Witam, problem jak w temacie czyli nie działa regulacja ogrzewania, grzeje cały czas na max, przestało to działać z dnia na dzień, gdzie mogę szukać awarii i jak to ewentualnie naprawić
Printable View
Witam, problem jak w temacie czyli nie działa regulacja ogrzewania, grzeje cały czas na max, przestało to działać z dnia na dzień, gdzie mogę szukać awarii i jak to ewentualnie naprawić
Wersja przed liftem czy po?
może nie działać silnik regulacji klapą zimno/ciepło albo czujnik temp. zewnętrznej się skończył...
Jeśli wersja po lifcie to stawiam na czujniki przy pokrętłach.
Dzisiaj robiłem u siebie takie pokrętło, tylko u mnie nie działała regulacja temperatury z przodu.
Są tam optyczne czujniki, które zabrudziły się smarem z pokręteł, wystarczyło rozebrać i wyczyścić. Swoją drogą strasznie durno jest zrobiony ten panel, wystarczyłby trochę inny kształt pokrętła przy czujnikach i nic by się nie brudziło, troszkę inne mocowanie blaszki od środkowego pokrętła również by się przydało ponieważ obecna konstrukcja jest bardzo delikatna.
Opisz dokładniej usterkę ;) Nie działa pokrętło, czy pokrętło działa a nawiew i tak daje na maksa?
wersja przed fl, okazało się że stanął silniczek regulacji klap, rozkręciłem go i tylko delikatnie ruszyłem i zaczął chodzić, więc jak narazie działa. Dzięki za podpowiedzi
Witam, mam podobny problem, z tym, ze u mnie caly czas nawiew leci ze wszystkich "otworow" oprocz szyby przedniej, mimo przekrecania galki od regulacji nawiewu (mam na mysli kierunek) nic nie daje. Jakies porady ?
podobinie, zapewne regulacja klap nie działa...
a czy moglbys bardziej rozwinac jak to zrobic ? Bo szczerze mowiac to jestem zielony w jakichkolwiek naprawach samochodu.
podłącze się jeśli mogę... U mnie natomiast działa nawiew, każdy bieg nawiewu lecz z kratek nie wydostaje się powietrze... jak mogę dostać się do środka ? gdzie szukac przyczyny? wersja po lifcie :) Dzieki za pomoc z góry
Oprócz tego że mam sprawdzic bezpieczniki i wyjąć radio bo byc moze na głęboko siedzi to nic niewecej nie wiem...
Przewaznie kazdy pisze o tym ze nie dziala nawiew, u mnie nawiew dziala ale powietrze sie nie wydostaje...
Radio i bezpieczniki sprawdze jutro ale nie wierze ze to bedzie to... za prosto by było...:P
spróbuj jak niżej:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/..._do_niego.html
a ja odgrzeje temat. ja mam taki problem że jak daje na najniższą temperature to jest ok a jak jadę po stopniu do góry słyszę że silnik od klapy działa przesuwa ja ale za szybko, jak dojadę do temp 18 stopni to on jest już na max ciepła. wersja przed liftem. o co w tym chodzi ?????
rozebrałem dziś wszystko i poczyściłem te czujiki ruchu co sa w środku i nadal lipa działa tak jak wcześniej, czy to oznacza że panel się kończy ????
Regulator wymień - 3 dyszki to nie majątek a istnieje wysokie prawdopodobieństwo iż rozwiąże problem.
Tak jest. Jak coś to ma taki do opylenia.
wal na pw ile chcesz
Mam to samo i nie pomaga wymiana panelu sterującego, miałem 3 i w tym 2 na 100% sprawne. Ktoś pisał, że trzeba wyjąć silniczek, ustawić na pokrętle na zimno i ustawić ręcznie klapę też na zimno, jeszcze tego nie robiłem bo jakoś czasu zaczyna brakować ale wymieniałem silniczek bo był padnięty więc może coś w tym jest, że źle coś ustawione
Tu była dyskusja na ten temat:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1025239
Ma ktoś instrukcje ale doświadczenie w wymianie linki elastycznej kierunku nawiewu ( od pokrętła do silniczka) ?