Witam!!Mam problem z przeplataniem na wolnych obrotach. Świece mam wymienione, mam podejrzenie że to może cewki ale na kts-ie nie ma żadnych błędów.Może gdzieś łapie jakiegoś fałsz proszę o pomoc!!!
Printable View
Witam!!Mam problem z przeplataniem na wolnych obrotach. Świece mam wymienione, mam podejrzenie że to może cewki ale na kts-ie nie ma żadnych błędów.Może gdzieś łapie jakiegoś fałsz proszę o pomoc!!!
Masz sterownik ME2.1 on nie wykryje błędu cewki, musisz wymontować i zawieźć do elektryków, którzy mają sprzęt diagnostyczny, albo przełożyć od kogoś sprawne cewki i zobaczyć czy jest poprawa. Problem na wolnych może być też winą przepływomierza, jego zużycia sterownik też nie zobaczy, odepnij go i odpal auto, zobacz jak będzie pracował silnik.
Ok!Jutro będę działał z tym tematem i zobaczymy co się będzie, dzięki za podpowiedź.
Taka uwaga, uzupełnij profil, wielu z Alfaholików ma sprzęt do diagnostyki, lepiej postawić koledze z forum nektar bogów niż płacić za odczyt błędów w serwisach, które o diagnostyce nie mają pojęcia, dla mnie odczyt błędów to nie diagnostyka,
Napisz kolego od jakiego czasu tak się dzieje i czy przed tym były prowadzone jakieś prace przy samochodzie.
Witam od zakupu w czerwcu wymienialem rozrząd oczywiście, sterownik pompy abs-u, świece, uczczelke pod pokrywa filtra oleju, i po miesiącu od zakupu założyłem gaz. Oczywiście na bezynie jest mniej odczuwalne jak na gazie przeplatanie .byłem juz u dwóch gazowników i nic mi nie pomogli.
---------- Post added at 10:15 ---------- Previous post was at 08:51 ----------
Odłączyłem przepływkę i zaświeciłsie czek ta czerwona kontrolka a praca silnika taka sama nawet troche gorsza.
Rozrząd możesz mieć źle złożony. W naszych V6 potrzebne są oryginalne blokady wałków rozrządu i czujnik zegarowy na pierwszy cylinder więc bardzo łatwo spieprzyć fazy rozrządu. Efektem jest nerwowa praca na biegu jałowym. Sam miałem ten problem.
podpowiedz mi co mam teraz zrobić??
Złożyć jeszcze raz, tym razem prawidłowo. Gdzie robiłeś rozrząd?
a tak w ogóle to jak mam wyczarować te blokady??
Z tego co wiem nasz kolega QBA powinien mieć dostęp do takich blokad.