http://moto.onet.pl/1650814,1,alfa-r...tml?node=18883
Printable View
Dobry materiał, choć krótki. Jednak nie zgodzę się z tym, że doska rozdzielcza rozczarowuje, bo jest zaczerpnięta z 147. Po co poprawiać coś, co świetnie pasuje do tego wyglądu? Ja uważam, że panel kierowcy świetnie wkomponowuje się w wygląd wnętrza. Trafili z tym, że siedzenia są wygodne i przykuwają wzrok :)
co do wnętrza to jak dla mnie trochę brakuje wskaźników na środku tak jak ma 156 (w końcu to sportowe auto) ale i bez tego jest ok w końcu nie jeździłbym jak by mi się nie podobało :)
Deska jest ok. ale czy fotele są takie wygodne, to nie wiem - dla mnie przeciętne. A ta w sumie stara deska dla mnie jest ładniejsza niż w 159, ale to też trochę inny trend, ale w GT jest fajnie zwarta i przytulna. Nie widać po niej tego upływu czasu, z resztą jak po całym samochodzie... Dla mnie GT jest jednym z niewielu samochodów tak pięknie zrobionych na lata - jeszcze długo na zmysły będzie działała.
Co do tych zegarów to ja bym jeszcze SERYJNIE dodał białe zegary (prędkościomierz, obrotomierz, itd). Trochę mi brakuje białych zegarów, ale to się da zrobić :D
Ja akurat mam białe zegary - fabrycznie oczywiście.
tez mam białe :)
Coraz bardziej zaczyna podobać mi się GT bo jeszcze jakiś czas temu nie mogłem patrzeć się na nia.
Zgadzam się z przedmówcą. Na początku kiedy "odkryłem" Alfę GT nie przypadła mi do gustu. Jednak zaczyna mi się coraz bardziej podobać. Przód ma bardzo ładny, jedynie tył wydaje się taki mało konsekwentny, ni to sedan and coupe.
Ostatnio nadwozie typu coupe mi się bardzo przejadło, producenci coś co ma przypominać ten kształt... a ja nie sztuczności.
Jednakże Alfa GT to bardzo fajne autko, ale nie dla 4 osobowej rodziny:(
Auto jest spoko, fajnie się prowadzi, ma specyficzną sylwetkę, a z racji małej ilości egzemplarzy wyróżnia się da drodze.
Moim zdaniem największe niedopatrzenia tego modelu to:
1) Kokpit ze 147. Jest ładny, ale takich zabiegów nie wypada stosować, zwłaszcza konsola środkowa jest słaba, ta z modelu 156 (moim zdaniem oczywiście) jest fajniejsza, a GT generalnie zasługuje na naprawdę zajebistą konsolę. Stylistycznie traktuje to za największy mankament auta.
2) Zapożyczone są również niektóre elementy zewnętrzne (może nie 1 do 1, ale są co najmniej bardzo podobne) - drzwi, błotniki przednie, maska.
3) Drętwa paleta silników, ja bym troszkę podniósł poprzeczkę. Zwłaszcza lift powinien wnieść trochę świeżości.
Pozostałe rzeczy są ok:)
bo technicznie to liftback o wyglądzie coupe - i moim zdaniem będzie się starzeć, jak mało które auto,
a co do zapożyczeń z innych modeli, to zawsze kwestia gustu, co kto woli - nie traktowałbym tego jako wadę, a nawet jeśli to kwestia realizmu i kalkulacji - a przy tym zabieg stosowany w Alfie od pierwszej Giulietty i jej pochodnych (tak robią wszyscy masowi producenci).
ja ile razy patrzę na swoją usmiecham się :)
(poza tymi chwilami kiedy zobaczę kolejny szlif na zderzaku :()
Ja też będę miał :D Jak sobie dorobię :D
---------- Post added at 11:34 ---------- Previous post was at 11:27 ----------
Bocian, zawsze tak jest. Ja też tak mam, że jak coś kupię to wszędzie tego pełno
---------- Post added at 11:35 ---------- Previous post was at 11:34 ----------
sorry za błąd z cytatem...
Nadal uważam, że istnieje - AR GT, i parę innych, zresztą producenci robią obecnie wszystko, aby tworzyć lub wypełniać nisze i nie dawać się szufladkować (choćby Audi)
co do coupe - to auta dwudrzwiowe, od ilości drzwi mamy dodatkowy podział na sedany i kombi, który zaburzyło pojawienie się hatchbacków
a liftbacki - mają podnoszoną klapę bagażnika razem z tylnią szybą, sedany bez - a hatchbacki znów wszystko psują bo nie są ani kombi ani lift, a do tego mają 2 (3 z tylnimi) albo 4 (5 z tylnimi) drzwi,
wprawdzie jestem zainteresowany, ale nie byłem na Wiki tylko zajżałem do kilku niemodnych już książek.
ja musiałem Pani w urzędzie tłumaczyć przy rejestracji bo zdziwiona była że wpisałem nadwozie coupe ale ilość miejsc 5 i nie mogła pojąć
"no jak to proszę Pana ? coupe a Pan wpisał 5 osób ? " :lol:
taaaa -wiedziała ...
dla niej "kupe" to było 2 osoby i koniec
Williamdrake - pytasz o to co do myślnika, czy po?
Jeśli do - to jak napisałem wyżej, (i trafne uwagi bociana o 5-ciu miejscach)
a jeśli chodzi o to "powolne starzenie" to dlatego, że linia GT jest - wg. mnie oczywiście - nie tylko piękna, ale i stonowana (a przez to niezwykle elegancka), ponadto moje auto ma klasyczny już silnik (z jego wszystkimi zaletami i wadami),
znowu naciągasz mnie na wynurzenia o... a to tylko auto :D
co ja wypisuję... przecież ona ma Duszę :)
Pozdrawiam
ps.
ja czasami mam problem z opowiedziami na pytanie o model, mówię:
- GT
- tak, ale jaki... model?
nie tylko ty
na geometrii :
pan - jakie auto
ja - alfa
pan - ale jaka
ja- GT
pan - ale jaka ?
ja - no GT
pan - no ale 145 156 czy jaki numer
ja - no tylko GT
pan - a to nie wiem
:lol:
sam musiałem wskazać w katalogu
i kilka razy w sklepie tak samo ( koniecznie chcą numer jakiś )
Dokładnie! Bardzo często zdarza się, że dopytują o model. Kiedyś ktoś uparcie wypytywał się mnie o oznaczenie literowe modelu. A o liczbę miejsc w coupe też się wszyscy spierają i dziwią, że GTtka rejestrowana jest na 5 osób. Ale nic dziwnego, że ludzie tak myślą, bo w internecie podobno można znaleźć mylące informacje na ten temat.
Po :)
Już wszystko jasne. Zrozumiałem wcześniej, że pisząc "będzie się starzeć jak mało które auto" miałes na myśli szybki proces :)
Aż się zdziwiłem-stąd to pytanie.
Zgadzam się- taka klasyczna linia długo pozostanie "na czasie".
Wspaniałe serce- pasuje do GT jak żaden inny motor.
Archi typ nadwozia nie jest określany przez liczbę drzwi, etc, tylko przez jego kształt.
Myślę, że nawet na polskiej wikipedii uzyskasz odpowiedź na pytanie co jest co.
Masz rację, że producenci wypełniają nowe nisze - chociażby SUV nie istniejący jeszcze parę lat w tył, albo "uterenowione" wynalazki typu (audi) allroad, czy też w przypadku AR crosswagon.
Na ten temat można by pracę mgr napisać :)
Ciekawa wymiana pogladów, ale i tak do niczego nie doprowadzi - ponieważ ja wyraziłem swoje zdanie, w oparciu o (jak zawsze w takich przypadkach umowne) podziały i klasyfikacje zawarte m.in. w ksiażce Jacka Łęgiewicza "Poznajemy samochód" (WKIŁ, W-wa 2006) czy leksykonie techniki motoryzacyjnej, Ty swoje. Nie oczekuję przyznania racji, a i ja pozostanę przy swoim. W mojej opinii to czym jest GT, w sensie potrzeby jakiejś kategoryzacji jest bez znaczenia, co nie znaczy że nie mam zdania na ten temat.
Odpowiedziałem na post dlatego, że pierwsze słowa twojego o "czepianiu" wprost zaprzeczały temu co było dalej.
Jeśli mielibyśmy dokonywać klasyfikacji - co nie jest proste bez wczesniejszego uzgodnienia elementów definicji - i tak pewnie mielibyśmy czasami odmienne zdania, przykład - coupe Alfy,
- Giulia GT od Bertone - klasyczne 2 drzwi, 4 miejsca (i nie 2+2), lekko skrócony tył i klapa bagażnika - bez szyby, jak w sedanie
- Alfetta GT - klasyczne 2 drzwi, 4 miejsca, ściety tył (jak w hachbacku) i klapa bagażnika - z szybą,
- Gtv od Pininfariny - klasyczne 2 drzwi, 2+2 (z tyłu można posadzić dzieci - ale raczej za karę), lekko skrócony tył i klapa bagażnika - bez szyby, jak w sedanie
- GT od Bertone z 2003 - klasyczne 2 drzwi, 5 miejsc, lekko skrócony tył i klapa bagażnika z szybą, jak w liftbacku
- Brera - hmmm... wg Alfy coupe, ale ja nie jestem przekonany... kształtem, jeśli juz ilością drzwi i układem 2+2, ale tu dzieci bym nie sadzał, nawet gdybym był sadystą
- a czym jest Mazda RX-8?
Napisałem to wszystko po to, żeby pokazać, że rzeczy nie zawsze są tym na co wygladają, albo tylko wydaje się nam że wygladają.
Osobiście mam też pewien dystans do Wiki - ponieważ zasada dokonywania w niej wpisów jest taka, nie inna, co nie zmienia faktu, że bywa pomocna.
Mój pogląd jest taki, że o rzeczach dobrze jest wyrobić własny pogląd, w oparciu o jak możliwie dużą ilośc dostępnych informacji - mogę też przyjąć czyjś, o ile go w pełni podzielam.
Na koniec wisienka na torcie, zerknąłem do dokumentu homologacyjnego... z jakiegoś powodu Alfa Romeo upiera się, że GT to coupe :o
Pozdrawiam :)
To by sie zalapało pod definicje coupe? ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._sprint_01.jpg http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._sprint_02.jpg
Zastanowiłem się troszkę na temat klasyfikacji samochodów. Doszedłem do wniosku że samochody (99,5%) można podzielić na dwie główne grupy hatchback (nieparzysta ilość drzwi) i sedan (parzysta). Wszystkie inne określenia powstały aby bardziej doprecyzować ich wygląd. Przecież nie można tak samo nazywać kombi, SUV-a, minivana i Hot hatch-a. Jednak musicie przyznać, że są do siebie podobne i w dzisiejszych czasach zaczynamy się mylić. Co do sedanów sprawa jest również prosta. Cabrio to przecież sedan bez dachu, pickup to sedan z otwartym na stałe bagażnikiem.
Stworzenie hierarchicznej struktury ułatwia prowadzenie dyskusji czy dany model jest tym czy tym. Aby ułatwić klasyfikację i pokazać dlaczego tak często spieramy się, można dodać jeszcze jeden wyróżnik. Bardzo dobrym (tutaj niestety tylko w miarę) obiektywnym jest ilu brył składa się samochód. Wtedy otrzymany układ dwuwymiarowy który uzmysłowi dlaczego tak często nie wiemy jakiego typu to samochód.
PS
Jeżeli chodzi o coupé to uważam że to samochód sedan z dwu-bryłową konstrukcją.
Archi
z przyjemnością odpiszę na Twój post, niestety obecnie mam całkowity brak czasu.
Ruszczu, tak ze wszystkim jest, że w zależności od tego jakie doprecyzowanie przyjmiesz, takie wyniki uzyskasz.
Z takiego bardzo ogólnego skasyfikowania uzyskujesz taki wynik, że SC, Corsa, Viper i Corvette to HB :)
Stąd właśnie to doprecyzowanie.
Archi obydwaj interesujemy się w jakimś stopniu motoryzacją, dlatego też spotykamy się na tym forum i wymieniamy się spostrzeżeniami.
Dawno bym ten temat olał, ale widzę, że interesuje Cie to :)
Po pierwsze jaka jest oficjlna definicja nadwozia coupe. Tutaj widzę, że nawet Polska Wiki daje radę:
najczęściej dwubryłowe nadwozie zamknięte samochodu osobowego, posiadające dwoje drzwi i charakteryzujące się bardziej opływową i płaską stylistyką, niż inne typy nadwozia. Często, ze względu na nisko opadającą ku tyłowi linię dachu w środku jest mało miejsca, zwłaszcza dla pasażerów tylnej kanapy, jeśli takowa w ogóle jest w samochodzie.
Wytłuściłem informacje, które są kluczowe. To właśnie sprawia, że Corvette to coupe, a np Vectra to liftback.
Dlatego też AR GT to coupe, a nie liftback. Mimo, że jak wspomniałeś, technicznie są to podobne nadwozia, to różnią się takimi smaczkami.
W zasadzie nie robi się aut typu liftback 2 drzwiowych, bo takie nadwozie byłoby strasznie niepraktyczne.
Więc z podanych przez Ciebie i williamdrake, (musiałem się google images wspomagać, bo nie znałem tych aut:)):
- to co pokazał williamdrake, to aerodynamiczne nadwozie, z nisko opadającym dachem - pełnowymiarowe coupe.
- Giulia GT od Bertone - Tutaj o tyle trudny temat, że trzeba się odnieść do aut z epoki (stawiam na lata późne 60'te, wczesne 70'te). Myślę, że na tle epoki, to było sportowe nadwozie. Choć jak się patrzy na europejską motoryzację z tych lat, to uszy więdną jaka bida była.
- Alfetta GT - straszny brzydal, jednak nadwozie dwubryłowe, powiedziałbym, że usportowione. Moim zdaniem bliżej mu do coupe, niż do liftback'a.
- Gtv od Pininfariny - tutaj nie ma się co zastanawiać, coupe
- GT od Bertone z 2003 - aerodynamiczne nadwozie, opadająco nisko tylna szyba - coupe, dlatego też 147 3dr jest HB
- Brera - moim zdaniem wpisuje się w definicje coupe
To co napisałem pomoże odróżnić typowe przypadki, czasami auta posiadają cechy charakterystyczne różnych nadwozi, wtedy ile osób tyle opinii.
podczas rejestracji w urzedzie komunikacji mojej GT, pani sie zdziwiła
GT Coupe i 5 miejsc??
tak ja wyprodukwano, ale nie musi przeciez tam 5 osób jezdzic
poza tym 4 miejsca to i tak duzo jak na ten model
pzd.
to samo miałem - i też gdzieś o tym pisałem
z tym że u mnie Pani miała problem bo wpisałem "coupe" i 5 osób
Znalazłem dzisiaj na półce "Ilustrowaną encyklopedię samochodów" i pomyślałem, że warto by było się podzielić tym artykułem przy okazji takiego tematu. "Alfa romeo Gt to sportowy samochód, produkowany przez włoskiego producenta od 2004 roku. Pierwszy pokaz miał miejsce w marcu 2003 w Genewie na Motor Show. Na rynek trafił w styczniu 2004 roku. Dostepne opcje silnika to: 2,0 l na benzynę, 1,9 multijet turbodiesel oraz flagowy model 3,2 l V6-benzyna. Wnętrze jest zbliżone do wnętrza z mniejszej wersji hatchbacka 147. Oba auta posiadają wiele wspólnych części. " Źródło: "ilustrowana encyklopedia samochodów" pod red. FENIX
zmień encyklopedię
bo takie prawdziwe multi nie były dostępne od razu
i nie napisali nic o 1.8 TS - a te też były w GT
ja np mam 1.9 jtd a nie jtdm
W Italii pierwsze GT trafiły do klientów jeszcze w 12/2003
a 1.8 TS nie był oferowany od samego początku, i o ile dobrze pamiętam na rynek trafił w 2005r.
swoją drogą ciekawe jak sprzedawałaby się GT jako cabrio - pokazane w dziale z innymi i prototypami - ale tego się już nie dowiemy :confused: