Witam.
Alfa 147 Fl jtdm 8V.
Przebieg ponoć 56000km
Silnik suchutki, żadnych wycieków, spoconych elementów itp.
Nie wiem dlaczego właściciel obecnie lał Mobil 10W40.
Czy można powrócić na olej pełny syntetyk??
Printable View
Witam.
Alfa 147 Fl jtdm 8V.
Przebieg ponoć 56000km
Silnik suchutki, żadnych wycieków, spoconych elementów itp.
Nie wiem dlaczego właściciel obecnie lał Mobil 10W40.
Czy można powrócić na olej pełny syntetyk??
Witam.
Jak najbardziej możesz, najpierw radzę zrobić płukankę.
Kupujesz engine flush i zalewasz na starym oleju przed wymianą.
Czyści silnik z osadów. Polecam. Byleby sprawdzonej firmy.
a potem juz tylko podkladasz miske pod silnik ... lepiej zakupic dobrej jakosci np 10w40 castrola i jezdzic niz wracac na pełen syntetyk bo zawsze istnieje ryzyko pogorszenai kondycji silnika - zwiekszenie luzów oraz rozciekniecie uszczelek jezeli chcecie pokaze wam fotki 160.00km na castrolu i bez <w jednokowych silnikach -moich)
ja zalalem Belle po zakupie 10W40 ,jezdzilem moze z pol roku i zmienilem na 5W40 ,do tej pory nic sie nie dzieje ,smialo zmieniaj...
Konieczne nie jest. Choć diesle o wiele więcej osadów produkują.
Jeżeli przebieg to faktycznie 56kkm to IMO możesz zalać syntetyk.
Co do rozszczelnienia myślę, że nie powinno nastąpić - silnik nie powinien być aż tak zmęczony przy tym przebiegu.
szajbus0 - bez urazy, ale nie pisz bzdur. Castrol 10W40 to olej dobrej jakości? Widziałem ten olej w akcji. m.in w samochodzie mojego taty + relacje na forach. Jeżeli silnik jest suchutki, nigdzie nie puszcza, nie nie poci się, to spokojnie może zalać olej syntetyczny. Rozszczelnienia itd to mit. W 4 samochodach robiłem przejście z oleju pół syntetycznego na olej w pełni syntetyczny, oczywiście najpierw płukanka. Problemów jakichkolwiek, nawet najmniejszych brak.
Pilich - jeżeli Cię stać to uderz w stronę Millers'a, Liqui Molly, Valvoline, Motul'a, to oleje bardzo dobrej jakości, deklasujące bardzo popularne oleje w Polsce. Podaj dokładne dane Belli i silnika. Co do przebiegu. Jeżeli ma nawet te 150,000km - dla przykładu robiłem przejście w silniku z przebiegiem ok 250,000km z jakiegoś Mobila 10W40 na Valvoline VR1 5W50 - co prawda silnik nie diesla oraz z doładowaniem, a wolnossąca benzyna (Omega B 3.0 V6) to właściciel do dzisiaj jest bardzo zadowolony.
Ale po co chcesz zmieniać, skoro jest dobrze? Dla samej zmiany?
Załącznik 40437widok po zdjeciu pokrywy zaworowej 3.0v6
tylny rzad cylindowy po lewej silk z7x 160.000 po prawej przedni rzad cylindrowy silnik z7x 170.000 tylko castrol
wymiana w obu przypadkach co 10.000km
oba silniki z automatyczna skrzynia biegów
roznica jest widoczna golym okiem ... nic nie jest spalone nie ma osadow silnik jest złociutki wiec jak ktos bedzie mial takie oto dowody na lepsza jakosc innych ilejow to prosze wklejac dla mnie na chwile obecna castrol stanowi podstawe bo oba przezentowane silniki byly w moich samochodach i roznica jest znaczna
Może dlatego, że nie ma reklamy jaką ma castrol - za marketing też trzeba zapłacic...
selenia tez nie ma reklamy :) a jakosc ...
musisz poczytac sobie karty charakterystyki olei silnikowych i dopiero wtedy wyciągac wnioski.
Pytanie drugie, to skąd wiesz, że Selenia jest gorsza od reklamowanego wszedzie Castrola???
ja przechodziłem kiedyś z pół -syntetyka na syntetyk w Tico i nic się nie stało - zresztą co by się miało stać.
poza tym olej 10W40 też jest syntetyczny
a moja teoria jest taka że jak nie jeździsz jakoś tam super szybko sportowo to po co zmieniasz olej??
moja alfa ma przejechane 260000 cały czas na pół syntetyku i nadal żyje
dobry syntetyk ma lepsze właściwości myjące stąd opinie że po zmianie z półsyntetyku na syntetyk zaczynają się wycieki bo wymyje cały ten syf z silnika
Najłatwiejsza odpowiedź kup najlepszy olej połsyntetyk i nie zmieniaj na syntetyk bo to nie ma sensu motor pewnie już długo pracuje na pół.
bo jak z nowym thesisem na 1 przeglad gwarancyjny pojechaliesmy to pan z ASO zapytał czy przywieziemy swoj olej bo ta ich selenia ....
a poza tym charakterystyka tylko nakazuje utrzymanie normy a wydaje sie mi ze producent castrola przeznacza wieksze pieniadze na badanie i rowzowj niz selenia :)
Zalej czyścidło - samochód niech pochodzi z 20min i zlej dokładnie wszystko na ciepłym silniku. Teoretycznie można bez płukanki, ale to groszowe sprawy, więc możesz sobie przetestować i zdać relację z efektu
a juz ponad 140 tys na półsyntetyku pomykam i mobilu:)a co do selleni to pali silinki i duzo osadów poniej
Ja mam 206tyś i na pełnym syntetyku cały czas jest i suchy silnik. Żadnego wycieku.
Co do Seleni to macie racje.
szajbus0 - też kiedyś wierzyłem, że Castrol ma super oleje, do czasu, aż dotknęło mnie kilka rzeczy, oraz doinformowałem się troszkę. Zdjęć i porównań zawiedzionych użytkowników troszkę bym znalazł. I nie chodzi mi tylko o Castrola, również całą resztę "najlepszych" olei w Polsce. Polecam: http://www.pablogarage.pl/forum/view...&t=60&start=60
Panowie, może przenieśmy się z tą dyskusją do tematu:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...cacie-200.html
tam są spece np: Qubaas oraz Pablo. wyjaśnią Wam troszke o Castrolach, Mobilach vs. Millers, Valvoline itd.
polich - jeżeli masz obawy to zostań na 10W40. Chyba jednym z lepszych 10W40 jest Valvoline Max Life. Z resztą chłopaki z powyższego linka, są lepsi i bardziej się znają. Tam sięgnij po poradę. Co do ceny Millers vs. Castrol, to chyba się tylko cieszyć? :)
No to chyba jeszcze przed srogą zimą przejdę na full syntetyk, może Valvoline...
Zalałem płukankę Millers i syntetyk Millers XFD 5W40. Nie widzę powodu dla którego silnik, i to jeszcze tak świeży, miałby chodzić na półsyntetyku...
Jedno rzecz mi nie gra. Dlaczego samochód przy takim niskim przebiegu jeździł w ogóle na półsyntetyku??Od nowości był zalany syntetykiem więc po kiego czorta ktoś to zmieniał??!!pzdr
Nie wiem, może ktoś (właściciel albo serwis) miał jakieś przekonania co do tego i dwie ostatnie zmiany (co 10 000km) były na oleju 10W40. Też nie rozumiem dlaczego, no chyba że był to jakiś syntetyk(?)