Chodzą różne opinie na temat parametrów felg stalowych do Alfa Romeo 155 1,8ts więc mam pytanie - jakie powinny mieć parametry felgi stalowe 14" pozdrawiam.
Printable View
Chodzą różne opinie na temat parametrów felg stalowych do Alfa Romeo 155 1,8ts więc mam pytanie - jakie powinny mieć parametry felgi stalowe 14" pozdrawiam.
6x14'' et 31.5
A powiem na koniec ze ALFA na 14-stkach najlepiej się prowadzi :P
Ale najgorzej wygląda :P Prawie jak wózek z tesco czy Matiz :) (sorka, nie mogłem się powstrzymać! :P )
Na ori 15" Speedlineach wygląda o niebo lepiej a prowadzi się równie dobrze i nie wyjada dziur. Na 16" SL już gorzej...
Kolego, jak latasz sam i w większości po dobrych drogach to ok..
Ale jak wozisz rodzinę, i często jeździsz po polskim kartoflisku to tak: wahacze lecą szybciej niż samobójca z 10'ego piętra, co któraś większa dziura kończy się wizytą u speca od prostowania felg i zostawiasz z 200zł lekko za porządną robotę, lodów z McDonalda nie zjesz jadąc, bo będziesz miał lody na czole i szyji :P Teściowa Cię znienawidzi, żona się z Tobą rozwiedzie i jedynie nastolatki będą Cię szanowały, jak przejedziesz obok nich z dobrym kołem... :P
Oczywiście przesadzam z tymi porównaniami, ale lepiej się zastanów - może chcesz odkupić ode mnie 16" SL'y, i poczujesz przedsmak 17" i się zastanowisz? :)
Ogółem, miałem Astrę F z 17" i nie było tego jakoś wyjątkowo czuć, ale w 155 niestety zawieszenie nie jest dostosowane do takich wielkości, zresztą inż. Alfy często nie wiedzą, jak pogodzić sztywność z komfortem :( (za każdym razem mam przed oczami Clarksona, który jedzie 8c i wjeżdża na kamyk i "łamie kręgosłup" )
popieram...:)sam miałem 16" i chyba zrezygnuje z 16"...:(troszkę lepiej wygląda ale źle się jeździ...:(15" wydaje mi się że w zupełności wystarczy i oponka do tego 195/55 będzie w sam raz...:)
---------- Post added at 12:22 ---------- Previous post was at 12:21 ----------
chociaż będzie można normalnie jeździć po naszych drogach...:)
:) aaaa Grzesiu zapomniałem powiedzieć żę maglownica od razu zaczyna ciec:P
temat był chyba o stalówkach 14"
jeżeli masz przed liftem to się zmieszczą jak po to już nie bo podobno zaciski są większe
a co do jazdy 16" to ja na takich śmigam 16" x 9 " i opona 215/40 chyba albo 45 nie pamietam i się bardzo dobrze jeżdzi :)
a i jak coś chętnie sprzedam komplet 14 " na 6" oryginały alfy :) jak coś to priv :)
Panowie, czy 7,5/16" ET30 wejdzie do 155 bez problemów i nie będzie obcierać?? Jakie sensowne buty można na to założyć??
Jam mam 14 w swojej i wszystko się mieści. Komfort jazdy kapitalny. No ale na lato mam plan kupić w końcu ori 15. 17 to moim zdaniem bezsens w tym aucie. Już nawet nie mówię, że komplet opon przewyższy wartość samochodu :P
Jak traktujesz auto jako hobby to nieistotne jest że opony będą kosztowały tyle co auto, ma być bling-bling i tyle.
Chcę na początek spróbować kompromisu pomiędzy wyglądem a praktycznością dlatego szukam 16 cali, kręgosłup mam dobry więc jak mi będzie dobrze to wsadzę 17 cali.
Na co dzień jeżdżę na 16 zima/18 lato. W 18 jest 225/55 i uważam, że jest to max jeśli auto używane jest normalnie. Czasami jak jadę za jakimś autem na na wielkich chińskich kołach i zawiasie tak twardym, że samochód podskakuje to aż mnie śmiech ogarnia. Nie ma co przeginać bo później ani to ładnie nie wygląda ani nie jest funkcjonalne. Zrobić sobie samochód którym nie bardzo daje sięjeździć jest bez sensu.
Spoko, Alfa u mnie ma trasę 70km z czego większość to gładka ekspresówka więc mam ten komfort że mogę zaszaleć, a do jazdy na codzień to mam 175/70R13:) Komfort jest ale za to każdy zakręt to tragedia, ja jednak wolę twardo i czuć pod d.pą po czym i dokąd jadę.
Koła 16 o takich parametrach jak kasztelan pisałeś podejdą spokojnie, ja na tyle miałem nawet z et 20 i nie obcierało ale nie sprawdzałem z większą ilością pasażerów w przed liftowej a w poliftowej jak najbardziej nie obcierały przy seryjnym zawieszeniu oczywiście. Co do opony to z przodu tylko 205/45/15, 215/40 albo 195/50, mam 205/45 i z jest na styk.
No właśnie, rozwiałeś wszelkie moje wątpliwości. Nie chcę szerokich kapci bo zjadają moc ale wyczytałem i znalazłem fotkę że 195 będą dosyć mocno naciągnięte więc będę musiał kupić 205/45 wydaje mi się że kompromis pomiędzy wyglądem a komfortem będzie OK.
No to zrobisz alfę na niemiecką modłę :DCytat:
znalazłem fotkę że 195 będą dosyć mocno naciągnięte
Nie interesuje mnie to, wolę mieć całe ranty.
:) :) :)Cytat:
spoko, alfa u mnie ma trasę 70km z czego większość to gładka ekspresówka więc mam ten komfort że mogę zaszaleć
205/45 będą jak najbardziej ok bo 215/40 będą niższe ale lepiej wyglądają, sam jeżdżę na 205/45 z tym że mam sportowe opony o twardych bokach więc są bardzo twarde, miałem normalne opony też i jest ok ale jak założyłem 15 to aż przyjemniej się jeździło.
Wcześniej jeździłem na 195/55 z rantem ochronnym i jakimś sztywnym zawieszeniem, przyznam że było twardo ale mi to nie przeszkadzało więc 205/45 wiele nie zmieni a 215 to już chyba ciut za szerokie.
Na 215/40 jeździłem sezon i fajnie się trzymała drogi pomimo że opony były już na wykończeniu. Ale bardziej polecam jednak 205/45/16 na felgę 7.5 cala najlepiej z rantem ochronnym bo lepiej wygląda na feldze.
16" szału nie robi, jeżeli już pozbywać się części komfortu (bo bez przesady nie są to profile opony rzędu 35/30) to na rzecz dobrej 17 calowej felgi.
Ale 16 cali też już zacnie wygląda w 155. Poza tym profil 30 też może być komfortowy jeśli masz walce 335/30.
195 55 15 jak dla mnie za cienkie,jeśli spojrzeć na nie od tyłu auta.No i ten szerszy przód.Za to na wysokość ok.