witam mam pytanie mam 147 1,9 jtd 150 km chciałbym zwiększyc moc do jakieś 180 km czy polecicie mi kogoś kto się na tym zna z okolic Bielska Białej i ile to kosztuje :)
Printable View
witam mam pytanie mam 147 1,9 jtd 150 km chciałbym zwiększyc moc do jakieś 180 km czy polecicie mi kogoś kto się na tym zna z okolic Bielska Białej i ile to kosztuje :)
Cinsoft w Gliwicach z BB masz rzut beretem a i miejsce sprawdzone
@janjal także polecam Cinsoft 180Km @ 390Nm, sprzęgło mam już mocniejsze założone jeszcze tylko na wiosnę jakiś frontowy cool'er fmic'a i poprawka softu u Marcina i będzie więcej :)
Ps. to chyba u Ciebie byłem w poniedziałek ze znajomym oglądać twoja alfę Pzdr
Jakie masz to wzmocnione sprzęgło niby?
ja polecam gościa z okolic strumienia, jeśli chcesz mogę podać ci nr tel.Koszt 350zl. Dzisiaj bylem na hamowni sprawdzić i wykazało 171km 384Nm :)
DiReCtX no hehe dzisiaj dzwoniłem do tej firmy tak z ciekawości no widac gośc konkretny jak nie sprzedam to na wiosnę się tam wybiorę będzie trzeba się Fiata pozbyc hehe a co tam u twojego kolegi znalazł coś :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam
Witam Janjal!! tak znaleźliśmy srebrną ślicznotkę, jedzie z Niemiec do mnie, tylko do drobnej kosmetyki. Będę miał zdjęcia to się pochwalę, pozdrawiam
---------- Post added at 16:51 ---------- Previous post was at 16:46 ----------
Witam Janjal!! tak znaleźliśmy srebrną ślicznotkę, jedzie z Niemiec do mnie, tylko do drobnej kosmetyki. Będę miał zdjęcia to się pochwalę, pozdrawiam
a to gratulacje czekam na zdjęcia
DiReCtX wklej zdjęcia swojej ślicznotki
Ok już wiem o co chodzi.
Masz tam tylko 180km i 390nm ? Widzę, ze sprzęgło i dwumas wiele nie pomogły.. Szczególnie ze masz inne wtryski niż 140KM.
180KM 390Nm było na starym zeszklonym sprzęgle nie dało się więcej niutów, ślizgało także Marcin obniżył moment żebym "dojezdził" stare sprzęgło, założyć musze jeszcze cooler frontowy bo w lato ten "mały telewizorek" w serii zwany cooler'em jest o dupę rozbić, wtedy znów się zrobi remap
Załącznik 37669
I nie ma czego żałować ;)
to chociaż napiszta czego mom nie żałować
a powiedz czy ta modyfikacja nie zaszkodzi turbinie
W nasze gt1749 mozna spokojnie dmuchnąć 1,55 bar i nic nie klęknie.
Opcje słabszych i mocniejszych sprzęgieł ?? Do 420Nm ,a nawet więcej ?? Ciekawa sprawa. To jakieś składaki? Wiem ,że dobrać coś seryjnego nie da rady,a jesli macie na mysli to osławione sprzęgło ze stilo ,to już teraz mówię : dajcie sobie spokój. Mocniejszy dół i + 400Nm,a sprzęgło po niedalekim czasie powie do widzenia, przez wzgląd na zbyt słabą siłę docisku.No chyba ,że Cinek jakoś wzmacnia dociski,ale wiem ,że nasze tarcze 235mm nie pozwolą na więcej niż 450Nm przy customowym docisku ( słowa Radzikowskiego),a tarczy 240mm w żaden sposób nie zmieścimy.
Omen- te wtryski od 150 edc16 są tak samo wydajne jak nasze. 220km max jesli oczywiście zdrowe,a i to już będzie ostateczna granica. Info od Rogala.Dopiero 150,ale z modelu 159 są sporo wydajniejsze, tyle ,że koszt adaptacji ich wraz z szyną i pompą jest tragiczny ;(.
co do sprzęgła to lepiej zainwestować z sprzęgło sachs performance i masz murowaną drogę do 450nm i więcej.. bez zabawy i wysyłania do radzika.
ja czekam na pomiar z hamowni znajomego z NL. Wrzucił szpere i turbo od 2.4 20v auto juz jezdzi ale brak czasu na hamownie..
Radzikowski to była dla mnie jedyna szansa,ale też nie twierdzę ,że to super patent.Najlepsze rozwiązanie to coś niecustomowego.Czytałem różne informacje na temat tego sachsa.Więcej pochlebnych jak złych,z tym ,że nie widziałem jeszcze wykresu na poziomie chociaż 430Nm w naszych 1,9 16v ( choćfakt ,że na tyle to nie mamy paliwa), który by pochodził z jakiejś np machy tylko same inercje.Mozliwe ,że ten sachs to jednak dobre rozwiązanie.
Myslę, że to może ciebie zaciekawić,z tym ,że to 8v:
http://www.alfaowner.com/Forum/tunin...159-turbo.html
2056vk to najlepsza opcja ,ale dużo problemów z aplikacją.
Czy ten Twój znajomy nie ma nicu przypadkiem Notfast ??
jesteś w stanie powiedzieć czy pompa olejowa da rade przy sprężarce od 2.4 20v ? ;) czy trzeba będzię kombinować z nową pompa ? wydatniejsza ?
to Ciebie zainteresuje ;)
http://www.alfaforum.nl/forum/showth...ormance/page10
Miałem to turbo w zamierzeniach montazu,ale Rogal skutecznie mnie odstraszył.Po pierwsze problem z kolektorem.Są osoby ,które twierdzą ,że mozna na starym kolektorze tyle ,że przerobić go i ok.Na zywo miałem zdjęte turbo swoje i pasowaliśmy,ogólnie porazka i moim zdaniem i nie tylko moim potrzebny nowy kolektor,tymbardziej przy konkretniejszym doładowaniu i temperaturze w układzie.Rogal twierdzi ,że pompa da radę,tyle ,że trzeba przerabiać doprowadzenie oleju .Ogólnie rzeźba,choc opłacalna bo te turbo ( nie mylić z kkk) znosi spokojnie 2,3 bar doładowania ,a to już coś.Moja hybryda jest w stanie dać niby bezpieczne 2,0 bar,choć to taki wynalazek na dzień dzisiejszy i nie wiadomo jak to będzie pracowało po większym przebiegu.
Tak czy siak,by sięgnąć doładowania chociazby 1,85 bar potrzebujemy duzo więcej paliwa.Teoretycznie przy takim doładowaniu i wystarczającej ilości ON jest do uzyskania ponad 230Km.2,0 bary i więcej to już dla mocy w okolicach 250km,tyle tylko ,że dla 230 km potrzeba ciś .reil na poziomie 1750,także granica 250km nie do złamania bez grubej kabzy.Pocieszające,że i dół silnika i głowica pozwolą nawet na więcej.
Dzięki za link.
kolektor to nie problem.. można dobrze przerobić ten co mamy.
2.3 bara ciekawe co na to powie dół silnika.
Według Rogala,dół zniesie pod 500Nm,a takiego momentu nie da rady uzyskać w żaden sposób.
Trzeba też pamiętać ,że moc to nie tylko doładowanie.Cieszyłbym się gdybym mógł zapompować 1,9 bar.To by mi zupełnie wystarczało w jednostce 1,9.Płaskie 420Nm od 2200 do 4000 ,do tego moc pod 4600 i jest kozak.
To jest raczej wartość maksymalna. Później to loteria bo nikt w aucie nie ma nowego Tubra.
Wtryski ze 150 tki, zmieniasz szynę reilową i w czym problem ? Nie widzę tutaj potrzeby adaptacji nic z 159...
Kolejna bzdura, następna osoba ci piszę że da się na seryjnym kolektorze to powiesić tylko potrzeba przeróbek obecnego kolektora.
Czasami mam wrażenie że trochę ślepo w tego Rogala jesteś zapatrzony.
Nikt tego jeszcze nie sprawdził więc nie wiesz.
Znawcą nie jestem,co widziałem to tak opisuję.Może i zapatrzony,fakt ,że w Pl poza nim i Cinkiem ludzie nie interesują się włoszczyzną.Wiem ,że Rogal zna ten silnik dobrze.Wkładał go d orajdówki na litewskie wyścigi długodystansowe ( user Bany w nich startował) i wie ,że dużo tem motor zniesie.Ogólnie co firma to inna szkoła i dobrze,bo są rózne rozwiązania.Żeby tylko jeszcze były one dostepne no i w miarę przetestowane,bo błądzenie w niepewności jet średnio przyjemne.
Odnosnie głowicy: MR Motors robili doświadczenia z przepływami.Niby jest bardzo podatna na więcej powietrza.
Tak tylko kto to nam zakoduje i jak to skomunikować z pompą wysokiego cisnienia|?
Nie jestem znawcą i dużo nie wiem, ale rozmawiałem z tunerem o wielu mozliwościach i jeśli osoba ,która wie jak kodować wtryski od np bmw 123d (2,0 tt),wtryski najnowszej generacji,mówi mi ,że cięzka sprawa, i że lepiej kombinowaćz całym układem,to ja mu wierze.Powtarzam jednak,ja się nie znam.Jesli jest prostszy sposób, w miarę pewny,to bardzo chętnie zostanę królikiem doświadczalnym.
a może zrobić transformacje ecu EDC16C39 od 159 2.4 20v do naszych alf wraz z adaptacją wiązek itd ? Myślę, że w tej chwili byłaby to najlepsza rada na moce powyżej 220KM..
z tego co mi wiadomo to cinek właśnie robi coś takiego w swoim punto.
wtedy, nie powinno być problemów z wtryskami i pompą ;)
to tak na moje rozumowanie, ale młody jestem i nie doświadczony więc mogę się mylić..
Mozliwe ,że wystapiłby problem w obliczaniu dawki na wtrysk ( 4 wtryskiwacze zamiast 5) ,ale mozliwe ,że źle rozumuję.Nawet jeśli ,to potęzny koszt musiałby być poniesiony.
Jesli faktycznie Cinek kombinuje z przeniesieniem całego układu paliwowego,to tylko potwierdza to co wczesniej napisałem.
Miejmy nadzieję,że w krótce będzie jakaś recepta bez konieczności brania kredytu na jej zakup,ale i tak pewnie w konsekwencji okaże się ,że swap byłby lepszym rozwiązaniem niestety...
no to się nam chłopaki rozgadali hi hi ale to ciekawe co tu piszą no no :)
Znam gościa który wsadzil 2.4 20v do GT, ale niestety samochód jedzie tylko na wprost. Na zakretach robiłem gościa a na prostych on mnie.
Pamiętajcie o braku możliwość wsadzenia Q2 w skrzynię z 2.4 co jest wielka lipa.
210Km samochód został już rozbity a właściciel jest inwalida. Wraz z przyjacielem robili to przez rok dzień w dzień spędzając kilka godzin w garażu.
Zawiecha nie poprawi ci tak trakcji jak szpera niestety
Już niedługo się to ogarnie, poczekajmy, jest tutaj jeden co to gryzie.
Zmienić ciśnienie na szynie na obecną chwile żaden problem w twoim przypadku powinno się dać coś jeszcze ugrać po takiej zmianie. Jeśli się uprzesz to wystarczy poszukać dobrego warsztatu co na obecny wtryskiwacz da większą końcówkę i pozwoli jeszcze kurek odkręcić. Skoro w TDI się da to tutaj też, tylko trzeba by dopasować on innego modelu, poświęcić trochę czasu, podzwonić popytać.
Tak samo adaptacja układu z 2.4 do 1,9 jest dla mnie mało wykonalna ze względu na to że tam jest 5 garów i wtryskiwaczy przy czym my mamy 4 po prostu tego nie widzę na obecną chwile. Dla mnie to nawet sam koszt byłby chory. Auto pewnie by za sobą robiło batorego niesamowicie.
W takim razie czekam na informacje. Narazie mocno myslę o swapie,ale 2,4 175km.Jest tam potencjał no i silnik ,który rodzimie występuje w mojej budzie.Alfa raczej zostaje ,więc powoli mozna zbroić się i próbowaćwreszcie zrobić jakiś konkretniejszy wynik.
Liczę ,że Cinek da znać o patentach.
Masz prostą drogę swap w 147 nie było takiego silnika 2,4.