witam
Czy Alfa Romeo przy okazji liftingu 156 wprowadziło jakieś zmiany konstrukcyjne mające na celu zapewnienie większej sztywności nadwozia przy zderzeniu czołowym?
Printable View
witam
Czy Alfa Romeo przy okazji liftingu 156 wprowadziło jakieś zmiany konstrukcyjne mające na celu zapewnienie większej sztywności nadwozia przy zderzeniu czołowym?
kolega tak z ciekawości czy planuje coś??;)
he he pierwsze pytanie i od razu takie :p faktycznie daje do myślenia :D
Nie wydaje mi się kolego ewentualnie wprowadziła kurtynki boczne ale raczej pasa nie wzmacniała .
miałem 156 2.0TS z 98 ale w lutym 2009 piękna przygoda z alfą się skończyła dość drastycznie...jak na w sumie niedużą prędkość przy zderzeniu (ok 50-45 km/h gdy wyjechała mi octavia) zniszczenia w alfie były duże. Dopiero potem poszperałem na temat bezpieczeństwa w 156 i zobaczyłem crash test i się okazało że alfa w zderzeniu czołowym wypada bardzo kiepsko... Dlatego miałem nadzieję że sobie to wzięli do serca i poprawili coś bo chciałbym wrócić do Alfy! ale chyba jednak poczekam aż 159 trochę stanieje
to długa droga Ciebie kolego czeka. Zobacz na test 147 to może trochę humor Tobie wróci ;)
U mnie po lifcie jest w sumie 12 poduszek i kurtyn. Oby nie były potrzebne. Do tego system kontroli trakcji i bardzo dobre hamulce też nie bez znaczenia.
NIe tak do końca to jest z tym gięciem im więcej zniszczeń tym lepiej do pasażera... Jak ścianka grodziowa dojdzie z kokpitem do pasażera czy kierowcy to go zgniotą. Ulec zniszczeniu może cała komora silnika a kabina to swego rodzaju klatka bezpieczeństwa która powinna uledz jak najmniejszej deformacji.
A skąd macie te dane ze przed liftem jest jakoś szczególnie źle? ten crash test co jest na youtubie to z tego co kiedyś słyszalem był przy większej prędkości robiony z tąd taki rezultat, no chyba ze źle słyszalem.
chyba był jednak przy 64km/h...
http://www3.alfaromeo.pl/spolecznosc/phpBB/viewtopic.php?t=2775&sid=12f11386bca275730428d8797 6e944db
Zima idzie zamknijcie temat!!!
Nie jest tak źle, wszystko zależy od bardzo wielu czynników. Inaczej nowe auto a inaczej 10 letnie ze zgniotą podłoga.
Mój przykład praktycznie czołowego zderzenia z autobusem PKS z tym, że auto się odbiło i odwróciło.
Załącznik 41638Załącznik 41639
Widzę że nie tylko mnie ten temat męczy...
http://www.forum.alfaholicy.org/156/20879-poprawa_bezpieczenstwa_modelu_po_fl.html
Postaram się wymienić:
Dwie z przodu wiadomo kierownica i nad schowkiem pasażera, dwie w słupkach z przodu, dwie w przednich fotelach, dwie w słupkach środkowych pomiędzy drzwiami, dwie kurtyny nad tylnymi drzwiami i dwie nad tylną szybą. I to by było na tyle.Przynajmniej takie oznaczenia znajdują się w samochodzie.
Mylicie znaczki z iloscia poduszek. Kurtyny sa dwie po jednej na strone. Po prostu otwiera sie na calej dlugosci dwoch okien.
Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
Bardzo możliwe że masz rację. Ja wymieniłem ilość miejsc oznaczonych jako miejsce usytuowania poduszek-kurtyn. Mógłbyś przybliżyć mi ile w takim razie i w których miejscach mam tych urządzeń?
Wydawało mi się że właśnie tyle mam, bo widziałem auta które w tych miejscach nie miały znaczków Airbag a u mnie są wyraźnie oznaczone.
2 airbagi czołowe
2 boczne dla pasażerów na przednich fotelach
2 boczne dla pas na tylnej kanapie
2 kurtyny, po jednej na stronę
w sumie 8 airbagów
A możesz dodać miejsca ich zamontowania?
Tak jak pisałem wcześniej mam ich oznaczenia w aucie na przednich słupkach, w boczkach przednich foteli, w środkowych słupkach, nad tylnymi drzwiami( i tam są na 100% bo widziałem jak szukałem wzmacniacza antenowego), i nad tylną szybą też dwa znaki. Które w takim razie są puste?
Niektóre znaczki airbagów to zaślepki śrub mocujących.
Co do rozmieszczenia to:dwie czołowe wiadomo, przednie boczne w fotelach, tylne boczne w tylnych słupkach (chociaż tego nie jestem pewien), kurtyny na całej długości nad oknami.
Na zdjęciu przykładowe rozmieszczenie w jakimś nissanie
W sedanie napwno sa w bagazniku pod polka, zobaczysz jak sciagniesz oslone. Beda tam tez zapalniki z zoltymi kablami. Chyba to kurtyny
Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
Mam sedana. I właśnie kurtyny są w tyle nad drzwiami na pewno bo widziałem i tak jak piszesz w bagażniku nad półką. Więc to umieszczenie znaczków by się u mnie zgadzało. Z tyłu są właśnie cztery. Bardzo możliwe więc że u mnie jednak jest ich dwanaście. Oprócz tych których istnienie potwierdziliśmy mam jeszcze znaczki w środkowych słupkach i w przednich słupkach. Może ktoś coś wie na ten temat?