Mam problem moja alfa nie chce zapalic na benzynie, z gazu pali idealnie. Jakies propozycje rozwiazania problemu ?
Printable View
Mam problem moja alfa nie chce zapalic na benzynie, z gazu pali idealnie. Jakies propozycje rozwiazania problemu ?
A jak się zachowuje autko po przełączeniu z gazu na benzynkę ?
Wywalić gaz i dopiero szukać przyczyny
Auto po przelaczeniu po prostu gasnie :/
Może pompa paliwowa Ci padła.
Dostań się do niej, zdejmnij przewód paliwowy i zacznij kręcić rozrusznikiem jeśli nie podaje paliwa to spróbuj puknąć w nią ręką może się tylko zawiesiła.
A jak przełączysz na gaz to pompa paliwowa przestaje pracować czy cały czas podaje paliwo bez względu na to czy jedziesz na benzynie czy gazie??
A jeszcze jeden pomysł wpadł mi do głowy, choć nie wim na ile realny, bo dokładnie nie wiem co komp jeszcze odłancza w takiej sytuacji. Może wpadłeś gdzieś w dziure i komp potraktował to jako dzwona i odłączył zasilanie pompy paliwowej, a że jechałeś na gazie to nie zgasł Ci silnik. Może wystarczy wcisnąć przycisk wyłącznika uderzeniowego który znajduje sie pod siedzeniem :D :?:
Przycisk mam podpięty na "krótko" guzik został wywalony :) problem w tym ze chyba nie słychać tej pompy :/ powinno byc ja slychac ?
Wydaje mi się że przy przekręceniu stacyjki w poztcje zapłon, pompa powinna zrobić pstryk :mrgreen:
Zgadza sie slychac pstryk tylko problem w tym ze nie wiadomo czy pstryka gaz czy pompka :D
A wtryski działają? wcześniej ci otym pisałem. na gazie się nie znam ale wtryski gazu chyba nie podają
Jeśli nie wtryskiwacze to jak ten gaz moze sie tam dostawac do tego silnika ? :/ bo ja juz sie pogubiłem
Przez kolektory dolotowe są nawiercane rury dolotowe tak widziałem bo jak mają być wpięte w listwę wtryskową gdzie znajduje się paliwo?
Pompe mozesz sprawdzic na krotko, jeden kabel podajac z akku bezposrednio, jak zacznie krecic napewno uslyszysz.
Jak pompa dobra to zobacz regulatory cisnienia paliwa i droznosc przewodow paliwowych, sprawdz filtr paliwa.
jak oki to sprawdz miernikiem wtryskiwacze.
Jak dobre to sprawdzaj elektryke - mozliwe ze wtedy tylko pod komputer trzeba bedzie pojechac.
powiem ci kolego od najprostrzej sprawy filtr paliwa wymieniłes jezeli tak to wtryski trza sprawdzic bo gaz jest suchy i zapycha wtryski ja jezdze rowniez na gazie ale odpalam na benzynie i automat przelancza na gaz po zagrzaniu sie silnika i po przekroczeniu 2,5 tys obrotow i niemam mozliwosci odpalenia na gazie a mysle ze ty poprostu jezdziles tylko na gazie i masz oszczedziles na bendzynie ale stracisz na remoncie ja przejezdzam zbiornik paliwka E-98 na 5 pełnych butli gazu a mam w kole ( 35 ok litrow ) moja rada jak ci sie w koncu uda uruchomic silnik na benzynie dolej czyscika do wtryskow i wymien filtr paliwa pozdrawiam rafał ;)
Problem rozwiazany :D Pompa paliwa padła :D silnik odpalony i dziala cacy :) Najsmieszniejsze jest to ze ktoregos dnia nie chcial odpalic nawet z gazu, i znow zaczelo sie glowkowanie. Rozwiązanie ? Po prostu gaz mi sie skonczyl. Brak pompy i gazu ot co:) Teraz jest ok. Dzieki za rady. PS. Z tym czyscikiem dobry pomysl, lepiej dmuchac na zimne :) Pozdrawiam :)
zawiaz sobie kokardke to bedziesz pamietal o tankowaniu i lpg i benzynki :mrgreen:
Ale przed wlaniem tego specyfiku do czyszczenia wtrysków do baku zmień sobie filtr paliwa.
U brata w alfie 33 wlaliśmy takie coś do baku bez wymiany filtra i paliwo po drodze na wtryski rozpuściło syf w filtrze w skutek czego jeden wtryskiwacz sie zawiesił i trzeba było zmienić.
Pozdrawiam.