tak jak w temacie wiem ze sprzegło sterowane jest hydraulicznie ale czy mozna je jakos podciągnąc?? zauwazyłem ze powyzej 2500rpm czuc delikatny uslizg sprzegła. za odp dziekuje z góry.
Printable View
tak jak w temacie wiem ze sprzegło sterowane jest hydraulicznie ale czy mozna je jakos podciągnąc?? zauwazyłem ze powyzej 2500rpm czuc delikatny uslizg sprzegła. za odp dziekuje z góry.
nie można...
może masz zapowietrzony układ... odpowietrzasz jak hamulce.
ten uślizg to nie jest przestawienie geometrii turbiny ?
no własnie trudno mi to opisac. bo normalnie z miejsca ma siłe i jest zwawa a tak najbardziej od 3 biegu powyzej 2,5tys obrotow czuc takie jakby cos ja przydławiło na chwilke a pózniej z mniejszym impetem sie rozpędza.
jesli wciskasz gaz do dech , obroty rosna a predkosc nie, to sprzeglo sie slizga.
jesli jest tak jak pisze to pomoze tylko wymiana.
jesli bylby problem z wysprzeglikiem,(przecieka, zapowietrzony)nie wrzucił bys biegu lub by bardzo zgrzytalo.
pzd
patrzylem dzisiaj i jest tak czuc dopiero to od 3 biegu do 6, wrzucam 3 i gaz w podłoge auto zbiera sie sie jak burza dochodzi do 2500rpm czuc takie jakby przydławienie ale zarazem szarpniecie do przodu i zmienia sie jakby dzwiek silnika na taki dorazniejszy a auto dalej ciagnie predkosc rosnie czyli sprzegło odpada. kurde trudne do wytłumaczenia te zachowanie i jest tak zawsze gdy tylko przekroczy sie 2500rpm trwa to sekunde a pozniej jest ok. jakis pomysł macie co to??
masz zmienna geometrie turbo?
każde 2.4 ma zmienną geometrię turbiny w 136 km sterowaną mechanicznie później już coś pokombinowali
a to cos nowego, mechaniczne sterowanie gemetri?? chyba Ci sie cos pomyliło z West Gate'm kolego.
pzd.
w 166 nie ma żadnego zaworu west gate jest zmienna geometria sterowana mechanicznie ciśnieniem (wersja 136km)
To o czym piszesz to moment kiedy zmienia się geometria i czuć taki inny "ciąg auta tak inaczej chodzi silnik i przyspieszenie jest odczuwalnie inne ale nie mocniejsze"... Trudne do opisania ale ja podejrzewam na 90% że to o to chodzi. U mnie pojawia się to około 2800rpm.
dziekuje za wypowiedzenie sie w tym watku. macie koledzy racje to bedzie ta zmienna geometria. caly czas jezdze td ale pierwszy raz mam doczynienia z czyms takim i stad moje takie a nie inne odczucia. temat do zamkniecia
własnie to nazywa sie west gate-zawór upustowy, no ale niektórzy mysla ze maja sterowana geometrie,
pomylic sie mozna, rzecz ludzka ale upierac sie przy tym to juz nazywa sie inaczej...
Nie, to nie jest westegate.
Wastegate otwiera zawór pomijając turbinę (waste - odpad, strata), żadnej zmiany geometrii tam nie ma. http://www.technikajazdy.info/quiz-m...est-wastegate/
zmienna geometria w 136 działa tak jak napisałem.
troszkę dokształć się albo rozbierz jakieś turbo przed tym co nazywa się inaczej...
Rozumie że się z takim rozwiązaniem nie spotkałeś ale czemu się upierasz jak kozioł przy swoim?
Ja widziałem swoją sprężarkę rozebraną i tam jest zmienna geometria nie west gate
tu masz jak to działa
http://klubrenault.pl/index.php?opti...d=24&Itemid=10
nie nie spotkalem sie jeszcze z takim rozwazaniem, elektroniczne sterowanie geometria znam.
przepraszam za swoje zarozumialstwo- mea culpa, tak jestem uparty jak kozioł...