Jaki kupić akumulator do JTD? (pojemność, rodzaj bieguna, strefa podłogowa itd.)
Mój już całkiem odmówił posługi.
Printable View
Jaki kupić akumulator do JTD? (pojemność, rodzaj bieguna, strefa podłogowa itd.)
Mój już całkiem odmówił posługi.
62Ah 480A rozruchu. elearn podaje 60Ah 380A prądu rozruchowego, ale ja jestem za tym pierwszym- mam taki u siebie. Aha., pamiętaj o zmierzeniu starego, bo są rózne wielkości.
Z biegunami powinieneś sobie raczej poradzić (choćby patrząc na swój stary) :)
centra futura albo bosch ;) lepiej większej pojemności bosch s4 albo s5
http://www.akumulatorybosch.pl/wyszukiwarka.php
Podobno wszystko można kupować Boscha w ciemno za wyjątkiem akumulatorów. Radze poczytać i sprawdzić :)
jeżdżę na boschu nie narzekam :)
Centra Futura CA 640
Pozdrawiam
Przy okazji bardzo nieprzyjemnej wizyty w serwisie (sprzęgło + dwumas...) dostałem od nich 'na testy' akumulator firmy Yuasa. Mechanik sam nie był za niego pewny więc dlatego dał mi go na dwa tygodnie na próbę. To są jakieś ściepy z hurtowni z okazji końca roku. Jak się sprawdzi to dam znać. Póki co działa;)
ile cie skasowali za sprzegło i dwumas??, a to aku. pewnie jakis chinsko podoby wyrób, gwarancje przechodzi i padnie...
pzd.
aku z racji że to jakieś resztki z magazynu będzie mnie (o ile przetrwa dwa tygodnie) kosztował 200 zł wiec nawet jakby miał za długa nie podziałać to i tak wielce stratny nie będe.
mechanika mam fajnego więc na wszystkie części dał mi 10% rabatu i tak:
sprzęgło - 885
wysprzęglik - 154
koło dwumasowe - 2050
i robocizna - 400
wszystkie części chyba z LUK-a
o ja pierd*** ładnie przepłaciłeś..
faktycznie fajny ten mechanik - fajnie cie rąbie
:lol:
no może poza kosztem roboty ( 400 ) - bo to jest akurat w miarę ok
2050 dwumas ------- w 2000 to ja się zamknąłem w wymianie sprz + dwu + robota
ty chyba filantrop jesteś że tak rozdajesz $
a potem płacz bo alfa droga w serwisowaniu
"wszystkie części chyba ..." -- to nie wiesz co wsadzali do twojego auta ??
p.s.
tak na zaś
daj znać jak będziesz miał jakąś robotę przy swojej gyty - pomożemy ( bo widzę że Ty z Katowic czyli blisko jak diabli )
mamy tu super serwis od gyty ( zwłaszcza jtd )
mamy tu super sprzedawcę gratów ( nawet czasem w weekend da radę coś dorwać jak już autko się rozgrzebie i braknie czegoś )
no i obaj " nie rąbią " :lol:
Jak tyle zarobił na częściach, to wymienić mógł nawet gratis :D :D
Jest jeszcze druga opcja - mechanik nie ma rabatów na hurtowni i kupuje w detalu :D :D
a właśnie miałem pisać o super dostawcy części
i to z LUKa, nie wiadomo jak długo to wytrzymie tak naprawdę
A mówią, że kryzys ;)
a tam czepiamy się
a może ten "fajny mechanik" robił to w ramach WOŚP ?
wtedy to rozumiem - miał kolega gest i pomaga
ale koniec żartów - pisałem powyżej
następnym razem daj znać jak coś będziesz miał do roboty to pomożemy
Mniej wiecej taki:
Napięcie [V]: 12
Pojemnośćakumulatora [Ah]: 70 (może być wiecej)
Wykonanie strefy podłogowej: B13
Prąd rozruchu wg EN [A]: 760 (minimum to 680A)
Położenie biegunów: 0
Długość [mm]: 278
Szerokość [mm]: 175
Wysokość [mm]: 190
Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...#ixzz1iOg8DJGr
części samochodowe to nie mąka co wiadomo że w biedronce jest tańsza niż w almie. serwisuje u człowieka czwarty samochód i nigdy mnie z premedytacją nie oskubał ale może to był ten pierwszy raz. następnym razem przy tak grubej naprawie zasięgnę waszej opinii:)
Może nieświadomie Cię kiwnął.
Zerknąłem w katalogi - trochę tam jest namieszane przy GT. Może dlatego tak wyszło.
Tak czy inaczej, takie zakupy lepiej zawsze skonsultować ;)
samochód kupiłem dwa miesiące temu i wiedziałem ze sprzęgło będzie do wymiany ale myślałem ze do wiosny jeszcze pojeżdżę. nic tego nie zapowiadało ale dwa dni przed sylwestrem po prostu nie potrafiłem już wbić biegu. na mechanice znam sie jak wilk na gwiazdach ale sądziłem że sprzęgło najpierw zacznie się chociażby ślizgać co da mi trochę czasu na ustawienie sobie jakiegoś mechanika. niestety potrzebuję samochodu na co dzień stąd pośpiech a z niego ta loża szyderców nad moim nieszczęściem;)
I czego to zdjęcie ma dowodzić? Włosi na swoich akumulatorach podają prąd zwarcia (to te 380A), a w europie funkcjonuje pojęcie prądu rozruchowego - wg normy EN temu pradowi zwarcia odpowiada prąd rozruchowy 680A
o tych róznicach nie wiedziałem, aku jest produkcji Exide, a czy włochy sa panstewm w europie??
Tak Włochy są w Europie ale oni i francuzi mają własne normy prądowe akumulatora
dzieki, nie wiedzialem.
wtrącę się z ciekawostką,3 tyg temu kumpelowi ze 166 padł aku.kupił nowy-100ah,przywiózł,podłączyl i echo,stwierdził,że złom,odpioł i wsadził od kumpla jakis inny mniejszy aby tylko dojechać i zareklamowac,-odpieli i wsadzili 2-gi i 3-ci o takich samych parametrach(100ah i coś tam ... z czyms te druga wartość),auto ani nie drgnęło,wsadzili mniejszy(tj.parametrami)-bingo!.piję do tego,że za duża moc rozruchowa i coś tam..też nie jest wskazana,tak jak ktoś tam sugerował-najlepiej jedź do fachowców i pobadaj wszystko co tam zalecają na miejscu(prądy z alternatora..) i ci dobiorą akumke jaka ma być-pewnie ciut drożej wyjdzie niż na ellegro czy w marketach np.ale możesz uniknąć problemów..tylko do fachowców jedź!,,,;) pzd.
Bo pojemność akumulatora to dobiera się do ilości i mocy zainstalowanych odbiorników prądu (warto się trzymać tego co zaleca producent), a głównym parametrem wpływającym na to jak akumulator zasila rozrusznik i do jakiego silnika jest przeznaczony jest prąd rozruchowy. Więc może byc aku o dużej pojemności i słabym prądzie i nie zakręci silnikiem.....
niezgadzam się.. przy zbyt dużym prądzie rozruchu też nie odpalił.kumpel w 166 orginalnie miał 100Ah i ponad 600.prąd rozruchu i na tym jeździł przez lata ale się zkończył...kupił jak pisałem 100Ah tylko z ponad 800A prąd.roz(nie pamięta dokładnie czy 800 czy 860)..i echo.-cykał tylko,,.to załozył do dojazdu 70AH i 480A pr.ro.i spoko..teraz ma 78AH ponad 600 A i śmiga.TAK ŻE PRZY ZBYT DUŻYM AMPERARZU ROZRUCHU TEŻ MOŻE NIE ZAKRĘCIĆ..no chyba ,że to jakiś nietypowy przypadek...ale zgadzam się co do tych parametrów,które podałeś i na jakim jeździsz bo też śmigam na takim( bosch) ponad 2 lata i nie wiem ile jeździł poprzedni właściciel ale jeszcze kręci jak wśćiekły(odpukać).pzd
Wszystko zależy wg której normy jest podawany prąd rozruchowy... - standard to teraz norma EN, ale nie wszyscy producenci akumulatorów ją stosują dlatego zawsze trzeba podawać wg której normy jest podawany na akumulatorze. Może się więc zdarzyć że ten co miał prad rozruchowy 800A ale określony wg normy SAE (powszechnie stosowana w UK) to bedzie miał niecałe 400A wg EN, a to dla JTD stanowczo za mało
Pomyliłem SAE z DIN tak to powinno być:
Jeśli ktoś podaje prąd rozruchowy bez podania normy to nic to nie mówi i stąd te 450A na oryginalnych włoskich akumulatorach z logiem alfa romeo
Funkcjonuja nastepujące normy:
DIN- niemiecka, ICE- włoska, SAE- amerykańska, EN- europejska
200 225 350 330
395 450 700 640
450 515 800 760
Skrupulatnie donoszę, że akumulator wytrzymał do pierwszych poważniejszych przymrozków; ośmiogodzinny postój na dwunastostopniowym mrozie okazał się zabójczy i z dniem dzisiejszym odmówił posługi.
Z racji dosyć wysokiej daty i nieprzewidzianego wydatku połasiłem się na polski akumulator ZAP...( http://katalog.zap.pl/product/show/574%2012 )
Eksperymentu ciąg dalszy ale na ten przynajmniej mam pisemną gwarancję:)
Oby ten patriotyzm odpłacił mi się długotrwałą eksploatacją :D
Hej,
Prawdopodobnie też będę miał do wymiany akumulator, autko odpala za 4-5 razem przy -15C, chociaż u mnie może być wina uwalonej przepływki (w poniedziałek będę wymieniał).
Wcześniejszej zimy odpalał bez problemu przy bardzo niskich temperaturach.
A teraz co ciekawe akumulator wydaje się jakby kręcił rozrusznikiem, ale być może nie ma odpowiedniej mocy rozruchowej, by od razu odpalić.
Autko posiadam już ponad rok i od początku mam akumulator Moll 58 ah 540A.
Prześledziłem troche tematów na forum.
Wygląda na to, że najczęściej wybieranymm akumulatorem do JTD, są akumulatory o pojemności 72ah i 680.
Według Epera -------------> 60ah 540A
Według Centra ------------> 64ah 640A (320zł) Bardzo kiepskie opinie na temat tego modelu na Ceneo
Według Varty -------------> 63ah 610A SILVER dynamic (300zł)
Według Boscha ------------> S5 63Ah, 610A (285zł)
Według Bergena -----------> 65ah 600A (280zł)
Według Moll --------------> 62ah 480A (280zł), badz alternatywa u nich Moll 74ah 680A 574012068(szkodza, że takie duże ah jest)
Z tego co widać to wszystkie powyższe aku maja 190mm wysokości.
Zastanawiam się nad tymi, które są wyróżnione niebieskim kolorem. Dodatkowo ciekawa jest Varta 72ah 720A wysokość 175mm.
P.s.- Kiedyś mój brat w innym aucie zamontował aku o wiekszym ah i z tego co pamietam to auto mu fajnie odpalalo, ale bateria szybko padła, bo na 2 zimie już.
Być może przez to, że był za duży i nie był do końca ładowany, albo złożyły się tutaj jeszcze inne okoliczności.
Kolego mam taki u siebie po poprzednim włascicielu 63ah 610A SILVER dynamic . Ma rok, a jak są duże mrozy to słabo kreci i mam wrażenie, że nie ma siły mimo poprawnego ładowania, oraz długich tras jakie robie. Zdewcydowanie lepiej w zimie spisywał mi sie aku o wartosciach 72Ah i 720A miał wiekszego kopa:)
Ooo dobrze wiedzieć. Na razie zobaczę jak będzie po wymianie przepływki. Dodatkowo spróbuje podładować prostownikiem AKU, chociaż w przyszłą sobotę czeka mnie trasa 400km, więc może wyjdzie i tak na to samo;)
Jeżeli będe musiał wymieniać to zastanowię się nad Moll 74ah 680A, badz Varta 72ah 720A. Ciekawe jestem czy nie będzie się zasiarczał od niepełnego doładowania.
Codziennie pokonuje 2 trasy po 20km. Co 3 weekend trase od 200km.
Do tego na wyposazeniu ciaglę właczony telefon, Connect CD i BOSE.
Do JTD to akumulator z padem rozruchowym 680A (EN) to absolutne minimum, a i dealnie się sprawdza ten z prądem 720A (EN) i nic się nie zasiarcza
Myślę, że stanęło na Varcie, do wyboru są dwa modele:
-72ah 680A blue dynamic
-74ah 750A silver dynamic (tutaj akurat 750A trochę mnie przeraża, ale co patrze na necie to niczemu to nie szkodzi, bo auto pobiera moc na tyle ile potrzebuję)
Ceny w miare podobne. Są niestety niższe niż zalecany aku, ale to nie powinno być problemem.
Ja niedawno założyłem u siebie Centrę 77AH 760A (EN), śmiga aż miło. Niby minimalnie za duża ale czas pokaże czy to jakiś problem. Jak narazie w warunkach -22 stopni sprawdza się idealnie. Zero problemów z uruchomieniem silnika.