http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-ROMEO...item2a1657cccc
Moim zdaniem nie mamy co się sugerować ceną, że jest niska jak na taka modyfikacje. To są ceny angielskie, a tam życie toczy się inaczej.
Proszę o zdania i opinie.
Printable View
http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-ROMEO...item2a1657cccc
Moim zdaniem nie mamy co się sugerować ceną, że jest niska jak na taka modyfikacje. To są ceny angielskie, a tam życie toczy się inaczej.
Proszę o zdania i opinie.
Na oryginalnych gratach wydaje mi się to mało prawdopodobne... nawet Autodelta nie chwali się takimi przyrostami...
Co prawda podnoszą ogranicznik obrotów do 8000rpm, ale uważam, że ich wynik jest trochę zawyżony...
Poza tym nie wiadomo jak silnik zniesie te 1000rpm wiecej...
Jeśli już byś chciał coś kombinować to proponowałbym wymianę wałków... jak chcesz to podam Ci namiary na gościa, który zajmuje się takimi rzeczami...
Proszę Cię o namiary i orientacyjne ceny jeżeli znasz.
Same wałki potrafią coś zmienić, ale czy wystarczająco?
Szczerze chciałbym uniknąć dużych modyfikacji mechanicznych.
Jeżeli chodzi o mechanikę myślę bardziej jedynie o wydechu kompletnym i dolocie.
czekam na dalsze opinie.
PS. Co do przyrostów wydają mi się w miare realne.
Znalazłem w polsce jedną firmę zajmującą się chip tuningiem, która ma w ofercie modyfikacje ecu 2.5 która daję ~15% przyrostu NM i ~10% Mocy. Koszt takiej modyfikacji w Polsce to 2100zł.
http://www.chojnacki.com.pl/wersja-gt
Przeczytaj całe od początku do końca a dużo rzeczy Ci się rozjaśni :)
I polecałbym przejrzeć całą stronę tego Pana, bo dość ciekawe rzeczy pisze, a później możesz napisać do niego emaila(online zwykle wieczorem)
Lektury jest dużo i bardzo wyczerpuje temat tuningu... polecam
A, i nawet niedaleko masz :)
Lektura ciekawa. Myślę, że będę z gościem w kontakcie.
A co do samego tematu. Rozmawiałem dzisiaj z moim elektrykiem samochodowym.
Zobaczył to i stwierdził:
Przyrosty mocy i momentu w rozsądnym zakresie
Konstrukcja - dobra, nie jest to tzw. chip box tylko zmiana sterownika w oryginalnym ECU co jest najlepszym rozwiązaniem.
Myśli, że można byłoby z tym zawalczyć.
czekam na wasze opinie
Kup , załóż , sprawdź , hmmm jak by działało to też bym się skusił :):crazy_pilot:
Czy tylko do 2,5 V6 takie mody robią? Czy mojego z JTS-a też można ciut więcej wykrzesać?
Proxim looknij na link który otrzymałem w tym temacie. Człowiek z Nadarzyna oferuje chip tuning jednostek benzynowych bez turbiny.
Koszt do JTS wedłóg jego connika to 1500zł.
Mysisz jedynie pamiętać, że przy nieco mniejszej mocy otrzymasz nieco mniejszą poprawę osiągów.
Właśnie, teraz trzeba pomyśleć, czy 1500zł opłaca się za ok 16 KM.. Choć na święta -20% ;)
Wychodziłoby 1200zł, ale trochę daleko by jechać trzeba było. Niemniej widać, że Pan zna się na rzeczy i jest obyty w temacie
Rozmawiałem z Panem Hojnackim co do przyrostów...
Kwestia jest taka, że wcale nie musi przybyć dużo KM i Nm żeby auto lepiej jeździło... wystarczy żeby te, które są zeszły o kilkaset rpm niżej i auto dostaje nowego ducha...
A ukazał mi to na przypadku BMW 328i... https://docs.google.com/viewer?a=v&p...U2vi2kCA&pli=1
Zauważcie od kiedy dostępny jest już wysoki Nm, bo jak widać KM nie przybyło, ale zostały one inaczej rozłożone tak jak i NM
Powiem ze i mi coś takiego po łbie chodzi, ale po wcześniejszym zamontowaniu Q2 z tym ze kwestia finansowa i chyba wszystko za rok na jesieni zrobię, bo tego będzie dużo- rozrząd, Q2 i zapewne powiązany z podniesieniem mocy remont, bo wtedy moja Vka będzie miała 260- 270 w kołach. I tak naprawdę to chodzi mi o obniżenie obrotów, bo teraz dość późno motor zabiera się do roboty, żeby to tak obniżyć o jakiś tysięczek obrotów i bym chodził z bananem na twarzy
Hmm wychodziło by około 300 KM na silniku, jeśli mowa o 2.5 NA to jakaś utopia. Tyle to można wyciągnąć z 3.2. A jeśli chodzi o mody w 2.5 to kolanka dolotowe od 3.0 i chip z http://www.squadra-tuning.com/.
Właśnie jeżeli chodzi o dolot to chcę go kompletnie zmodernizować. Mam w planach dolot autodelta i kolektory z 3.0. Tylko jak zwykle niegdzie nie można znaleść informacji:
Czy do nowych baranów muszę kupić nowe podstawy i nowy kolektor ssący i czy przepustnica z 2.5 bedzie pasować.
Przepustnica taka sama we wszystkich V.
Barany z podstawami.
Co do kolektora nie mam pojęcia.
Dla paru koników wydawać takie masakra pieniądze ehh jak chcecie, diesel power+virus i 30 kucy spokojnie więcej macie i spalanie mniejsze :p a jak chcecie poszaleć polecam zakup GTA i banan jest non top na twarzy:)nie trzeba przeróbek
Kolega tu sobie chce coś konkretnego z silnikiem zrobić a Ty tu z jakimś klekotem wyjeżdżasz... Jak byś przejrzał dokładnie temat od początku to byś zobaczył, że silniki benzynowe mają spory potencjał, tylko trzeba umieć go wykorzystać...
Poza tym V6 ma dźwięk... a klekot? heh...
A co do GTA... to może Ty sobie kup 156 20V albo 159n 2.4JTDm? Przecież ma więcej mocy i banan na twarzy non stop... i pewnie też by nie trzeba było przeróbek...
Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia w temacie to nie rób OFFTOP'a i się nie nabijaj bezsensownie postów...
Faktycznie konkretnego 20koni więcej i ponad 1000zł w kielni daj spokój kolego...Zrobić to se może kuku na muniu.Nie ośmieszajmy się alfy to nie są auta do FEST tuningu.Chciałem po prostu tylko zaznaczyć że wydanie takich i większych pieniędzy dla znikomych mocy mija sie z celem a silnik szybko klęknie.Owszem pewnie jest tak że dla jednego 1000zł to dużo dla innego to jak splunąć to też inna bajka.Poza tym silniki benzynowe może i mają spory potencjał ale nie w tej marce to się mogę zgodzić biorąc pod uwagę np. głupią hondę z której można bardzo dużo wykrzesać.
Ty nadal nie pojmujesz... osiągnięte maksymalne KM i NM to nie wszystko... ważniejsze jest w jakim zakresie obrotów są osiągane... o zobaczyć to możesz po tym wykresie... https://docs.google.com/viewer?a=v&p...U2vi2kCA&pli=1
Jeśli nadal sądzisz, że sens tuningu to osiągnięcie jak największej ilości KM i NM to nie mamy o czym dalej dyskutować...
---------- Post added at 22:55 ---------- Previous post was at 22:52 ----------
A poza tym w tym Twoim wspaniałym diesel'u zakres modyfikacji kończy się powiedzmy w bardzo mocno wyśrubowanej granicy 250KM gdzie w benzynie to średnia opcja...
Zastanawialem sie nad tym pomyslem, ale nie wiem czy gra jest warta swieczki. Chetnie bym zwiekszyl moc ale po przyzwoitych kosztach i bezpiecznie.
Ciekawa alternatywa :) próbował już ktoś? Jak odczucia?, czy faktycznie przybyło koni czy wkrecala się wcześniej na.obrotach niż seryjnie i jak spalanie?
Pozdrawiam
Odczucia takie, że po hamowaniu tak skonfigurowanego 2.5 V6 potrafi wypluć około 220KM.
Dużo wcześniej pewnie też się wkreca na obroty, tak? Dobrze rozumiem?
Sam montaż baranów od 3.0, powoduje lepsze wkręcanie się na obrotu z dołu
Drogi zabieg i czasochłonny?? Sam pewnie tego bym nie ogarnął
Aż wierzyć się nie chce, że wymiana tylko tych elementów daje większego kopa i wcześniej się wkreca.
O Tym mówimy? http://allegro.pl/kolektor-ssacy-rur...345705701.html
Czy cały kolektor trzeba wymienić?? Bez problemu pasuje do AR 156 2.5 V6?
W tym temacie jestem laikiem więc wybaczcie za grad pytań :D
Miałem gdzieś film przed montażem i zaraz po (jak odkopie to wrzucę), ogólnie nie wierzyłem że to podziała, ale przy wyprzedzaniu było czuć że jest lepiej
Co do montażu to tylko te rurki z aukcji wymieniasz i pasuje bez żadnych modyfikacji. Jak chodzi o samą wymianę to najlepiej ściągnąć kolektor ssący i trzeba uważać żeby w dziury nic nie wpadło, najlepiej tam jakieś szmatki nawtykać. Da się bez ściągania, ale w tej opcji śrubka poszła mi w głowicę i pół godziny ja wyciagałem
Na jakimś zachodnim forum po wymianie baranów na większe i strojeniu wypluwało coś ponad 200 kucy. Bez strojenia jedynie co odczułem to wypłaszczył się moment między 3500-4000rpm
A podstawy kolektorów? Co z nimi?
A w kwestii dolotu, wymiana rury do puszki filtra na wersje z GTA cos da? Większa średnica i bez przewężenia jak w wersji 2.5?
Co z przepustnica? Z 2.5 ?
Najlepiej zmodyfikować (powiększyć) cały dolot z przepustnicą.
Dajesz przepustnicę od Porsche Cayenne V8 (średnica większa coś koło 10mm) i większe rury od filtra powietrza do przepustnicy. Elektrycznie przepustnica pasuje plug&play, ma to samo sterowanie Bosch. Kupujesz na alle za 100-150 zeta :)
Jedyny realny problem to dorobienie flanszy/mocowania do ori kolektora. Tutaj już każdy rzeźbi jak może :P
Aha, jeszcze jedna uwaga. Jak dajesz więcej powietrza do silnika, to dobrze by było umożliwić mu też łatwiejszy wydech większej ilości spalin :)
No to jeszcze przeliczyć kolektor dolotowy na nowo i wyspawac i gotowe.
Podstawy trzeba dawać też od 3.0 albo te z 2.5 rozpiłować
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Panowie a gdzie na terenie sląska polecacie chip tuning do 156 2.5 V6 CF3 192km 03r, mam założone barany od 3.0 i łapak powietrza od GTA i w jaki przyrost mocy moge celowac? 205km/240NM baardzo by mnie zadowoliło ; )
Myślę, że jak trzyma Ci serię, to wartości które podałeś są realne. Pod warunkiem rozluźnienia wydechu ;)
Co do chipa... pytałeś u Cinka? Ja wiem, że on diesle robi... ale może warto zapytać? Jakbyś nie kojarzył: www.cinsoft.pl