Witam,
jak w temacie, mam "niby" pełno paliwa.
Wskaźnik poziomu paliwa ciągle wskazuje full.
Rozebrałem pompę, pływak pracuje nie zaciął się.
W czym może tkwić problem? Może ktoś już miał podobnie i uporał się z tym.
Pozdrawiam
Paweł
Printable View
Witam,
jak w temacie, mam "niby" pełno paliwa.
Wskaźnik poziomu paliwa ciągle wskazuje full.
Rozebrałem pompę, pływak pracuje nie zaciął się.
W czym może tkwić problem? Może ktoś już miał podobnie i uporał się z tym.
Pozdrawiam
Paweł
A może to kwestia samego wskaźnika? Coś się zacięło? Może trzeba wyjąć, rozebrać i ruszyć wskazówką? Tak mi tylko przyszło na myśl. Poza tym to nie wiem na jakiej zasadzie to działa :)
może za mało jeździsz żeby ubywało:)
Sama wskazówka chyba działa, bo po włączeniu od rezerwy podskakuje do pełnego. Co do pełnego baku - to mam połowę ( ok 30 litrów).
a to ciekawe, zwłaszcza że pływak sprawdziłeś...
Zastanawiam się czy nie zmienić tej przedziałki, po której lata pływak, bo mam jeszcze dwie. Co prawda jedna od 2.4 ale raczej to samo co 1.9
a to nie zależy od pojemności baku? a może się coś blokuje po zmontowaniu w baku?
A tego to nie wiem, ale bak chyba nie ma takiego kształtu, by mogło coś tam blokować pływak
moj plywak ciagle sie wiesza ,tylko u mnie ciągle żyd sie pali.Bez znaczenia ile jest benzyny,zawsze rezerwasie pali,no czasami poleci na pół baku ,ale zaraz spadnie więc ja jezdze na wyczucie;)
Zawiesza/zacina się pływak czujnika poziomu paliwa.
tak to ja wiem:)
Rozumiem, że Bella poza czujnikiem paliwa już śmiga
no wiec wlasnie ostatnio robie nią codziennie jakies 100km i poza jakimiś małymi mankamentami jest ok
---------- Post added at 22:48 ---------- Previous post was at 22:47 ----------
tylko to spalanie i te ceny pb ehhhhhhhh.........
Zagazuj więc. Ja mam i nie narzekam
taki tez mam zamiar w styczniu
---------- Post added at 22:56 ---------- Previous post was at 22:55 ----------
jak Ci spala gazu ?
Średnie zużycie kształtuje się na poziomie 11-12l na setkę przy normalnej, dość dynamicznej jeździe w cylku mieszanym. W ruchu miejskim raczej nie przekracza 13l. Mam włoską instalację sekwencyjną Renzo Landi
powiedz mi jakie koszty poniosłes?
Autko osobiście 'przyprowadziłem' z Italii z gotową instalką. Nie tak dawno trafiłem na stronę firmy, która montuje taką instalację w kraju i o ile dobrze pamiętam żądali 3,5 -4 tys. zł.
---------- Post added at 23:33 ---------- Previous post was at 23:30 ----------
W Volvince mam sekwencję Stag 300, która spisuje się całkiem dobrze, ale tylko dobrze.
sluchaj co do tych moich podejrzeń jak myslisz coto moze sie dziac?
CY masz na myśli to, o czym pisałaś na PW?
tak dokladnie
W lipcu miałem i ja podobne problemy;na zimnym lekkie dławienie i słaba reakcja na pedał gazu. musiałem postać chwilkę żeby silniczek się trochą zagrzał i dopiero mogłem ruszyć. W pierwszej kolejności wymieniłem czujnik temperatury silnika (podwójny w obudowie termostatu). Poprawa była niezauważalna. Następnie wymieniłem przepływkę ori Bosch I TERAZ WSZYSTKO JEST OK.
a co do tego ,ze czasami kreci a nie odpala?
Czy to zjawisko dotyczy silnika ciepłego, czy niedogrzanego?
różnie ,nie ma znaczenia i na zimnym i na cieplym
Sprawdziłby przede wszystkim ciśnienie paliwa na listwie i same wtryskiwacze, następnie warto wykonać pomiar sondy lambda. O świecach, kabelkach i cewkach nie wspominam bo chyba masz nowe
tak co swiec przewodow i cewek to ok,czyli to cos powazniejszego kurcze,a tak fajnie sie sprawowała ojjjjj.....
A może słabo kręci rozrusznik (wina baterii lub samego rozrusznika)
Moze i masz racje ,poniewaz bateria cos slabnie chyba trzeba kupic nową. Muszę jutro wyciągnąć i podlączyc do ladowania,rano nie chce krecic dopiero za 2,3 razem i wtedy rozrusznik tak jakby nie kreci ,ale raczej to wina akumulatora,no chyba ,że nie....
---------- Post added at 00:20 ---------- Previous post was at 00:20 ----------
tzn za 2,3 razem dopiero zaczyna krecic
---------- Post added at 00:22 ---------- Previous post was at 00:20 ----------
a tak to jakby nie bylo reakcji przekrecam kluczyk i wuuuuuuuu i nic
Bateria do wymiany, a najlepiej to pożycz dobrą -pewną baterię i będzie wszystko jasne. Jeśli problem pozostanie, to radzę wynienić szczotki i tulejki w rozruszniku. Silnik podczas rozruchu potrzebuje energicznego kręcenia
no masz racje tak zrobie,dzieki za info
ja uciekam dzieki wielkie 3maj sie :)
dokladnie albo cisza albo stuk masz racje
---------- Post added at 00:37 ---------- Previous post was at 00:36 ----------
czyli rozrusznik do wymiany
Karola, rozrusznik do naprawy, a nie do wymiany
no to juz wiem za co sie wziąć
Dzięki za off topic :) , ale czy może ktoś da mi jakąś radę od czego zacząć, gdzie szukać przyczyny?
Pozdrawiam Paweł
up up
A próbowałeś kolego podmieniać tą ścieżkę po której chodzi pływak? Możesz wziąć uniwersalny miernik i przyłożyć do styków na ścieżce i zobaczyć czy rezystancja się zmienia. Jeśli tak to wina będzie po stornie okablowania, ewentualnie samego wskaźnika.