Witam ja tankuję na Bliskiej ropę pewnie syf zastanawiam się czy aby nie zacząć tankować na Orlenie ON VERVE na zimę ?.
Printable View
Witam ja tankuję na Bliskiej ropę pewnie syf zastanawiam się czy aby nie zacząć tankować na Orlenie ON VERVE na zimę ?.
Witam!!!!!znajomy tankuje na orlenie .wydawałoby sie ze paliwo ok!!!!!!po kilku miesiacach w filtrze paliwa wiecej wody niz ropy wiec wydaje mi sie zew nie ma normy !!!!!
powiem ci tak. czy zatankujesz verve na orlenie czy na bp czy na shelu czy na statoilu to i tak wszystko pochodzi z tego samego "kotła" z petrochemii Płock. a te dodatki typu verva, super itp to jest wszystko lipa. bo wszystkie te dodatki i tak są śladowe w paliwie. a wiem o tym bo byłem na szkoleniu z pracy w centrum paliw w Radzionkowie i mówił nam o tym główny inżynier z ów centrum paliw. wyjątkiem jest paliwo shell racing która ma coś kolo 100 oktanów.
Hmmmm to może jakieś dodatki dla diesli warto zastosować ?
no można. ja mam dodatek zimowy kupiony na orlenie. leje się 100ml na 60l paliwa
Dostałem 5 litrów dodatku zimowego do paliwa leje się 100 ml na cały bak. Tylko nie wiem czy się bawić w dolewanie.
ja tankuje zwykla supradiesel na statoil czasem diesel gold (WAZNE zeby bylo paliwo zimowe ale w grudniu to juz nie pwoinni miec innego tylko takie tankuje w zasadzie przewaznie na jednej stacji), w zimie jak wiem ze temp duza ujemna zalewam STP do diesla z antyzelem na bak, zeby sie nie meczyla w trakcie rozruchu szczegolnie jesli zdarzy sie ze auto bedzie poza garazem stalo np na noc.
na Orlenie nie tankuję bo to aferzyści :D, z regóły leję Shell V power albo Statoil diesel gold. Jeszcze 9 lat temu BP jako jedyny w Polsce dowoził własną statkami
jo tyż tankuja na statoilu i nimom żadnych problemów.
Statoil Diesel Gold
BP Diesel Ultimate
Tylko te dwie stacje dla mnie istnieją. Czasami też Shell
A ja tankowałem na orlenie ale po postach widzę że warto to zmienić... podpowie mi ktoś czy droższe diesle na shellu i BP są warte dopłacania ? bo ja też jak ostatnio jak zalałem vervę to chyba placebo tylko czuję...
Powiem Ci tak ja już wielu próbowałem. NAjdłużej i najwięcej przejeździłem na BP Utimate. ( na którym np zajechałem wtryski w DCI i pompę a gościu co to rozbierał powiedział że na strasznie zasiarczonym paliwie jeździłem) po tym przesiadłem się na shela, po drodze był ORLEN verva itd itp i sumie wróciłem na shel Vpower diesel. Fakt drogi po ostatnio płaciłem 5.99. Ale juz widze różnice w zużyciu miedzy bp a shel. na BP pełny bak ( tankowane 62l) i przejechane 700km - strasznie mało teraz na shelu widzę że na bank zrobię z 200 więcej. DO tego na BP jakos dziwnie zawsze więcej tego paliwa mi wchodziło do zbiornika. Także ogólnie shell jest OK tylko że drogi. A tak jeszcze pamiętam z tamtego roku jak były mrozy po - 23 stopnie to moja alfa 2000r i przebiegu 260 tys km jako nieliczna odjeżdzała rano po nocce z prakingu. Nowsze wysiadały i nie odpalały z róznych powodów ale jednym z nich było paliwo. Kolejnego dnia gościu mnie zaczepił i pyta co tankuje to mu powiedziałem że aktualnie mam pełen bak shell V poerw a on że " aha ... no ja na TESCO zatankowałem " to raz - dwa mój tata ma Toyote Avensis 2.0 vvti i też zatankował na TESCO wczoraj było - 8 i dzwoni do mnie że auta odpalic nie umie kazałem mu pompe sprawdzić itd... co sie okazalo paliwo mu zamarzło przy -8 !! Więc ogólnie ja preferuje zatankowac drożej na shellu
Ja zawsze tankowałem na Shellu bo zbieram te śmieszne punkciki i nigdy mi sie nie zdażyło, żeby paliwo zamarzło.
Ostatnio pokusiłęm sie zatankować pełen zbiornik ropy na Lukoil i też jest ok a tańsza była od On z Shella o 20 gr/na litrze.
Od czasu do czasu również dolewam szuwaks STP.
Do żony Passata 1.9 tdi na pompowtryskach raz na jakiś czas do pełnego zbiornika dolewam 100 ml zielonego oleju do kosiarek Husqvarny i pompowtryski mam w świetnym stanie już 4 rok z kolei.
Ja tankuję tylko i wyłącznie na Lotosie. Kiedyś paliwo ulepszone, ale teraz zwykłe - nie ma sensu dopłacać. Paliwo bardzo dobre, stacja mi odpowiada, a i przy okazji nagród za punkty już wyniosłem kupę.
Ja przeważnie Verve ON, bo mam flote i punkty, póki co problemów nie miałem z odpalaniem w zeszłej zimie, czasem również BP Ultimate, ale już rzadko.
Jesień, zima, wiosna .... lukoil i śmiga jak trzeba. Na zimę dodatek skydd black arrow i wszystko śmiga jak trzeba :)
A... dodam że pod chmurką stoi ;)
chyba będzie to najlepsze rozwiązanie. Te wszystkie vervy i ultimaty to takie tam badziewie niby wydłużające życie silnika... lałem półtorej roku w auto Ultimate 98 n a BP i samochód musiałem skasować po wypadku... bądź tu mądry i pisz wiersze...
Ja osobiście leję zwykłego dieselka na Generonie od jakiegoś czasu i nie narzekam.
...ja zawsze prawie leję "te lepszejsze" a co, nie zaoszczędze i tak ,a zawsze jakoś tak na sercu lepiej , do tego zeszłej zimy STP/diesel a w tym roku "czeka" skyyd jako dodatek ,ale to jak będą mrozy bo narazie to zima lajtowa max i dodatki wydają się zbędne ,tym bardziej ,że często są wręcz odradzane:confused: ... a i "zupkę pomidorową" raz zalałem z ciekawości:cool:. ...i prawde mówiąc kusi. <... i to nie ze względów finansowych;)>
Ja natomiast nie mogłem dzisiaj po nocce odpalić ale jakoś poszło , syf z bliskiej zacznę lać chyba shela.
A ja nie czuję różnicy pomiędzy zwykłym paliwem a droższym, nawet na tych samych trasach w tych samych warunkach wychodzi mi to samo.
A tankuję z reguły na Orlenie z prostego powodu: mają centralną bazę danych a ja jako że jeżdżę po całej Polsce to za każdym razem tankuję gdzieś indziej i nie muszę za każdym razem podawać danych do faktury jak to jest np na BP. Nie wiem w sumie jak to wygląda na Statoil i Shellu ale jakoś za mało jest tych stacji na moich drogach.
Nie zdarzyło mi się żeby auto z silnikiem common rail mi zimą nie zapaliło. Co innego z autami ze zwykła pompą i wtryskami.
co to za różnica gdzie się tankuje skoro wszyscy biorą paliwo z orlenu. Bardziej chyba kwestia tego jak właściciel dba o stan i czystość dystrybutorów.
W zeszłą zimę było -30 stopni i zawsze odpalał bez żadnych STP a kupuje oszczędności z orlenu
Statoil Vke
Zgadza się. Są 3 rodzaje paliwa w naftobazie
Orlen
Lotos
"Inne" ( np. na zamówienie BP z ich specyfikacją )
Pracowałem "trochę" w tej branży i ... przydział Orlenu jest najgorszy. Dodają najwięcej bioestrów, przez co ropa jest bardziej brunatna .
BP ma np. najbardziej "syntetyczne" paliwo, przez co jest... podobno suche i niezbyt zdrowe dla silnika...
Ja tankuje byle gdzie, Shell, Statoil, Auchan... bo 1 ciul tak na prawdę... ale zawsze dodaje Dodatki uszlachetniające.
Jedyna różnica jaką widzę, to nieraz auto bardziej dymi, nieraz mniej... i jak jest gorsza dostawa to ciut mniej równo pracuje silnik po odpaleniu.
Wg mnie nie ma sensu lać paliw typu Vpower, Ultimate itp. ponieważ ... ten "ulepszacz" nie zawsze jest dodany w takiej proporcji jak powinien.. Tak więc lepiej kupić swój i samemu dolać , dla pewności
a ja zawsze tankowalam zwyklego diesla , dawniej na roznych stacjach , od 4 lat na BP ( karta flotowa )
I nigdy nie mialam zadnych problemow zawsze auto apalalo i nie widze roznicy
Wtedy jak tankowalam na przypadkwych stacjach to auto stalo na parkingu , od 3 lat parkuje w garazu
Nie widze jakiejkolwiek roznicy , pale i jade
I w zasadzie nigdy nie tankowalam tych lepszych paliw ( ultimate itd ) i nidgy nie dolewalam zadnych dodatkow
Tak wiec to chyba jedna cholera co sie leje , olren , bp shell statoil.No jedynie jakies male prywatne stacyjki moga byc podejzane.
Dopoki u nas nie ma naprawde syberyjskch mrozow to nie widze potrzeby nic robic.A przezylam kilka zim gdzie bywalo ponizej -20 , auto na parkingu cala noc wsiadam , i pale
Pewnie nie ma reguły, ale po ropie z Bliskiej u mnie auto zaczęło bąki czarne walić... Zatankowałem na Orlenie zwykły ON i problem ustał... Przy Vervie jest widoczna różnica na plus... Od tamtej pory leję TYLKO Vervę. Różnica to 20gr / litr , co przy tankowaniu od zera do pełna robi różnicę 12zł, więc nie robi mi to aż tak wielkiej różnicy, szczególnie, że na zbiorniku można zrobić jakieś 900km.
---------- Post added at 21:14 ---------- Previous post was at 21:12 ----------
Ja wlewałem kiedyś dodatek STP - takie tłuste, dziwnie pachnące COŚ.
Czy tylko ja mam wrażenie że po wlaniu STP do czyszczenia wtrysków ON szybciej się spala?
Wyłącznie V-Power Diesel.
wg mnie to chyba najlepsze paliwo (v power) w Polsce :) podkreślam że to moja opinia
nie polecam ORLEN-u musiałem rok temu regenerować pompę CR
3 lata mam alfe 156 2,4 jtd tankuje do niej tylko v powera z shella i verwe na orlenie,nie daje zadnych dodatkow i tankuje tylko na duzych stacjach! nigdy nie mialem z nia problemow zima
Czy tylko ja tankuje na Lotos? ;)
Przerzuciłem się ze zwykłego ON na Lotos Dynamic.
Używam bo bez dodatków,
Zauważyłem ze silnik pracuje równiej, troszkię mocniejszy, szczególnie na niskich obrotach czyli lepiej się zbiera od 1.2k do 2.2k tyś. obrotów. Minimalnie mniejsze spalanie. z 6.3 na 6.0.
Tankuję ciągle na jednej stacji w moim mieście(10-15 tyś. lud.) ze względu na to że mamy tylko kilka prywatnych stacji oraz Lotos i Orlen.
Też myślę o przesiadce na Lotos :)
Znajomy lał kiedyś do swojej 156tki właśnie oranżadę:) zrobił kilka tys na niej jadąc w podróż po Europie(pojechał z pełnym zbiornikiem i 100l w bagażniku.) żadnych uwag nie miał. chodziła niby identycznie jak normalny ON. z tym że ten OO miał podobno ze sprawdzonego źródła.
A jak to wygląda u Ciebie?
Zwykła ropa gdzie popadnie i do niej Diesel Power EcoMax
Wszyscy znajomi do JTD również tak samo.
Najlepsza możliwa opcja.
Jak dla mnie wystarcza zwykly ORLEN
i do tego polecam preparat STANADYNE jest swietny
rozpusza wszystko co jest w baku i filtrze
kiedys mialem problem z wtryskami bo sie zawieszaly
2 razy dolalem do paliwa i problem znikl
naprawde polecam
Od razu widać, że nie czytałeś dokładnie poprzednich wypowiedzi :P
Ja jakiś czas temu też tankowałem wyłącznie Dynamic, ale teraz już wróciłem do zwykłego paliwa. Różnica moim zdaniem nie jest adekwatna do ceny, a spalanie miałem wyższe niż na zwykłym paliwie (choć to raczej mój efekt placebo :P jak pomyślałem, że mam paliwo dynamic to od razu stopa głębiej opadała)