Witam was. Mam krótkie pytanie. Niedawno kupiłem alfe 147 i nie wiem kiedy mam wymienić w niej olej. Czy w alfie jest jakis komunikat/ kontrolka, która zapala sie po przejechaniu określonej liczby kilometrów>?
Printable View
Witam was. Mam krótkie pytanie. Niedawno kupiłem alfe 147 i nie wiem kiedy mam wymienić w niej olej. Czy w alfie jest jakis komunikat/ kontrolka, która zapala sie po przejechaniu określonej liczby kilometrów>?
Wymien jak najszybciej potem co 15tys km
no okej, tylko czy samochód sygnalizuje mi jakimś komunikatem wymiane oleju?
Raczej nie. Jeśli masz wielofunkcyjny wyświetlacz, to pokazuje Ci jedynie komunikat o zbliżającym się przeglądzie (2000km przed planowanym terminem, powtarzane co 200km). W kwestii oleju patrz więc na przebieg i tyle.
Słyszałem też opinię, że olej powinno się wymieniać co ileś tam km(w tym przypadku podane przez Łobuza 15 tys) oraz po roku (jeśli się nie nakręci tych 15 tysiaków). Prawda to czy nie? Straci olej swoje właściwości po roku używania, czy można śmiało czekać "na przebieg" ?
pytanie czy kolega ma diesla czy benzynę. Jeśli TSa to warto co 10 tyś wymieniać.
Instrukcja prawdę ci powie (chyba).
Jeśli nie masz wystarczy pobrać i poczytać.
krzymax , jak nie wiesz kiedy był zmieniany to nie warto czekać..
Teoretycznie w komputerze jest jakieś info SERVICE i jaki był "teoretycznie" olej.
U mnie np. jest tam wpisane Selenia WR i jak kupiłem auto to miało wbity przebieg ok 42 tys. Teraz mam chyba 16 a już 3 razy od tego czasu wymieniłem olej...
Od tego CO ILE, zależy jaki silnik, jaki olej i jaki kierowca...
Ja zmieniam co 8-10 tys. razem z wszystkimi filtrami. U ojca co 15 tys. ale on "inaczej" jeździ.
krzymax
przy kupnie auta nowego, podstawa jest żeby wymienić oleje filtry i oczywiście rozrząd.
A powiedz mi frytki robisz non stop na tym samym oleju czy co jaki czas wymieniasz, bo życzę powodzenia jak na starym oleju sobie frytki zrobisz:P
Wymieniaj jak najszybciej jak koledzy radzą i będziesz miał spokój, olej wymienia się co roku albo co 10-15 tys kilometrów bo traci swoją gęstość i właściwości.
A tym bardziej przed zimą jak nie chcesz mieć niespodzianek;>
Droga czy nie droga czynność czasu trochę zabiera ;) Dzięki za rzeczową odpowiedź. Czas na zmianę oleju mimo, że nie wyjeździłem tych 15 tys.
Inne pytanie to olej jaki polecacie ale odpowiedź na nie jest pewnie gdzieś na forum - poszukam i wrócę tutaj jak nie znajdę ;)
stare teorie mówia że olej wymienia sie co 10 000km. lub rok. i tego się trzymajmy a będzie git. Wszelkie zalecenia producentów w instrukcjach itp to bzdura i skracanie zywotności turbin, kasatorów itd. W oplu zalecają co 30 000 wymianę oleju!!! a potem człowiek się dziwi dlaczego po 1000km po wymianie oleju ten jest czarny jak smoła. W swojej alfie zalałem 10w40 ale koledzy z forum powiedzieli, że przy tym przebiegu i silniku tylko 5w40 więc po przejechaniu na półsyntetyku ok 500 km wymieniłem go i teraz po przejechaniu na pełnym syntetyku 9000km olej mam jeszcze czyściutki jak w benzynie :)
Co do tego "jaki olej"
Co do marki, każdy kupuje to na co go stać...
Ja nie polecam Castrola EDGE... cena/jakość = słabo
miałem zarówno w Golfie jak i w Alfie. Silnik chodził głośniej, temp oleju przy "deptaniu" wyższa, i silnik palił więcej oleju.
W Golfie teraz tylko Motul, w Alfie Shell Helix i jest różnica na + ..
czy Syntetyk czy półsyntetyk.. zależy co jest nalane.
Teoretycznie, nie powinno się przechodzić "w górę" czyli z semi na full syntetyk, jednak dużo osób to robi.
Co do patrzenia na przebieg , też to nie jest wyznacznik, bo każdy silnik jest w innej kondycji , a wskazania licznika w przypadku większości aut są "nieco zaniżone"
Generalnie im dłużej na syntetyku tym lepiej.. Do póki auto nie spala go zbyt dużo można śmiało lać. Ja mam w dwóch autach po 260-270 tys i cały czas 5w40. W Altei po 130 tys. mechanik zmienił na 10w40... tak więc nie ma zasady.
Powielasz mit, który został już dawno obalony, można zmieniać półsyntetyk na syntetyk bez żadnej szkody dla silnika, a nawet z korzyścią. Wiadomo jeżeli komuś bierze sporo oleju to niech zostanie przy dobrym półsyntetyku, w takim wypadku nie ma sensu pakowania się w syntetyk. Mechanik zrobił głupotę zalewając po 130tyś km 10W-40 i to pewnie Castrol lub Mobil. Co do wymian w TS obowiązkowo co 10tyś km, co do JTD również wymiana co 10tyś km jest najlepszym rozwiązaniem, choć można to minimalnie naciągnąć.
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...cacie-187.html
możecie napisać czy bańka 4l starczy na wymianę w JTD 16V ? Niby wchodzi 4,4l. Valvolina 5W40 tylko w 4l widziałem
Niestety nie wystarczy, tak jak napisałeś potrzebujesz 4,4l.
Pełno teraz promocji jest valvolina 5l bo sam takiego kupiłem. Do benzyny i do diesla, wystarczy poszukać po allegro jakichś dobrych sklepów w okolicy lub zamówić.