http://filtry.simota.home.pl/filtry/...emart&Itemid=1
Co o nim myślicie? da rade czy szukać czgos innego?
Printable View
http://filtry.simota.home.pl/filtry/...emart&Itemid=1
Co o nim myślicie? da rade czy szukać czgos innego?
Ja bym się w stożek nie bawił :P,
Stożek dobra rzecz, ten akurat jest otwarty ale np firma BMC oferuje zakmnięte, takie jak ten(akurat do Seata):
http://allegro.pl/seat-ibiza-6l-02-0...997505705.html
Czekam na jakieś opinie.
Lepiej kup dobrą wkładkę i dolot zostaw w spokoju, bo korzyści w KM/Nm są nie wielkie przy zmianie dolotu (chyba ze wsadzisz inna przepustnicę)
Przepustnice? Rozwiń.
Tutaj dodatkowy materiał o stożkach itd. zaczerpnięte z zaprzyjaźnionego fora.
http://www.alfaclub.pl/test-filtrow-powietrza.html
Chce zmodyfikować układ dolotowy z racji modyfikacji kolektora ssącego.
A co zmieniles w kolektorze? Barany od 3.0? Nie zaplacilbym 500zl za tani stozek z dodatkami... zrob prosta rure az do puszki tej srednicy co przepustnica a do samej puszki wsadz wklad K&N, mozesz ewentualnie zepsuc wlot do puszki na wiekszy i poprowadzic szeroka rure do wlotu w zderzaku. W wieksze przepustnice sie nie baw bo to nie tak ze wsadzisz i jedziesz bez problemow.... to troche wyzsza szkola jazdy niz sie wydaje.
Proponowałbym zajżeć do tematu Grzeska. On ma zmieniany dolot w V-ce , ale chyba 3 litry. Podpytać się możesz. A przepustnica z tego ca pamiętam z Maserati albo Ferrari od V8.
Idź do ogarniętego tłumikarza to ci wygnie kawałek rury
Tak się zastanawiam nad waszym pomysłem, ale wydaje mi się to strasznie prowizoryczne.. ;/
Po pierwsze jak wsadzisz stożek i wywalisz oryginalną puszkę to więcej stracisz niż zyskasz. Pisałem o tym pracę dyplomową. Jeśli stożek ma w ogóle coś dać to musi mieć naprawdę DOBRĄ separację termiczną ,a poza tym jeśli chcesz w ogóle poczuć różnicę to musisz się zainteresować zjawiskiem falowym (drgania słupa gazu) i policzyć dobrze dolot. Ogólnie dużo z tym roboty i nie wiem czy gra jest warta świeczki, bo i tak przyrosty nie będą powalały w przeliczeniu do tego co wydasz na mody...
stożek ma jeden fajny plus - brzmi nieziemsko
oczywiście nie najtańszy tylko coś z wyższej półki co dobrze będzie filtrować zarazem
Jeszcze raz podam stronę dla nie uważnych.
http://www.alfaclub.pl/test-filtrow-powietrza.html
Polecam się zapoznać z tym materiałem. Jak możemy zobaczyć mamy tutaj udokumentowane wszystkie nie zbędne dane i informacje.
Stąd pomysł modyfikacji dolotu.
Chciałem znaleźć gdzieś na aukcjach rurę dolotową autodelty lub Asso ale to chyba nie wykonalne. Żałuję jedynie, że nie kupiłem pół roku temu Autodelty rury dolotowej za 190zł która była u nas na forum.
Jakies pomysły jeszcze dotyczące modyfikacji dolotu?
Szczerze? Przerobiłem kilka prób, różne materiały łącznie z chromem i samco. Nie warto.
Cała wypowiedź znowu sprowadza się do tego, że jesteś nie uważny.
Po pierwsze nie zamierzam zmodyfikować tylko tego, napisałem co mnie skłania do tej modyfikacji.
Po dwa nie liczę w ten sposób na zwiększenie mocy.
Zależy mi na estetycznym wyglądzie, miłym brzmieniu i oszczędności na filtrze, którego nie będe musiał wymieniać. Przyrost i moment to tak jakby skutek uboczny modyfikacji, którą przeprowadzę. A link podałem jedynie po to, żeby uświadomić niedowiarków, że jednak to coś potrafi jednak coś zmienić.
Proponuję już zaprzestać off topicu i skupić się na temacie i bardzo prosiłbym o logiczne i godne przemyśleń sugestie.
Estetyczny wygląd zyskałbym zakładając rurę dolotową firm Asso lub Autodelty
Problem w tym, że możesz sobie na standardową rurę zrobić taki estetyczny wygląd. Na ubogo to folia carbon, na bogato to hydrografika. Sama rura z autodelty niczego nie rozwiązuje, bo dalej masz harmonijkę i standardowy filtr/puszkę.
Moim zdaniem prędzej alfę zje korozja, niż Ci się zwróci koszt zakupu K&N + używana autodelta
Exo daje wiecej tlenu do swojego 2.5 wiec wkladka np. K&N podniesie mu zysk z tej przerobki ktora jest wsadzenie szerszych baranow... wg was kazdy tuning nie jest wart swojej ceny? a wg. mnie chocby 2-3 konie za 300zl to juz jest blizej niz dalej... robiac remap na standardowym dolocie i zwyklym filtrze na 100% nie podniesiecie mocy porownujac do sportowej wkladki... wiec jesli nie grzebaliscie w silnikach na tyle zeby miec o tym pojecie to zatrzymajcie polemike dla kogos innego... nie kazdy jest specjalista w kazdej dziedzinie ale nie kazdy mu sie sie z tym ujawniac. Exo proste rury i wklad BMC,K&N bron boze tuningowe stozki za 50zl czy inne wymysly. Pozdrawiam
nareszcie, ktoś poważny i konkretny.
Co do stożków za 50zł to wiem, obczytałem się troche na ten temat. Dlatego myślałem tutaj o puszce właśnie BMC z wkładem K&N lub Sam stożek K&N.
Co do prostych rur, możesz mi troszeczkę to wyjaśnić?
Nie mam zielonego pojęcia jak by miało to wyglądać. Kupuję 2 kolanka i 2 proste rurki czy kupić rurkę i na gientarke z nią? Jak montować przepływomierz przy takim czymś?
Poza tym z tego co kojarzę to nikt u nas nie sprzedawał dolotu z autodelty/asso :P, ale pewnie Ci chodzi o ta "zwykłą" rurę carbonową od Lukasa
Ta rura to wlasnie dolot autodelta hhehe niby taki banal a jednak ;p ;] tak Exo, w bazarze kolega z wawy sprzedaje dolot aluminiowy na kolankach moze sie z nim dogadac jest z Alfy GT ale da rade dopasowac, przeplywke tez na "gumach" sie mocuje wiec raczej nie bedziesz mial problemow... :)
A może ten dolot co podałem w 1 linku tylko ze stożkiem K&N?
Cena powala ;] czyli w zasadzie zaplacisz za same rurki i laczniki... zbedna kasa.
Ehh to trochę irytujące, że chce się na coś przeznaczyć trochę kasy a nie ma tego na rynku :]
Exo poczekaj do wiosny, ja jutro jadę do MG pomierzyć dolot i poznać końcowa cenę, za dolot z nierdzewki od filtra, aż po samą przepustnicę z wyjściami na odmę :P
Jak będzie Nas dwóch to i cena będzie niższa :)
Dolot, będzie robiony na podstawie org, a Pan Michał uwierz mi zna się na tym :)Cytat:
Witam
ciężko wycenić ale około 500zł
pozdrawiam Michał Guzy
P4 - mówisz o MG w Siemianowicach Śląskich? ;) Jak tak, to masz rację - chłopaki są mega pro! Naprawdę, zjeżdżają się do nich ludzie z całego kraju więc coś to świadczy... Tak swoją drogą pracuję tam mój kolega więc wiem co mówię ;)
http://mgmotorsport.pl/
Układy dolotowe/wydechowe do Ferrari, Lambo itp :P Wiec to Ci powinno wystarczyć :)
Co może załatwisz jakąś zniżkę ;D
Musiałbym z nim pogadać - ale myślę że jak więcej niż jedna osoba by coś robiła to nie będzie problemu ;]
Pfourul to ja mam propozycję :)
Ty również masz 2.5, jeżeli masz kontakt z tym gościem fajnie by było jakby pomierzył wszystko na Twoim samochodziku i zrobił wycenę do dolotu 2.5 :)
Właśnie po to tam jadę jutro :)
No to czekamy:)
A chciałem mieć jako jedyny taki dolot ;( :D
Jutro dam info jaki byłby to koszt :p przy trochę większym zamówieniu :)
Złączki osobno będzie trzeba kupić :P (chyba, że Pan Michał ma takie u siebie)