem na nartach i było dużo kopnego śniegu błota żwiru soli piasku i kto wie czego jeszcze. Jak będe miał czas to się tym zajmę. Przeczytałem kilka/naście wątków o skrzypieniu i wszędzie to samo tzn wahacze albo gumy stabilizatora. Podejrzewam że i tak za jakiś czas czeka mnie wymiana bo autko ma prawie 60 k i oryginalne zawieszenie czyli by pasowało wg. opinii o wytrzymałości.
Dzięki wszystkim za rady.
Ale nie psikaj broń boże WD 40, bo tym sposobem skracasz sobie żywotność elementów gumowych - produkty ropopochodne i różnego rodzaju rozpuszczalniki, smary, WD 40 itd wchodzą w reakcję z gumą i ją najzwyczajniej rozpuszczają. Przepłucz mocno wodą z węża ogrodowego i po tym zabiegu psiknij silikonem w sprayu np. tym do konserwacji uszczelek. Pozdrawiam...
No i się stało bo ja tak zrobiłem...
Już miałem dość tego skrzypienia i jak psikałem to i silikonem i WD-40 wszystkim... Głupia sprawa bo dzisiaj sprzedałem Alfę :sad:, ale miejmy nadzieję że wszystko bedzie ok. Nie lubię jak ludzie, źle gadają o naszych Bellach jakie to one awaryjne. A nowy właściciel był świeżo upieczonym Alfocholikiem:)...
Mistrzu, zalogowałem się specjalnie dla Ciebie aby podziękować Ci za pomoc w rozwiązaniu sprawy! Wiem, że post stary i odgrzewam, ale nie mogłem wytrzymać! Ja te gumy(pianki?) lepiej przymocowałem i rzeczywiście jak ręką odjął! Zero przeraźliwych dźwięków! A już miałem wymieniać zawieche...tak więc wszyscy którzy macie problem z owymi stukami, a zawiecha jest w miarę świeża sprawdźcie te gumy! Pozdrawiam i WITAM wszystkich zarazem:)
na 100% skrzypią górne wahacze...zresztą- co w alfie nie skrzypi?!
Gorne wahacze na pewno, u mnie tak skrzypialo powyzej 20 stopni jak bylo zimno to nic nie slychac bylo.
ja mam zawieszenie sprawne w 100 %, a rano, dopuki zawieszenie sie nie rozgrzeje, to tez skrzypi...Ale muszę sprawdzic tą piankę przy nadkolu...może to ona?
U mnie tak samo skrzypi jak jest powyżej 20stopni i to jak stary statek, spróbuje z silikonem w sprayu, wczoraj coś tam psiknąłem ale chyba za mało bo niewiele się poprawiło.
No to witam w temacie, u mnie również skrzypi. Zwykle po deszczu jak wjadę na spowalniacz na drodze, oraz zimą przy dużych mrozach.
Witam ,dzis rano jechałem i też mi zaczęło coś skrzypiec ,jak te górne wahacze wyczyscic nasmarowac jakie jest dojscie co i czy trzeba demontować