Cześć.
Czy wie ktoś może czy można bez wielkich przeróbek zamienić reflektory xenon na zwykłe ? Czy wtyczki są takie same i czy nie bedzie żadnych problemów z napięciami ?
Printable View
Cześć.
Czy wie ktoś może czy można bez wielkich przeróbek zamienić reflektory xenon na zwykłe ? Czy wtyczki są takie same i czy nie bedzie żadnych problemów z napięciami ?
Wtyczka do świateł to mały pikuś. Musisz sobie przerobić instalację do poziomowania świateł. Napięcie jest to samo bo dopiero przetwornica zmienia parametry a ona jest razem z lampą ksenonową.
Autko jest po lifcie, wersja przejściowa. Właśnie cały problem polega w tych przetwornicach. Obie zgniły i trzeba wymienić. Wydatek rzędu 700 zł lekko licząc. Jeśli przerobie na zwykłą lampę to będzie mniej kosztowało w przyszłości. A tak na marginesie to lampy z ledami są własnie w zwykłej wersji.
Ksenonu nie przerobisz na zwykłą lampę. Musisz wymienić cały reflektor. A tak jak przedmówcy napisali, ma on inne wtyczki.
zanim inwazyjnie zaczniesz ciąć kable..pomyśl o zrobieniu jakiejś przejściówki pomiędzy wtyką na ksenony a gniazdem na tradycyjny reflektor.Może w przyszłości dostaniesz tanio przetwornicę i będziesz chciał powrócić do dawnych świateł..kup zestaw reflektorów tradycyjnych które możesz później odsprzedać , jeśli przetwornice masz przegniłe to wykorzystaj z nich gniazda..swoją drogą 700 pln to dużo , przyjdzie zima i ceny stopnieją :) a handlarze przymarzną na giełdach
A podejdą przetwornice z HIDów? Bo może takie kolega by sobie kupił i dostosował odpowiednio wtyczki i miałby po taniości nadal o niebo lepsze światło... Nawet jakby kolega miał odstawić "druciarnie" to będzie to lepiej niż wkładać halogen... To jakby zamienić Alfę na Fiata 126p ... (żeby nie było poczciwego Maluszka lubię oczywiście :P )
Możesz oddać do regeneracji z tego co wiem. Chyba że już się do niczego nie nadają. U mnie w 166-tce zaraz po kupnie świeciły tragicznie. Lepiej było widać w starym Audi ze zwykłymi H4-kami. Do kosza poszły żarniki i jak się potem okazało jedna przetwornica do regeneracji. Teraz świecą jak marzenie. Jak się wsiądzie potem do Audi to jakby bez świateł jechać :P.
Zanim zaczniesz coś zmieniać to porozmawiaj z tą firmą: http://hidserwis.pl/
Ja skorzystałem z ich usług i już drugi rok jest OK. Zadzwonić nic nie zaszkodzi i zapytaj się czy nie mają do sprzedania bo często się i to zdarza.
póki co nie mam zamiaru sprzedawać lamp bo nigdy nie wiadomo kiedy trafią sie przetwornice. Podobno w Stilo są takie same. Za porady wszystkim bardzo dziękuje. Z pewnością pomysł z przejściówką godny zastosowania. Regeneracja starych przetwornic niestety nie wchodzi w grę, są w opłakanym stanie. Wszystkim co mają xenonki polecam zabezpieczyć przed wilgocią. Producent tego nie przewidział.
---------- Post added at 16:07 ---------- Previous post was at 15:30 ----------
Człowiek z firmy HIDSERWIS dał mi nadzieje na regeneracje. Zobaczymy co powie po wykonaniu diagnostyki. Opowiem później o efektach.