Szukam nie drogich opon do mojej alfy. Felgi beda stalowe 15 195/65. Jakie opony polecacie w cenie 200-230 zl za sztuke
Printable View
Szukam nie drogich opon do mojej alfy. Felgi beda stalowe 15 195/65. Jakie opony polecacie w cenie 200-230 zl za sztuke
Conti WinterContact TS830
W sklepie internetowym powinieneś się zmieścić z ceną za sztukę
195/60 R15 jak już szukasz takiej opony.
ja Ci mogę polecić Firestone Winterhawk 2 evo. Jeżdzę na nich w zimię i są bardzo dobre i ciche na asfalcie. w śniegu ustępują miejsca polskim i tanim Dębicom Frigo 2.
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...jezdzicie.html - a tu możesz poczytać więcej
Ja polecam Dębica Frigo2 jeździłem w trzech autach na nich
Nie wiem jak się sprawują zimówki Dębicy i pewnie nie będę wiedział .
Bo po nie zadowoleniu z letnich Vivo a później Pasjo 2 chyba długo nie skuszę się na ta firmę.
To że buble wiem z autopsji.
Ale jak się raz sparzysz a już nie daj Boże dwa razy to potem omijasz wyroby tej firmy szerokim łukiem.
Z polecanych tanich przy Dębicy Frigo stawia się jeszcze SAVA Eskomo S3.
Gdzieś ktoś na forum pisał jeszcze o Fulda KRISTALL MONTERO 3 - z opinii wydają się OK
Sam się zastanawiam jakie, i myślę o 185/65
Szkoda, że nie ma gdzieś wątku zbiorczego z polecanymi oponami w przedziałach cenowych.
ktore sa najlepsze http://moto.allegro.pl/opony-hankook...845164243.html , http://moto.allegro.pl/fulda-montero...847583887.html , http://moto.allegro.pl/zimowa-sava-e...849887304.html , http://moto.allegro.pl/195-65r15-91t...840152898.html mysle nad zakupem albo fuldy albo nokiana
A ja śmigam na BFGoodrich 185/65 R 15 za jedną dałem 220zł.
Jakbyś znalazł to ja polecam Vredestein Snowtrac 3
A ja w piątek zamontowałem nowe Firestone Winterhawk 2 Evo ... 195/65/15 - ogólnie wrażenia pozytywne ;) Nawet nie są szczególnie głośne :)
Niestety stare letnie już się do niczego nie nadawały, więc na wiosnę czekają mnie zakupy - pewnie drugi zestaw felg 16" lub 17" + oponki (ale pewnie wtedy nie nowe)
Ja kupiłem 16" Goodyeary UltraGripy ostatnio.
Wychwalone w testach wszędzie ale zobaczymy co z tego wyjdzie :)
Z racji tego że sporo w zimie po górkach niezbyt odśnieżonych jeżdżę chciałem coś fajnego.. Dębice miałem w poprzednim aucie.. 1.5 sezonu OK, później guma chyba twarda się zrobiła bo się strasznie ślizgały na podjazdach
Coś z grupy Brigstone, zmieścisz się w cenie, dosyć duży wybór i jakoś też polecana
No to na firestone winterhawk 2 EVO pojechałem z Poznania do Kudowy-Zdrój. Potem po Kotlinie Kłodzkiej jakies 400KM - w tym do podziemnego miasta, kamiennej twierdzy (Srebrna Góra), Błędne Skały, Kopalnia złota - temperatury także poniżej 0*C i nie tylko główne drogi, ale też takie górskie, wąskie i w złym stanie. Były też starty dynamiczne spod świateł itp - ani razu nie zobaczyłem kontrolki ASR ;)
Swoją drogą Alfa też dała radę, ale jak stroma górka to czasem gaz do dechy i efektów zero - trzeba było redukować bieg ;)
ja jeżdzę na tych firestonach i bardzo sobie chwalę. Na śniegu radzą sobie bardzo dobrze. Na asfalcie czasem czuje się niepewnie, choć dopiero co je założyłem i jeszcze nie wyczułem auta. Mogę dodać, że są cichsze niż letnie continentale 215/45 R17.
witam, mam pytanie, czy do swojej alficy 147 1.6 (2001) założę bez problemu oponki o rozmiarze 195/65/15R ( felgi stalowe 6JX15H2 rozstaw 5x98 ) ?
chcę wpakować zimówki i się zastanawiam, bo wszędzie radzą wg książeczki serwisowej montować 195/60/15R , aktualnie mam letnie 185/65/15R. z Góry serdecznie dziękuje za odpowiedź ;-)
Myślę, że spokojnie mogę zamontować ale wolę się doradzić
dzięki !!
wejdą bez problemu. nie raz widziałem 147 na tym rozmiarze. różnica będzie wielkości 5mm
Ja akurat mam zimówki 185/65R15 i takie są zalecane z tego co pamiętam. 195/65R15 będą ten centymetr szersze i trochę wyższe więc nie stanowią problemu.
Ja się zastanawiam czy wejdzie mi na tył choć 235/45/17 przy glebie 40mm.. Może być ciężko cholera.. A nie chce mi się czekać do wiosny,żeby sprawdzić
Wejdzie, ale jak znam życie to będzie tarło niemiłosiernie.
Jeśli nie chcesz odginać rantów w nadkolach, wkładać gum w sprężyny i innych tego typu pomysłów to najlepiej założyć 215/45
a nie możesz sobie kupić 185/65 ? Będą tańsze
Ja na zimę mam 185 / 65 / 15 marki Fulda Kristal Montero 3. Kupiłem zeszłej jesieni i całkiem sprawnie radziły sobie z nadmiarem śniegu na drodze. Mankament to nieco wyższy poziom hałasu odczuwalny wewnątrz samochodu podczas jazdy po suchej nawierzchni, załóżmy że przy takiej listopadowej pogodzie jak dziś. Ale zdaje się że to cecha każdej zimowej opony jeśli porównać ją z oponami letnimi. Na lato mam oczywiście coś nieco szerszego:)
Konserwujecie czymś opony zimowe? tzn. jakiś środek czyszczący by nieco poprawić ich wygląd, stylistykę by były znów czarniejsze?
Dzięki.
opony, które zakładam na samochód smaruję Meguiars Endurance w żelu, a te które odkładam do garażu gliceryną techniczną.
Witam,
czas na odkopanie tematu:) Już teraz zaczynam rozglądać się za zimówkami z racji niższych cen w okresie letnim;) Mam dylemat:
1. 15" stal czy alu w rozmiarze 195/60/15 lub 195/65/15 ? (obniżony zawias -30mm) Trakcyjnie lepsze te pierwsze, bo mniej się ugina opona, drugie zaś podwyższą auto i komfort. Jednak to trochę spory balon jak tak ostatnio obserwowałem na mieście na innych furach, no i sam nie wiem... Z drugiej strony zimą się w większości czasu nie jeździ tak szybko jak w lecie, hmm... Jest też kwestia obcierania, teraz mam 205/60/15 i przy pełnym skręcie jest może z 1,5cm luzu od błotnika z przodu. Przy 195/65 wysokość się zwiększy, ale zmniejszy szerokość i tak myślę ile wtedy będzie luzu, jak będzie jeszcze mniej, to może za bardzo będzie szurać od śniegu, więc może nie cudować z tym balonem ? Na wysokość raczej wejdą, ale chodzi mi właśnie jak to wszerz będzie, czy lepiej mieć jednak większy odstęp w zimie. Jaka u Was jest ta odległość w 147?
2. 16" 205/55/16 alu.
Sporo czytałem odnoście stali i alu na zimę i jedni mówią, że nic się nie dzieje po zimie z nimi od soli itp., drudzy, że już w zimę na alu jeździli i więcej nie będą. Nawet gdzieś wyczytałem, że na alu łatwiej o poślizg w tym okresie... Wychodzi na to, że ile ludzi, tyle opinii. Te 16" z racji niższego profilu może deczko na lato lepsze? Może ktoś jeździł na obu tych rozmiarach zimą i ma porównanie?? Mój oponiarz też mnie zdecydowanie namawia na 15" stal, bo mówi, że alu szkoda głównie ze względu na stan naszych dróg jak dziury wyjdą. I z natłoku różnych informacji jestem w kropce. Piszcze cokolwiek, co pomoże mi podjąć decyzję, a na zakup kółek daję sobie 2 tygodnie.
Pozdro:beer:
Ja mam na zimę 185/65R15 na oryginalnych felgach aluminiowych od 147 i dwie zimy przeżyły bez uszczerbku. No ale jakby ktoś chciał zimą jeździć na felgach wypolerowanych to nie polecam.