Napisał
siewcu
temat trollowania(jeśli chodzi o ccp) jest zbyt skomplikowany, żeby to wytłumaczyć - nie twierdzę, żeby tego nie było, ale z pewnych względów ludzie od których dostawałem warny bardzo mnie nie lubili i szukali na siłę okazji, żeby mi te warny dać, nie zawsze zgodnie z prawdą - a jeśli admin trzymał ich stronę(bo są kolegami) to gdzie ja się miałem odwołać odnośnie słuszności? a brak kultury to co innego, nawet sam za siebie za kulturalnego nie mam.
a co do spraw technicznych - ja wiem, że konstruowanie silnika zaczyna się od teoretycznych wyliczeń odnośnie wytrzymałości tłoków, korbowodów itb. ale weź poprawkę na to, że:
a) liczona jest wytrzymałość zakładając pewne parametry pracy silnika - obroty max, stopień sprężania, przepływy w głowicy, wałki itd itp - napełnianie silnika, ilość mieszanki, energia przy spalaniu jej itd itp;
b) zawsze założony jest zapas wytrzymałości - ale jaki jest, tego nie wie nikt i nikt się do niego nie przyzna - a bywa on baaaardzo różny;
c) nikt Ci nie powie z jakich materiałów konkretnie jest zrobiony silnik.
są silniki, które zapas wytrzymałości mają nikły, i trzeba uważać nawet przy zwykłym chipie, a są takie, gdzie np fabryczne korby czy tłoki przyjmą 4 razy więcej km czy nm niż było seryjnie. temat zbyt szeroki i zbyt problematyczny, żeby to ruszać - zresztą ja w szczegóły odnośnie liczenia wytrzymałości się nie pcham, bo zwyczajnie nie mam o tym zielonego pojęcia. dlatego też uważam, że najlepszą, najprostszą i najszybszą metodą(choć niekoniecznie najtańszą) jest doświadczalne sprawdzenie wytrzymałości elementów.