witam i mam pytanie, czy po wymianie tylnych sprężyn zawieszenia jest konieczność ustawiania geometrii kół?
Printable View
witam i mam pytanie, czy po wymianie tylnych sprężyn zawieszenia jest konieczność ustawiania geometrii kół?
Powinno się tak jak i po wymianie np. wachaczy powinno ustawić się zbieżność.
jak nie będą odkręcane wahacze to nie trzeba, ale nie zaszkodzi sprawdzić
Pomijając kwestie prowadzenia:
Zbieżność 100zł. Opony 1500-3000zł.
hmmm wiem co ile kosztuje. niestety :D ale mechanior stwierdził ze mam przyjechać do niego za miesiąc, bo sprężyny muszą się ujeździć tzn jeszcze trochę siądą. I nie wiem czy to ściema żeby zarobić na mnie jeszcze 100zł czy porostu tak jest.
A czemu wymieniałeś sprężyny? Jaki przebieg? Wozisz jakieś ciężkie rzeczy?
Swoją alfką głównie jeżdżę sam, ma dopiero 83kkm, ale jak jechałem w 4 dorosłe osoby (normalna waga, 2 facetów, 2 kobiety) + bagażnik 3 duże walizki/torby po 15kg +2 po 5kg, to tył coś mi obcierał czasami na wybojach o nadkole. Na sylwestra będę jechał znów w 4 ze znajomymi i bagażem 300km i nie wiem czy coś z tym nie zrobić za wczasu. Ile Cię to kosztowało?
wymieniałem bo były pęknięte oby dwie na wysokości ostatniego zwoju w miejscu gdzie leżą na kielichu amortyzatora, nic ciężkiego nie wożę, może dwa razy wiozłem 5osób, czyli komplet w aucie ale tyle to powinny one wytrzymać, porostu takie już kupiłem auto, kolo z komisu zapewniał mnie ze wszytko jest ok auto jest po przeglądzie tech.(tak to już jest z tymi komisami polskimi) przebieg jest ok 147tys km. ale jak jechałem do Gliwic to sypałem po autostradzie 180km/h to czułem jak lekko zamiatało mi dupą a przy 210km/h już bardzo było to czuć. Potem pojechałem do kumpla na stacje kontroli pojazdów to okazało się że są pęknięte. Sprężyna w InterCarsie kosztuje 170zł za sztukę. teraz po wymianie to auto jedzie jak po sznurku i nic nie "zgrzypi" przy znacznych prędkościach.
Może masz "większe" opony. Jak założyłem 215/55R17 to też mi trochę obcierało o nadkole. Albo trzeba poprawić mocowanie nadkola
Dzięki Fire998, jak będę u mechanika to poproszę go żeby się przyjżał sprężynom, może też coś jest nie tak.
Opony to nawet są mniejsze bo rok temu zamiast o jakieś 40-50% droższych(i na zamówienie) 215/55/R16 założyłem 205/55/R16. Muszę pooglądać nadkola - może jakieś mocowanie jest urwane albo coś nieprzykręcone.
Odgrzeje trochę temat, ale nie będę dublował tematu przez jedno/dwa proste pytania.
- Ile płaciliście za robociznę/wymianę sprężyn z tyłu?
- Ile mniej więcej roboczo godzin wychodzi taka operacja?
160 z wymiana łącznika stabilizatora i zbiorniczka odmy, jakies 4 tyg temu
Dzięki, właśnie łącznik stabilizatora też będę wymieniać
cena wydaje się spoko
Witam
Macie jakiś moze namiar na uzywane sprezyny do alfy - mam do wymiany jedna tylna ( pekła tez na dole przy mocowaniu w kielichu)
Dołączę się...podpowiedzcie proszę, czy wystarczy odkręcić 4 śruby poduszki od dolnej strony by wyjść amortyzator, czy trzeba"pruć" bagażnik w 159 SW?
Wysłane z Nokii 3310
Niestety trzeba, amortyzator trzyma nakrętka zabezpieczająca. Za siedziskiem znajdziesz taki niewielki "boczek" pod nim wygłuszkę (wygląda jak worek z kokainą:) ). Ogólnie proste.
Kładziesz oparcie kanapy, potem wyciągasz chyba 3 zapinki plastikowe z tapicerki i odchylasz ją , masz już dostęp do nakrętki (z taką dużą podkładką), odkręcasz ją całkowicie, potem już robota na dole, czyli cztery torxy kielicha i jedna długa śruba w wahaczu.
W SW -odkręcamy śrubę pięciokątną w okolicy miejsca, w którym pas wysuwa się z tyłu. Odchylamy element skrajny kanapy(oparcia/obicia) i możemy zobaczyć górną nakrętkę amortyzatora
Wysłane z Nokii 3310
Z forum Carenzo, Sebo18880,z allegro Warsztatpusz.
Wysłane z Nokii 3310
oczywiście w trakcie wymiany trzeba zwrócić uwagę na kąt ustawienia czy montowania amortyzatora i sprężyny , tzn odchylenia w osi pionowej góry względem dołu i spasowanie sprężyny na górnej poduszce jak i dolnej, aby oparła się na ograniczeniach gumowych,
zabrałem się za wymianę sprężyn z tyłu (jedna pękła) ale wydaje się, że utknąłem na tej śrubie.
Załącznik 204984Załącznik 204985
Próbowałem ją wybić ale zapiera się o wahacz tak jak poniżej, ktoś już to robił?
Załącznik 204986
Na forum alfaowner sugerują wyciąć i włożyć w drugą (poprawną) stronę, ale nie jestem przekonany, przecież jakoś to zmontowali w fabryce:)
Może jak odkręcę górę i wychylę kolumnę (chyba konieczne będzie użycie ścisku do sprężyn) to dół jakimś cudem wyjdzie?
Odkręcasz górę amortyzatora(poduszkę od nadwozia - 4 śruby z wnęki koła i jedna pod tapicerką w bagażniku) i bierzesz cienkiego pręta i wybijasz ta śrubę parę uderzeń i wyleci, ze śrubą nic się nie stanie także nie bój się. Robiłem tak w swojej i od bracika alfie, potem wkładasz śrubę od dobrej strony.
tak zrobiłem, tylko nie odkręcałem góry. Niestety śruba zaparła się o wahacz jak na zdjęciu i dalej nie poszła... Sugerujesz walić młotkiem do skutku?
Tak, aż w końcu wyjdzie.
Dzięki za pomoc, rzeczywiście wyszła. Co ciekawe wygląda na to że w 2008 poprawili konstrukcję tylnego McPhersona - aluminiowe mocowanie na górze jest węższe przez co sprężyna ma większy skok. To powinno zapobiec ich pękaniu. Jeśli ktoś nie chce powtórki to polecam razem ze sprężyną zmienić też mocowanie.
Dzień dobry. Niezna moze ktoś rozmiary sprezyn do wersji TI i do wersji normalnej? Mam pekniete tylne sprezyny a chciał bym załozyć z wersii TI. Samochód juz niejest najmłodszy a sprezyny na nim sa juz znawione, czyli karoseria teraz jest we wysokości TI. Jezeli załoze originalne to sie podniesie i estetycznie bedzie wygladało głupio. Potrafił by mi ktoś pomoc ze zakupem takich sprezyn w polsce?
Witam
Przepraszam że odgrzewam ,ale mam pytanie: Jak wyciągnąć tylny mcpherson? Odkręciłem całość (górne i dolne mocowanie -udało mi się wybić tą nieszczęsną śrubę) i niestety mcpherson choć już cały jest luźny to nie mogę go wyjąć - zapiera się o wahacz na dole a u góry nie pozwala ta szpilka z gwintem. Wydaje mi się że musiałbym jeszcze upuścic wahacz na dół ale nie chcę niczego uszkodzić. Proszę o sugestie. Dziękuję i pozdrawiam
Bierzez długą breche zapierasz się o nadwozie i zwrotnice i pchasz wahacz w doł.
W dziale Zrób to sam masz manual, który pomoże wymienić samemu tylne sprężyny:)
Jest pokazane jak wyciągnąć cały amortyzator;P
Sprężyny z tyłu trzeba wymieniać parami czy można dać jedną nową?
przy wymianie sprężyn czy innej części zawieszenia warto podnieść cały tył (L+P). Stabilizator nie jest wtedy naprężony i o wiele łatwiej cokolwiek zrobić