166 2.4 JTD 140 KM Nagle gaśnie!!!!
Witam,
Od jakiegoś czasu podczas jazdy silnik gaśnie . Na początku były to przypadki sporadyczne , jednak obecnie zdarza się to nawet kilkakrotnie w ciągu dnia . Czytałem inny post na ten temat ale u mnie po zgaśnięciu nieraz odpala po kilku sekundach a nieraz nawet po 20-30 minutach . Byłem u "fachowca od wtrysków" diagnoza - przeładowuje turbina . Miałem turbiną na gwarancji więc oddałem do sprawdzenia , okazało się że jest w porządku a objawy nie ustąpiły . Również po przekroczeniu 2700 obr/min zapala się kontrolka wtrysku (było to już wcześniej przed gaśnięciem) ale proszę również o informację na ten temat .
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie informacje .
2 załącznik(i)
alfa 2.4 jtd 140KM nagle gaśnie
mój problem: po przekręceniu stacyjki w poz. MAR czasem nie gasła kontrolka immo, czasem przekaźnik świec załączał się i słychać było kilkukrotne "cyknięcie", czasem kontrolka grzania świec nie gasła, przy próbie startu rozrusznika lab o wolno kręcił, jak przy słabym prądzie, czasem startował z prawidłowymi obrotami ale się zacinał, po uruchomieniu "żażyła"się kontrolka silnika i grzania świeć szczególnie przy przygazowaniu, na początku z rzadka gasł by finalnie zaraz po odpaleniu gasnąć po kilku sekundach, nie dławiąc się zaduszając silnik ale z takim odcięciem od razu,
by nie zanudzać co zrobiłem i wymieniłem niepotrzebnie jak się okazało rozwiązanie jakie u mnie zadziałało:
z akumulatora w bagażniku idą dwa przewody prądowe - 1 do rozrusznika bez zabezpieczeń, 2 zabezpieczony bezpiecznikiem 150A, obydwa dochodzą do ściany grodziowej silnika i zamontowane są po stronie kierowcy skąd są rozprowadzane na inne podzespoły
problemem w moim przypadku okazało się, że prowadzenie przewodu prądowego do stacyjki nie było dobrze przykręcone, chyba od nowości bądź bardzo odległego czasowo jakiejś tam naprawy, sądząc po zardzewiałym gwincie ,
zaśniedziałe przewody przestały dobrze przewodzić, po spiłowaniu patyny i mocnym dokręceniu objawy minęły,
aby się dostać do w/w mocowania należy ściągnąć wycieraczki szyb i zdemontować plastikowe podszybie