Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Printable View
Witam, zobaczyłem że na większości aut tuningowanych kolektor wydechowy jest owinięty taką taśmą, przeglądałem oferty na allegro i wychodzi ok 100 zł na kolektor 4 cyl. czy ktoś miał doświadczenia z takim zabiegiem?? czy to coś daje??
Witam , w przypadku twojego silnika jak najbardziej możesz to zastosować ale koszt a przyrost mocy zupełnie bezsensu .
Przyspiesza przepływ spalin, obniża temperaturę pod maską. W seryjnym silniku i cywilnym zastosowaniu bez znaczenia. A wadą jest możliwość pękania kolektora, pod bandażem rozgrzewa się do wyższych temperatur.
Odpowiedź na pytanie co daje wynika z przeznaczenia tej taśmy.
Izolujesz wydech, jego cześć która ogrzewa komorę silnika i wszystko co się w niej znajduje powodując ukrop pod maską. Korzyści z tego płynące są szerokie ale to chyba już sam sobie wywnioskujesz.
Owijaj na mokro i użyj na początku dużo metalowych cybantów co jakiś czas (potem ich część możesz zdjąć) ale musisz utrzymać bandaż cały czas napięty.
Przepływu spalin nie zwiększy :) Ale na pewno zmniejszy temp pod maską.Na większe osiągi nie masz co liczyć.Taką taśmę stosuje się w silnikach turbo,z oczywistych powodów.Jak masz zamiar owijać i po odpaleniu bedzie Ci sie dymiło z pod maski to norma ! Taki bandaż musi się wypalić.Oczywiście kontroluj to jakiś czas czy dym no nie autentyczny pożar ;)
Z tym że grubo to przesada :) zbije nieznacznie temp pod maską i nic więcej,osiągów to nie zwiększy tak czy inaczej.W silnikach T warto to robić z oczywistych powodów,niektóre customowe kolektory są tak po wywiane że mogą nawet podgrzewać zimną część turbo...Wtedy to już konieczność
Bardziej mi wlasnie chodzi o zbicie temperatury pod maska bo w v6 jak troche podeptasz to reki nigdzie nie wsadzisz, ale wiadomo ze im chlodniej pod maska tym lepiej bo nawet znikome poprawienie to zysk ktory procentuje, prawda?
Bez sensu wypowiedź...
Jak nie chodzi o 1 czy nawet 5 Km to po co zbijać temp pod maską?
Jak to nic nie zmieni(moc , Nm) ,a nie zmieni i tego jestem pewien ,to po co ją zbijać,dla własnej satysfakcji ?
Sprawa jest prosta,gówno to da w silniku wolnossącym a jest naprawdę drogie i tego trzeba się trzymać..
Tą kasę zainwestowałbym w inne rzeczy jeśli chodzi o tuning.
Np w wyśmiewany stożek (tylko koniecznie firmy ITG) który coś da na + ,nie tyle co...jest szansa że właśnie te 5 Km.
http://allegro.pl/listing.php/search...0&string=tasma
Ceny zaczynają się od 4zl za 1MB.. nie wiem ile potrzeba na kolektor, ale 10metrów chyba wystarczy, a to z przesyłką da ok 50zl? Do wolno ssącego dobra jest jeszcze uszczelka HeatShield i odłączenie podgrzewania przepustnicy ( o ile jest). W cieplejsze dni auto tak nie słabnie jak bez tych gadżetów :)
http://fmic.pl/product.php?id_product=199
Jak bandaż to taki a nie z alledrogo.
Ale lepiej tą 100 zainwestować w jakiś dolot,nawet własnej konstrukcji.Efekty znacznie większe.