po odpaleniu auta pojawil sie komunikat "parking help not available"nie dziala czujnik parkowania,czy ktos z was mial podobną sytuacje?i jak to naprawil?pozdrawiam
po odpaleniu auta pojawil sie komunikat "parking help not available"nie dziala czujnik parkowania,czy ktos z was mial podobną sytuacje?i jak to naprawil?pozdrawiam
Koondi zajrzyj jeszcze do tego tematu bo umnie przyczyna awarii była bardzo błaha.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...arkowania.html
Pewnie już samo się naprawiło, jak lód (śnieg) osadzony na czujnikach się roztopił, bo u mnie taka była przyczyna tego komunikatu :)
Mam ten sam problem, komunikat pojawił się nagle bez wyraźnej przyczyny. Potem się znikł (czujniki działały) i dziś po całodniowym staniu na parkingu czujniki znów nie działały. Mrozów nie ma, auto czyste i wywoskowane. Samochód pół roku po gwarancji więc naprawa gwarancyjna odpada, odruchowo odłączyłem aku, sprawdziłem z zewnątrz czujniki ale wszystko wygląda ok. Co mogę jeszcze sprawdzić?
Podłącz pod kompa i będzie wiadomo co go boli
Jest w tylnym zderzaku kostka (widać ją po podniesieniu auta) łącząca centralkę z czujnikami, oczywiście cały syf leci na nią podczas jazdy. W Stilo zlutowałem wszystko na krótko.
mam to samo, jak były mrozy to wróciło do normy, czyli gdzieś pewnie kostka - FES mówi że lewy przedni czujnik nie działa. I teraz pytanie jak się do niego dobrać? albo do kostki?
witam
wczoraj pojawił mi się komunikat "parking help not available"
Umyłem czujniki z zewnątrz, działało chwilę i znowu to samo.
Po podłączeniu pod komputer, wyskoczył błąd:
C1002 - Czujnik wewnętrzny (lewy tył)
Czy wie ktoś co oznacza czujnik wewnętrzny, gdzie go szukać?
pozdrawiam
Problem z czujnikami pojawił się i u mnie podłączyłem fes i oto co mi powiedział
ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: C1003 - Czujnik wewnętrzny (prawy tył)
No help available
Powodem tego błedu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działani
Czy ten czujnik się będzie dobry? http://allegro.pl/czujnik-parkowania...248622104.html
Sprawdziłem kostkę pod zderzakiem jest ok kable wydaja sie też ok więc pewnie czujnik...
Nie rwij się tak z tą wymianą czujnika. Zamień z którymś z boku sprawnym i będziesz miał pewność. Te czujniki nie psują się tak nagminnie :)
Wczesniej miałem takie objawy że po włączeniu wstecznego piszczało ciągłym sygnałem a dziś wywaliło błąd.
Sprawdź jeszcze raz kostkę, ale nie tak na oko. Tylko konkretnie każdy przewód przy kostce czy aby nie przegnił wewnątrz oplotu. Wizualnie może wszystko być ok a w środku jest przerwa i na czujnik nie podaje :)
ok jutro na spokojnie sie tym zajmę ale pytanie zostaje czy te czujniki będą pasowały http://allegro.pl/czujnik-parkowania...248622104.html
Polecam czujniki z nabitym SWF ? można jaśniej:)
SWF to producent czujników na pierwszy montaż. Jego logo jest nabite na obudowie.
Na allegro jest wysyp chińczyków za ~50 zł i trochę czujników SWF za ~100 zł.
Nie gwarantuje, że te drugie to nie są podróbki, ale ja je kupiłem, ich używam i jestem zadowolony.
I jeszcze jedna rzecz – można pójść w używane czujniki – wtedy można trafić na czujnik we właściwym kolorze.
ok dzieki. a swoją drogą te czujniki w alfie to porażka :mad:
Po prostu te czujniki nie są wieczne. SWF produkuje dla wielu marek i w innych markach jest podobnie, wystarczy przejrzeć np. forum BMW. Nasze czujniki praktycznie nie różnią się od tych co są w BMW, porównywałem je i jestem prawie pewien, że środek jest identyczny, a tylko różnią się kształtem wtyczki.
W sumie moje auto ma juz 10 wiosen ma prawo coś paść tylko oby nie za często. poszukam w takim razie tych czujników swf.
Cześć, wrzuć bieg wsteczny i posłuchaj który czujnik nie działą, powinieneś słyszeć " cyk cyk cyk " w szybkim tempie, jeżeli nic nie słychać czyli spalony :) Pozdrawiam
Bardzo często padają wiązki z czujników. Trzeba wszystko przemierzyć. Szczególnie przód jest pod tym względem narażony.
Odkopię trochę temat:
-dzisiaj po raz pierwszy od momentu zakupu auta (czyli 6 miesięcy) zaskoczyły czujniki parkowania. Myślałem że są spalone a tutaj niespodzianka :)
Dodam tylko że nic nie grzebałem-można powiedzieć że same się naprawiły :P Nie wiem czy to dobry znak czy nie ;)
Mam do wymiany czujnik z przodu. Kolor: bordowy. Mam pytanie dotyczące koloru. Czy mogę kupić np. taki - czarny:
allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-pdc-alfa-romeo-159-166-i6194616892.html
i wymienić tylko tę zewnętrzną obudowę?
Chyba mozesz, tez mam problem z czujnikami, tylko tyle ze ja wszystkie czujniki mam dobre, bo jak czujniki zamienilem to wyskoczyl blad innego czujnika, wiazke sprawdzilem i niby dobra. Nie wiem co juz robic..
Panowie - miałem uszkodzony czujnik, pozamieniałem z innym - i rzeczxywiście prawy narożny z przodu nie działał -> wyskakiwał komunikat po zapaleniu auta "Parking Help Not Avaible"
kupiłem nowy czujnik, chyba Ori bo produkcji SWF, pomalowałem i zamontowałem -> czujnik działa -> komunikat po zapaleniu już się nie pojawia, ale pojawia się po ruszeniu/przy parkowaniu
zgłupiałem, bo sprawdziłem każdy czujnik kilka razy i dalej jest coś nie tak - czyżby bez skasowania błędów jak w przypadku airbagów się nie obejdzie? z praktyki co to może być innego?
Sprawdź instalacje. Może wtyczka łącząca wiązkę zderzaka z wiązką auta nie działa. Najprościej to wywalić ją i zbudować przewody bo umieszczona jest w takim miejscu gdzie że zawsze na nią syf i woda leci. ..
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
ale co ma wiązka ze zderzaka do tego błędu? wszystkie czujniki u mnie działają, każdy z osobna daje ciągły sygnał po zasłonięciu go, co znaczy że czujniki komunikują się z centralą, a więc wiązka nie może tu być problemem, bo by czujniki też nie reagowały
rozumiałem, że komunikat musi piszczeć po odpaleniu sygnalizując błąd, ale teraz jak wszystko działa a dalej piszczy, to pojąć tego nie mogę ;D
trzeba będzie wybrać się chyba do elektronika ;D
Czasem któryś z czujników świruje i tak się dzieje.
A i jeśli akumulator jest już leciwy lub niedoładowany, to też tak będzie się działo. Też to przerabiałem. Wymieniłem czujnik, sprawdziłem kostki i nic. Wymieniłem akumulator i sprawa sie sama rozwiązała. Może to też jest u ciebie przyczyną??? Nie wiem. Może na początek odłącz na 30 minut akumulator i sprawdź po tym czy jest lepiej.
Czy dobrze rozumiem, że masz krótki błąd zaraz po aktywacji systemu, a potem wszystko działa? Na moje oko jakiś inny czujnik zaczyna niedomagać, też tak miałem raz. Podepnij MES i odczytaj kody błędów, wyczyść, sprawdź ponownie kody błędów po kilku użyciach systemu. Będziesz wiedział czego szukać.
Czujniki dzialaja caly czas, kazdy daje sygnał, ale teraz zaraz po uruchimueniu parktrinica mam komunikat o nie dostepnym parktronicu.
Wcześniej ten blad pokaxywal sue zaraz po odpaleniu auta, przy autodiagnostyce bo jeden z czujników byl zepsuty, teraz wlacza sie dopiero przy uruchomieniu systemu
Koledzy czasem dzieje się tak jak w kostkach utleją już piny i takie cuda się dzieją. Jedynym dobrym i skutecznym wyjściem jest zakup uniwersalnych kostek i gniazd hermetycznych i ich zamontowanie. Problem wam zniknie. Ja wydałem na dwie kostki po 6 pinów 20zł i spokój święty z tymi komunikatami.
Oczywiście u Was może być też coś innego ale za taką kasę warto samemu za frii coś zrobić. Jak to nie pomoże to szukać elektryka.
połączenie wiązki od czujników z kostką na karoserii (jak ściągasz zderzak, to je rozpinasz aby go zdjąć
A gdzie idzie ta wiązka od kostki na belce, gdzie jest moduł od czujników z przodu ? Wszystkie czujniki z przodu mam dobre, wiązke wydaje mi sie ze tez bo przepatrzyłem ją miernikiem. Pozostaje jakaś przerwa na lini wtyczka w wiązce a moduł
Polecam czujniki SWF. Niecałe 60 zł, a jakość bardzo dobra. Mają logo Valeo oraz SWF, tak jak oryginały. Różnią się jedynie numerkami, ale współdziałają bardzo dobrze.