Witam. Mam takie pytanie czy to normalne ze komputer pokazuje mi srednie spalanie ok 13 litrow w mieście? Chwilowe wyskakuje rożnie nieraz 6 a przy przyspieszaniu i dojdzie do 15. lekko mnie to martwi.
Printable View
Witam. Mam takie pytanie czy to normalne ze komputer pokazuje mi srednie spalanie ok 13 litrow w mieście? Chwilowe wyskakuje rożnie nieraz 6 a przy przyspieszaniu i dojdzie do 15. lekko mnie to martwi.
motor beznynowy czy diesel?
Diesel
no dobrze ale teraz powiedź to średnie na jakim dystansie? i jak podróżujesz po mieście, znaczy wsiadasz i się przemieszczasz w miarę swobodnie od świateł do świateł czy większość wolno w korkach i czy mocno przyspieszasz jak masz okazję - mocno znaczy wskazówka obrotomierza fruwa gdzieś pod czerwone pole?:)
Przewaznie spokojnie. Dystand dosc krotki do pracy jakies 2 km heh ostatnio nie am czasu niestety wiecej jezdzic. Z tym ze czesto dohamowania ronda skrzyzowania itp. W czerwone pole wskazowka nei fruwa powiedzmy zmiana biegu przy 2 tys
...2 kilometry to bardzo malutko, silnik nawet się nie dogrzeje a do tego zimna poraz roku przed nami czyli wcale nie musi być źle...zatem na początek zatankuj auto do pełna, wyjeździj cały bak i wtedy będzie można na spokojnie na papierze policzyć zużycie...powiem tak, u mnie średnie zużycie które kompurer pokazuje jest bardzo zbliżone do tego które wychodzi co tankowanie, minimalnie zawyża wartość a w cyklu typowo miejskim nigdy nie przekroczył 7 litrów przy spokojnej jeździe...jak skończysz bak wszystko będzie jasne...kolejne tankowanie też do pełna ale dołóż jakąś jazdę pozamiejską weekendami i będzie porównanie:)
...generalnie im więcej takich prób a właściwie przy zwiększeniu dystnsu wykorzystywanego w trakcie pomiaru zużycia paliwa krzywa zużycia powinna się wypłaszczać i być coraz bliższa średniej dla tego motoru...
Dzieki za podpowiedz. To troche mnie uspokoiles ;). No jak narazie nie mialem okazji niestety przetestowac dobrze autka co potrafi ale w przyszlym tyg wiecej juz pojezdze. Czyli rozumeim z eprzy zimnym silniku takie wskazywania sa dosyc normalne?
mi wychodzi kolo 9 l na 100 km po miescie przy 2,4 jtd
...powiem tak, jak po tankowaniu skasujesz wskazania komputera, ustawisz wskazanie średniego, ruszysz i uda Ci się płynnie jechać przez kilka kilometrów to powinno się ustabilizować w oklolicy 7,5 - 8 litrów (początkowe wskazanie może być nawet koło 13) i im dłużej będziesz podróżował to średnie będzie spadało...ale zimą przy niedogrzanym silniku i wyłącznie w mieście może być tak wysokie jak piszesz...nic się nie martw, potestuj jak napisałem i daj znać ile faktycznie pali jak policzysz sam:)
mam podobny problem , laje do pelna wyjezdzm bak do konca i mi wychodzi 10 -11 litrow , silnik diesel , krotke odcinki po miescie i krotkie trasy 15-20 km , gdzie szukac przyczyny mial ktos poodbny problem ? dodam ze auto od dluzszego czasu jezdzi ale tak jak by ospale
funkcje komputera pokladowego tzn spalanie chwilowe zasieg itp to musisz dluzsza chwile przytrzymac ten guzik do zmiany opcji na prawej manetce od wycieraczek a zeby wyzerowac licznik musisz trzymac guzik z napisem KM na wlaczniku regulacji swiatel
Ok. Dzieki za pomoc
Do tego pewnie klima włączona? Myślę, że podsumowując wszystko nie ma tragedii
Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.... Możesz oczywiście sprawdzić termostat (bo może byc już wyeksploatowany i silnik się niedogrzewa) oraz przepływomierz odepnij wtyczkę od niego i się przejedź (to na poprawę dynamiki), jak bedzie lepiej to masz go do wymiany. Każdy diesel na takich krótkich odcinkach nie ma szans się zagrzać i spalanie będzie miał duuuuże
Maciusiu szanowny
mam do roboty 21km
z czego 19 trasa EX
spalanie wg kompa mam w zimę na 15" 5.1 -5,3 czyli realnie ok 6,3
lato 17" 6.1-6,3 - czyli ok 7
w każdych warunkach po ok 7-9 km mam 90 na wskaźniku i w miarę stałe
Bo masz sprawny sprawny termostat, a trasa ex to nie miasto... Jeżdżąc JTDM odcinki rzędu 10km po mieście spalanie będzie kształtowało się na poziomie 12l/100km