Witam. Wysiadł mi czujnik parkowania z tyłu ( drugi od prawej ) ale mam problem ze ściągnięciem tylnego zderzaka ponieważ nie wiem jak, czy zna ktoś sposób dostania się do tych czujek?
Printable View
Witam. Wysiadł mi czujnik parkowania z tyłu ( drugi od prawej ) ale mam problem ze ściągnięciem tylnego zderzaka ponieważ nie wiem jak, czy zna ktoś sposób dostania się do tych czujek?
sendiii też mam problem z czujnikami parkowania, ale narazie nie udało mi się zdiagnozować który to czujnik. Napisz jak sprawdziłeś który dokładnie czujnik padł. Jeżeli chodzi o demontaż zderzaka tylnego to musisz odkręcić lampy tylne bo pod nimi są śruby, dodatkowo trzeba odkręcić lub przynajmniej poluzować nadkola żeby mnieć dostęp do śrub mocujących zderzak do boku. Jest jeszcze kilka śrub od góry i dołu.
Używam programu fiatECUScan 2.3.1 w wersji zarejestrowanej. W zakładce (inne) -(Valeo parking control) określa który z czujników jest zepsuty.
Wczoraj próbowałem zdiagnozować to przy pomocy pełnej wersji FES-a 3.3 i nie chciał pokazać który czujnik jest K.O. Masz może jakieś logi z tego albo zrzut ekranu?
Jakim kablem diagnozowałeś czujniki parkowania?
Kabel to ELM 327. Jutro zrobię print scrina to wrzucę.
mi przod nawala.Cofam a piszczy srodek na przodzie.Nie wiem co sie z nim dzieje.Troche to wkurza ale jakos sie z tym daje zyc.
Jak Ci przód nawal to zapodaj nowy wątek.
Na początku odepnij może dwa środkowe przednie czujniki i zobacz czy dalej będzie to samo, może masz gdzieś zwarcie.
Masz fabryczny przód i tył ?
No ale jak jeden uszkodzony to wszystkie wyłącza, bynajmniej u mnie w parktronic tak jest tak wiec nie można sprawdzić innych.
Skoro tak, nie wiedziałem, że tak jest.
W takim razie Czarny coś ma innego pogmatwane.
tak mam fabryczny przod i tyl.Nie wiem jak to odpiac wiec sam sobie nie odepne.Narazie jezdze tak
Ale czego jak odpiąć ?!
W każdym razie nie podpinaj się do tematów na temat innych rzeczy.
wez odbij odemnie OK bo juz mnie denerwujesz.Co Cie to interesuje gdzie sie podpinam??Skoro mowa o czujniku to napisalem o czujniku a nie o innej czesci.Idz juz moze odpoczac.Zachowujesz sie jak frustrat ktory tu sie wyladowuje
Nie wyładowuję się tu :) po prostu przypadkiem pilnuję żeby w tematach o czymś konkretnym nie pisano o dupie marynie. Takie moje zadanie :)
Potem ktoś taki jak np. Ty będzie szukał odpowiedzi, będzie szukał tematów w wyszukiwarce, a potem będzie czytał badziewne wątki.
Skoro bierzesz to do siebie to chyba coś w tym jest, Trzymajmy się tematów. W S Z Y S T K O
coachu tak pilnujesz a sam zasmiecasz.Z mojej strony to wszystko
Dzięki. Oby.
Załącznik 39145Taki komunikat mi pokazuje, więc chcę zdjąć zderzak żeby się do niego dostać. Przy okazji- czy kazdemu kasuje się zegar i data po podłączeniu OBD ?
sendii a jakie masz objawy tego uszkodzenia??Wogole Ci nie dziala jak dojezdzasz do przeszkody??A moze wariuje jak u mnie czyli piszczy pomimo ze nie ma nic przedemna,potrafi sie sam zalaczyc??Czy wpiales sie profilaktycznie kompem i Ci wyskoczylo wtedy uszkodzenie??
Jak tylko uruchomię silnik to sygnalizuje uszkodzenie parktronic i odłącza system i cały czas nie działa. Podłączyłem się bo chciałem wiedzieć który jest zepsuty i od razu pokazuje który czujnik nie działa.
A nie masz przysłoniętego odrobinkę któregoś z czujników ramką rejestracji? Bo uszkodzenie czujnika powoduje automatyczną deaktywację parktronika.
---------- Post added at 15:10 ---------- Previous post was at 15:07 ----------
A po co chcesz się do nich dostawać? Najpierw zdiagnozuj FES-em, który czujnik jest uwalony. Jak już zdiagnozujesz - wtedy możesz się próbować dostawać ;)
Odkręcić trzeba lampy tylne, tam też są śruby mocujące zderzak. Potem okręcasz śruby na tylnym pasie (od góry), od nadkoli oraz 2 od spodu zderzaka. Ściągasz go "do tyłu" dość mocno, bo siedzi w zaczepach.
Nim rzucisz się na zakup nowego czujnika - przełóż jakiś sprawny w miejsce niesprawnego i ponowna diagnoza FES-em. Może się bowiem okazać, że masz problem z wiązką elektryczną od czujnika.
Sprawdziłem FESem . Drugi od prawej z tyłu. Problem znika tylko w bardzo ciepłe dni powyżej 25st.C a w te troszkę zimniejsze nie działa.
[QUOTE=Tomek_KRK;706224]A nie masz przysłoniętego odrobinkę któregoś z czujników ramką rejestracji? Bo uszkodzenie czujnika powoduje automatyczną deaktywację parktronika.
No wlasnie zrobilem tak jak mi mowiles i dokrecilem ta ramke ale dalej wyje bez powodow(nie zawsze ale jednak)
Odgrzebię trochę temat, ale mam kilka dodatkowych uwag dla kogoś kto chciałby sam zabrać się za wymianę zderzaka.
Po pierwsze – demontaż i późniejszy montaż tylnych lamp. Ta operacja wymaga zgrabnych rąk i małego kluczyka "8" (chyba że da się łatwo zdjąć wewnętrzną tapicerkę?). Lampy trzymają się na trzech śrubach 8 (dwie są łatwo widoczne, trzeciej trzeba poszukać).
Kolejna sprawa – u mnie w SW nie było śrub na tylnym pasie (od góry), nawet odkręciłem tapicerkę w bagażniku i wydaje mi się, że było to zbędne – łącznie śrub jest 6, po jednej na stronę pod lampami, po jednej na stronie od dołu, po jednej spinającej zderzak z błotnikiem koło nadkola, dodatkowo są po 3 wkręty na stronę trzymające nadkole.
Śruby od dołu (dwie) są mocno zabrudzone i wymagają użycia jakiegoś penetratora i dobrego torxa.
Nadkola wystarczy tylko odkręcić od zderzaka, przy nadkolach jest jeden wkręt trzymający zderzak z błotnikiem i 2-3 wkręty trzymające nadkole do zderzaka.
Samo ostateczne ściągnięcie zderzaka wymaga dość mocnego szarpnięcia. Warto jednak w okolicy tylne lampy pomóc sobie długim śrubokrętem – załączam fotkę jak wyglądają zaczepy po zdjęciu zderzaka - może komuś pomoże.
Wydaje mi się, że nie trzeba ściągać całego zderzaka – do wymiany czujnika z lewej strony próbowałbym odkręcić tylko lewą lampę (pominąłbym zdejmowanie prawej lampy – to najbardziej czasochłonna robota). Na pewno do wymiany czujnika po lewej stronie wystarczy odhaczenie zaczepów po lewej stronie, ja prawej strony nie ruszałem (tzn. zdjąłem tylko lampę i odkręciłem śrubę zderzaka spod lampy, ale zaczepy pozostały na swoim miejscu)
Sama robota dla osoby, która to robi pierwszy raz, to jakieś 2-3 godziny. Następnym razem pewnie w jedną godzinkę bym dał radę to zrobić.
To tyle dodatkowych uwag, podziękowania dla Tomka_KRK – bez jego krótkiego, ale treściwego opisu, chyba bym nie zabrał się za tą robotę (nie zabrałbym się też, gdybym nie miał dostępu do podnośnika oraz ogrzewanej i suchej hali - dwie dolne śruby są mocno upierdliwe i bez leżenia na ziemi jest ciężko do nich podejść).
Panowie, mam szybkie pytanie, trochę z innej beczki ale nie chciałem bez sensu zakładać nowego tematu.
Czy jest jakaś różnica między zderzakiem na tył do Sedana i SW, jeśli tak to jak to rozpoznać ?
Tak. Jest inna wysokosc progu zaladunku...
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
No to nieźle. Po prostu szukam zderzaka na Allegro i nie chciałem, żeby się potem okazało, że kupiłem do SW. Sporo sprzedawców na allegro pisze w tytule SEDAN, a niektórzy KOMBI, więc stąd ta wątpliwość.
Jeśli faktycznie nie ma podziałów na SW i sedany, to dzięki za pomoc ;).
Tony, jaki potrzebujesz? Bo mam na zbyciu. Napisz na PW.
Dzisiaj wymieniałem (po raz pierwszy) lewy zewnętrzny czujnik parkowania i chciałbym dodać kilka zdań do fajnego opisu kolegi jahu
Również robiłem to w ogrzewanym warsztacie co przy temperaturze zewnętrznej 0 stopni daje komfort pracy i pewność, że nie uszkodzimy plastikowych elementów.
No cóż, brak wprawy spowodował, że moje uwagi są przed cytatem, w środku cytatu i po cytacie, sorry.