Witam.
Proszę o porady przed zakupem Alfy 147 FL JTD.
Na co zwrócic szczególną uwagę, jak się nie naciąc?
Jaki silnik JTD najlepszy, jaki wybrać?? Jest sporo wersji do wyboru jeśli chodzi o moc...
Dziękuję za porady i pozdrawiam
Printable View
Witam.
Proszę o porady przed zakupem Alfy 147 FL JTD.
Na co zwrócic szczególną uwagę, jak się nie naciąc?
Jaki silnik JTD najlepszy, jaki wybrać?? Jest sporo wersji do wyboru jeśli chodzi o moc...
Dziękuję za porady i pozdrawiam
Witam tylko z silnikiem 150 km niezła frajda z jazdy
Wiadomo, że każdy swoje chwali. Ja powiem tyle, że nawet 100-konna daje radę :)
no pewnie 100k a 150 to dopiero jest jazda hehe a tak na poważnie jak byś był zainteresowany to moja jest na sprzedaż bo mam na oku 159 http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...05-IDq7dZ.html
A czy ktoś mógłby przedstawić krótkie porównanie, zalety i wady poszczególnych wersji JTD?? Na przykład myślę o porównaniu silnika o mocy 115KM, 120KM, a 140 i 150 KM.
miedzy 115 a 120 nie ma zbytniej roznicy bo jezdzilem tą i tą. Po FL z tego co wiem to nie bylo 140 silnikow tylko w wersji przed 2004 r.
no jak juz sie popsuje to napewno przy 16v wiecej zaplacisz niz przy zwyklym jtd, a z tych 115 mozna zrobic po chipie 150. Przejrzyj sobie dział techniczny o 147 i zobacz co czesciej siada :) chociaz pewnie wiecej bedzie wątków o tych slabszych bo ich więcej jest. Drugie to że 16v na pewno nie kupił ktoś z salonu żeby nią powoli jeździć wiec może być bardziej zajechana.
nie tak do końca jak mówisz jugo że więcej zapłacisz przy 16v bo silniki te 150k są mniej awaryjne i po chipie możesz miec 190 a nie jakieś 150 hehe :)
Moja też do sprzedania ;)
Nie chodziło mi o to że któryś jest mniej czy wiecej awaryjny bo z tymi 150 km nie mialem do czynienia ale np jakby Ci poszedl rozrzad w tym lub tym to jednak koszt naprawy w 16v jednak byłby wiekszy, ale tak jak mowie nie wiem ktory jest mniej awaryjny.
PS. Jezeli brałbym teraz 147 to bym brał tylko Ducati Corse nie patrzac na awaryjność czy spalanie:)
Ja kupiłem, z tego co się zdążyłem zorienować z dość rzadkim silnikiem 16v 93kW/126kM. Śmiga nieźle a jak doprowadzę do porządku dolot to dopiero będzie!!!
Wg katalogów silnik ten montowany był od 2003 do 2004 r. a moja 147 jest z maja 2005
DF
Annik, masz poprostu zdławioną wersje na potrzeby któregoś z rynków... Benelux? Francja?
Nominalnie powinnaś mieć 150 koni no ale zmienili soft no i salony więcej sprzedawały bo właściciele mieli lżej podatkowo
OOOOO!!!!
i można to jakoś odblokować?
Albo chipem albo wgrywając soft do kompa.
Chyba że te zdławienie wynikało nie tylko z modyfikacji kompa.
Ale w tej kwestii to na tym forum są mądrzejsi ode mnie
A na temat konkretnie 120 konnego JTD może się wypowiedzą posiadacze?:)
Ja jeżdżę od kilku miesięcy właśnie 120konnym JTDm, w sumie nie mam porównania z innymi silnikami JTD ale póki co wszystko jest ok.
Silnik ten spokojnie daje radę, 180km/h bez problemu jedzie, przy wyprzedzaniu również nie ma problemu. Spalanie w mieście okolice 7l przy normalnej jeździe, na trasie 5l spokojnie osiągałem. Ostatnio wymieniłem rozrząd + pompa wody, markowe części gates, skf w sumie 400zł.