Mam problem z instalacją w swojej 75, nigdzie nie mogę znaleźć schematu do tej wersji (alfa 75 1.8 turbo z 1987 roku). Jeśli ktoś byłby w posiadaniu takiego schematu lub jakichkolwiek informacji na ten temat proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Printable View
Mam problem z instalacją w swojej 75, nigdzie nie mogę znaleźć schematu do tej wersji (alfa 75 1.8 turbo z 1987 roku). Jeśli ktoś byłby w posiadaniu takiego schematu lub jakichkolwiek informacji na ten temat proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
A konkretnie co potrzeba bo znam ten model z każdej strony nawet robiłem sobie schematy elektryczne do mojej turbo Jedyna różnica w elektryce 75 Turbo to wiązka od komputera sterującego pracą silnika , pozostała elektryka jest taka sama jak w zwykłej 75. Masz turbo pokaz fotki :>>
Problem mam taki że nie mam iskry. Cewka jest dobra, a instalacja w moim aucie jest tak przekombinowana przez poprzedniego właściciela, że nie mogę sobie z nią poradzić. Pełno kabli luźno walających się obok akumulatora.
Puki co moją 75 wstyd pokazywać jeszcze na forum alfy.
Musisz dokładnie sprawdzić aparat zapłonowy on często nawala .Powywalaj te lużne kable i uporządkuj wiązki od komputera ja mam schemat własnoręczny. sprawdzałeś czy do cewki dochodzi prąd i czy przekażnik od pompy paliwa się załącza???Cytat:
Napisał dav13
Do cewki nie dochodzi prąd, dziś wyciągnałem aparat zapłonowy. W aparacie jest czujnik położenia wału wydaje mi sie że przy pomiarze miernik powinien wskazywać jakiś opór a u mnie pokazuje tylko 0. Przekaźnik od pompy paliwa sie załącza.
czy oś aparatu ma duży luz ?? jesli nie ma luzu to najprawdopodobnie moduł przy cewce jest spalony
Aparat wydaje się sprawny żadnych luzów kręci sie płynnie. Sprawdzę dziś czujnik położenia wału a jeśli okaże sie dobry to zostaje chyba jedynie moduł albo jakieś poprzerywane kable. Jest jakiś sposób na sprawdzenie modułu czy trzeba go wymienić?
hi
daj kolego emila to wyśle tobie suplement do Turbo są schematy elektryczne silnika i obsługa mechaniczna. Na wzmacniaczu impulsów
styk 5 i 6 impulsy z Ecu
styk 2 masa
styk 4 +12
styk 1 wyjście imp do cewki ( -)
wzmacniacz i cewka zasilane z przekaźnika który znajduje się w skrzynce w komorze silnika razem z 5 bezpiecznikami .
Najpierw sprawdz czy to prawda, a potem działaj dokumentacja którą mam jest po włosku
i niewiem od której wersji.
W komorze silnika nie ma bezpieczników , No to ja mam schemat mojej produkcji przed sobąCytat:
Napisał majk
Styki modułu 1 biały przewód idzie do cewki 3 zielony idzie do cewki zasilenie
2 czarny idzie do masy 4 i 5 jest podłączona do komutera pod pin3 styku nr6 nie ma
Na schemacie jest rysunek 5 bezpieczników i przekaźnik jako ospbny podzespół. Andrew powiedz przy cewce jest modół jak to opisałem. Mam jeszcze schemat do wersji Turbo carburatore
Tak moduł jest przykręcony do podstawy cewki zapłonowej
Sprawdziłem ten moduł i nie daje sygnału na cewkę, więc chyba to on jest uszkodzony. Jaki może byc jego koszt i czy da się go kupić? Ma oznaczenie: bosch 0 227 100 111
Napięcia sa jak podaliśmy ??- sprawdzałeś czy coś przychodzi z ecu -oscyloskop
U mnie przy kostce do modułu nie ma pinu nr 3. Jest tam puste miejsce. 5 i 6 nie sprawdzałem bo to impuls z kompa i nie wiem co ma mi wskazywać.
Najlepiej oscyloskop lub miernik analogowy o dużej rzystancji wew i powinieneś mieć jakiś impuls jak kręcisz rozrusznikiem.
Najlepiej wyjąć cały aparat i nim tylko krecić zamiast go katować rozrusznikiem . Dziwna sprawa z tym pinem nr3 na wtyczce do modułu u mnie był podłączony kabelek zielony to jest zasilanie cewki + a na kabelku białym przy kręceniu aparatem powinny się pokazywać impulsy elektryczne
U mnie wygląda to tak:
1- biały- wyjście impulsu do cewki"-"
2- czarny- masa
3- pusty
4- zielono-czarny - +12v
5,6- żółto-zielony - ECU
Czyli mam tak jak napisał majk. Problem jest taki, że na białym kablu przy kręceniu aparatem nie pokazuje się żaden impuls. Może nie był tylko jeden rodzaj modułu i stad te różnice. W module jest pin nr 3 ale przy wtyczce nie ma tam żadnego kabla.
Moduły w Turbo zawsze były takie same , jedynie co przychodzi mi do głowy to ,czy przewód idący do kompa jest podpięty pod pin3 komputera . Ja jestem pewien że umnie było tak jak napisałem . Ten sam moduł zapłony jest w starej BMWCytat:
Napisał dav13
Zmieniłem ten moduł ale dalej brak iskry. Nie mam już głowy do tej instalacji. Sprawdziłem wszystko co możliwe i dalej nic. Chyba będę musiał poszukać jakiegoś elektryka bo sam nie dam sobie rady.
Myslę że to wina aparatu lub przewodu trzy żyłowego między aparatem a kompem . Sprawdż jeszcze zasilanie komputera jest on zasilany z głównego przekaznika białym przewodemCytat:
Napisał dav13
Jutro jeszcze cały dzień poświece tej instalacji sprawdzę każdy kabelek. O i jeszcze jedno przepiałem jeden kabel od cewki i pojawiła sie iskra przy włączaniu zapłonu ale przy kręceniu rozrusznikiem dalej jej nie mam. Jest tylko jeden przeskok iskry w momencie gdy włączam zapłon.
Który kabelek?????
W tej chwili masz podłączoną cewkę WN na stałe do zasilania ( przy dłuższej zabawie grozi uszkodzeniem cewki ). Sprawdz połączenie pomiędzy halotronem a ECU oraz zasilanie ECU bo wszystko wskazuje że tu jet problem. Jeżeli wszystki napęcia +12 V na ecu są prawdiłowe i połączenie z halotronem sprawne najczęściej uszkodzony jest hallotron w aparacie.
Z tą cewką to rzeczywiście podpiąłem ją na stałe pod zasilanie. Podpiąłem już ja prawidłowo. Podpiąłem czujnik halla pod akumulator i mierzyłem napięcie na wyjściu przy jednoczesnym kręceniu aparatem. Wynika że hall daje impuls ale napięcie na wyjściu nie spada do zera tylko do 3v. Sprawdziłem połączenie pomiędzy hallem a kompem jest niby prawidłowe ale hall miał zasilanie prosto z akumulatora.Z komputera nie dochodzi żaden impuls do modułu. Żeby sprawdzić zasilanie ECU muszę mieć rozpiskę gdzie do kompa ma ono dochodzić a tego nie mam, jeśli wiecie na które piny do ECU ma ono dochodzić to napiszcie.
Napięcie do kompa idzie na pin 18 kabelek zielono czarny i na pin 4 kabelek biały wszystko jest zasilene z głównego przekażnika acha i jeszcze jeden kabelek na pin 6 też z tego przekażnika
Dzieki jutro zerknę czy dochodzi do kompa. Tylko dziwne że pompa paliwa sie załącza a ją steruje komputer ale nie wiem jutro się zobaczy.
Dzieki jutro zerknę czy dochodzi do kompa. Tylko dziwne że pompa paliwa sie załącza a ją steruje komputer ale nie wiem jutro się zobaczy.
Pompy paliwa nie steruje komputerCytat:
Napisał dav13
Chyba policzyłeś piny z odwrotnej strony ale ogólnie sie zgadza:Cytat:
Napisał 75andrew155
-kabelek zielono-czarny to pin6 dochodzi do niego +12v
-kabelek biały to pin17 napięcie na nim to ok. 10,5v
-kabelek który opisałeś jako pin6 to w rzeczywistości pin19 jest to zasilanie pompą paliwa dochodzi napięcie przy zapłonie i załącza pompę paliwa.
Wszystkie te kalble tak jak napisałes idą z głównego przekaźnika.
Dziś sprawdziłem połączenie pomiędzy czujnikiem halla w aparacie zapłonowym a komputerem i coś chyba jest nie tak. Z czujnika halla wychodzą 3 kable +, - i 0 którym idzie sygnał do komputera. Najpierw sprawdzałem czujnik halla "na sucho" czyli nie podpinałem mu kabla który idzie do komputera(daje mu zasilanie i odbiera sygnał z kabla 0) tylko podpiąłem mu + i - z akumulatora i mierzyłem napiecie jakie wychodzi z kabla 0. Mierząc w ten sposób miernik wskazywał albo 0 albo 12V w zależności od tego czy czujnik halla był przysłoniety czy nie, czyli wydaje mi się, że prawidłowo.
Jednak gdy podłączyłem ten 3 kabel to na wyjściu 0 jest cały czas stałe napięcie. Odpiąłem więc wtyczkę od halla i pomierzyłem to co wychodzi z tego kabla i oto co mi pokazało:
- kabel + daje napięcie na halla 12v czyli prawidłowo
- kabel - również wszystko ok masa łączy
- kabel 0 którym ma iść impuls z halla do kompa (czyli bez podłączenia halla nic nie powinno z niego wychodzić) pokazuje mi tam mase.
Nie wiem co z tym zrobić, kabel na pewno nie ma przebicia. Może komp się uszkodził?
Proszę o jakieś rady i sorki za przydługi tekst ale nie umiałem tego inaczej wytłumaczyć.
Ja bym rozebrał komputer i sprawdził ścieżki tego pinu , może już był grzebany i może pin jest na zwarciu z masą ( brak ebonitowej przekładki zabezpieczającej styk od obudowy kompa ) Schemat mojej Turbo robiłem bardzo starannie i beż pośpiechu a piny kompa miały swoje numery i tak je opisywałem
Z jednej strony zdjąłem obudowę kompa ta przekładka jest tak jak powinna, w jednym miejscu na boku jest tylko takie wycięcie w tej pokładce wielkości 2x1 cm, ale tam jest taki metalowy prostokacik który ma chyba łączyć z masą jakiś element w kompie. Jutro rozbiorę całego kompa i zobacze co z tego wyjdzie.
Mam jeszcze taki pomysł, żeby kabel z sygnałem od halla puścić prosto do modułu nie przez kompa. Zobaczył bym wtedy czy jest chociaż iskra. Tylko wtedy napięcie nie będzie szło przez kompa i nie wiem czy się coś innego nie posypie.
Moduł to tylko wzmocnienie zapłonu jego też mozna ominąć ale nie na długoCytat:
Napisał dav13
Moduł mam na pewno sprawny załatwiłem sobie nówkę ze sklepu bo myślałem, że to on jest przyczyna braku iskry i właśnie pasuje żebym go nie spalił bo muszę go oddać. Na razie go trzymam bo nie wiem czy ten stary jest na pewno dobry. Nie będę ryzykował tylko podepnę się prosto pod cewkę. Dzięki za info jutro zobaczę co z tym kompem i napiszę co i jak.
Nie zdążyłem dziś sprawdzić czy jest iskra po ominięciu kompa. Cały dzień byłem w trasie ale po drodze rozebrałem wstępnie komputer i od zewnątrz na płytkach wszystko wygląda ok. Dalej się nie zagłębiałem z powodu braku czasu. Mam jeszcze pytanie czy na pewno po podpięciu halla prosto pod cewkę powinna być iskra? Może natężenie prądu bedzie za małe bez obiegu przez kompa.
I jeszcze jedno czy komputer od zwykłego 1.8 będzie pasował do mojej 1.8 turbo?
Sprawdziłem dziś ale dalej nie ma iskry choć podpiąłem się prosto pod cewkę. Później spróbowałem do modułu ale dalej nic.
Podłącz hala pod modół zapłonu w wejście gdzie przychodzi sygnał z ecu - powinna pokazać się iskra ( podłączając prosto pod cewke można tylko uszkodzić hala ). Impulsy z czujnika idą do ecu i według ich podaje ecu sterownie do wtryskiwaczy - położenie wału.
W silnikach 1,6 1,8 2,0 jest wtrysk Bosch Motronic i czujnik halla jest na kole pasowym wału.
Podłączałem się tak jak piszesz pod sygnał z ECU ale dalej nic. Jak sprawdzam halla nie podłączajac kabla zero tylko mierząc go miernikiem pokazuje mi tak jak pisałem wcześniej napięcie od 0 do 12v ale jak podłącze ten kabel pod moduł lub cewkę to napięcie w jakis sposób znika tak jakby pod obciażeniem hall nie działał.
Hall ma dawać na wyjściu 0 masę czy +12v bo u mnie wychodzi z niego masa. W połączeniu z + z akumulatora daje 12v.
Ja poszukam czy jeszcze mam aparat i komputer w swoich szpargałach na działce
Rozprułem całą instalacje i dalej nic coś mi się wydaje że sam nic nie wymyśle. Do jakiegoś elektryka też mi troche szkoda oddać auto, bo skończy się tak, że będzie kazał wymieniać najpierw halla a jak to nic nie da to po kolei kompa moduł itp. gdyby ktoś miał kompa i halla do 1,8 turbo to chętnie bym kupił lub najlepiej pożyczył do sprawdzenia za jakąś opłatą to choć bym wiedział na czym stoję.
Byłem dziś z moją alfa u znajomego elektryka samochodowego. Powiedział, że czujnik halla jest dobry, ale komputer silnika jest uszkodzony(tego się bałem cały czas). Oprócz tego moduł który wymieniałem też jest już uszkodzony. Tak więc kiepsko to wygląda i alfa stoi teraz pod płotem niestety.