Witam. Ostatnio przy odpalaniu coś strzeliło pod maską i teraz jak uruchomię silnik to obroty skaczą coś jak w trybie awaryjnym i strzela niesamowicie. Po dodaniu gazu gaśnie.Co zrobić? Samemu coś rozbierać czy od razu na warsztat?
Printable View
Witam. Ostatnio przy odpalaniu coś strzeliło pod maską i teraz jak uruchomię silnik to obroty skaczą coś jak w trybie awaryjnym i strzela niesamowicie. Po dodaniu gazu gaśnie.Co zrobić? Samemu coś rozbierać czy od razu na warsztat?
drogi przyjacielu jest specjalny dzial zajmujacy sie 145-kami ,napisz tam prosze :)
Jak dla mnie oznaczenie działu 145/146/155 jest jednoznaczne. Skoro to nie ten to który?
może pierdyknął kolektor ssący lub spadła guma od dolotu.tzn bierze lewe powietrze
Musze zobaczyć bo jak uruchomię silnik to naprawdę nieciekawie to wygląda. zaczął głośno chodzić tak jakby dziura w wydechu wypadła no i raz przy takim strzale trochę zadymiło koło pokrywy.
Otwórz maskę, odpal i posłuchaj skąd dobiegają te dziwne dźwięki. Jak już zlokalizujesz miejsce to powiedz gdzie to się tak dzieje. A W międzyczasie popatrz w tym miejscu czy nie ma jakiś dziwnych rzeczy.
Skaczące obroty to może być przepływka, ale co tam mogło koło niej strzelić? Nie masz LPG?
Nie nie benzyna only. A te strzały słychać tak jakby kolo kolektora ssącego.
---------- Post added at 20:11 ---------- Previous post was at 20:10 ----------
przepływkę wymieniłem 2 miesiące temu
Pisałeś coś o dymie co to za dym? Czy to Ci jedzie?
A moim zdaniem to rozrząd i dlatego strzela i wali w dolot/wydech.
No do tej pory jeździł bez problemu. Po uruchomieniu gdy tak strzela koło pokrywy z tyłu po lewej stronie poszedł siwo niebieski dymek. Wali jakby ktoś petardami rzucał
---------- Post added at 20:18 ---------- Previous post was at 20:17 ----------
Czyli jak uruchamiałem przy szarpnięciu silnikiem pasek mógł przeskoczyc o ząbek?? To możliwe?
Majstrowałeś coś przy kolektorze ssącym? Brat miał taki objaw jak źle dokręcił barany w 2,5.
Możesz nagrać filmik z tym strzelaniem?
jeden zabek tylu szkód nie narobi ,kiedt wymieniales rozrzad
Przy rozrządzie przestawionym o jeden ząb może chodzić nie równo ale petardami rzucać nie będzie. Ty bardziej nie zrobi jakiejś nieszczelności....
Mi to wygląda na kolektor. On nie jest przecież aluminiowy....
Rozrząd ma dopiero 25 tyś. Przy kolektorze nic nie było robione.
---------- Post added at 20:26 ---------- Previous post was at 20:24 ----------
No filmiku teraz nie jestem w stanie nagrać niestety. Strzela dwa trzy razy na sekundę jakby w dolot
popatrz jednak na kolektor 1,6 mialy chyba plastikowe
No tak jak napisałem to jest plastik, który mógł pęknąć... Jesz nieszczelność i strzela. Jak wspomniałem, źle dokręcone barany w 2,5 dawały ten sam objaw. Więc przyjrzyj się kolektorowi.
tak jestem pewien po kupnie każdego auta zawsze wymieniam rozrząd. nie wierzę nikomu. Kolektor jest plastikowy
---------- Post added at 21:04 ---------- Previous post was at 20:30 ----------
Dzięki chłopaki za podpowiedź. Dobiorę się do tego kolektora. jak postawię ją na nogi to dam znać co faktycznie było problemem.
Czyli skoro plastikowy to czekamy na odp. czy to w nim wyrwało dziurę bo sam jestem ciekawy, co pomoże :) Powodzenia
Witam serdecznie. Sprawa się rozwiązała i moje cudo znów w pełni sprawne. Śruby mocujące kolektor ssący część plastikową poluzowały się i podczas eksploatacji gumy musiały się systematycznie ssuwac aż do ostatniego uruchomienia silnika. Potrząsło nim i wszystkie spadły tak że na pierwszy rzut oka nie było nic widać nawet po odkręceniu pokrywy. Dzięki za podpowiedzi. 3 majcie się, szerokości:)
Fajnie, że obeszło się bez wydatków. Owocnej i spokojnej jazdy życzę :D