Dzisiaj padł mi napinacz w mojej drugiej 166 belli, ma może ktoś do sprzedania w dobrej cenie do 2,4 JTD 175KM??
Jakieś porady przy wymianie?
Printable View
Dzisiaj padł mi napinacz w mojej drugiej 166 belli, ma może ktoś do sprzedania w dobrej cenie do 2,4 JTD 175KM??
Jakieś porady przy wymianie?
A jak objawia sie u Ciebie to ze padl ? nie napina czy rolka tlucze ?
cały napinacz micro skacze i już 2 paski porwał :/ więc on do wymiany a rolka dobra :P
Czyli sprezyna, pytam, bo u mnie tez kolo swiergotalo i mechanik stwierdzil ze rolka napinacza, zmienilem sama rolke i dalej swiergocze przy czym zauwazyłem wlasnie ze napinacz dziwnie podskakuje jak pracuje silnik.
wymieniamy caly napinacz razem z rolka ,ja kobinowalem i wymienilem trzy razy pasek
tak właśnie się pytam czy ma ktoś cały napinacz do sprzedania ?? :P
No teraz mam nauczke, narazie zbieram sie na wymiane sprzegla, pozniej kupie nowy napinacz i te 2 rolki prowadzace bo wyglada na to ze ktoras z nich trzeszczy, nasza alfa jest swietnie wyciszona jak na diesla a to psuje moj spookoj :P
Nie dawno walczyłem z tym tłumikiem drgań, kupiłem rolkę bo moja hałasowała wymieniłem zobaczymy ile pojeździ, dodam że zdecydowałem się na wymianę samej rolki bo sprężynę mam dobrą. Są oczywiście na allegro zestawy naprawcze, w połowie ceny całego tłumika drgań, ale w jego skład wchodzi plastikowa rolka którą ktoś tu już kiedyś opisywał i odradzał, ja kupiłem rolkę metalową w cenie 108 zł.
taka ciekawostka, jak sie napinacz wyrobił na tej metalowej tulejce i ustawił sie z ukosa/tnie paski a nie macie kasy na nowy to mozna odwrocic te panewki (wytarciem w druga strone) o 180 stopni i tak samo ten metalowy trzpień, dać smaru i zalozyc.. wtedy napinacz bedzie z powrotem prosto i nie bedzie niszczył nowych paskow.. oczywiscie jest to rozwiązanie przejsciowe na 15-20tys potem i tak trzeba kupic nowy napinacz
A powiedzcie jak to jest, u mnie po zalozeniu nowej rolki zauwazylem ze napinacz jakby podskakiwał dosc intensywnie, mimo to stary pasek nie wygladal na zmeczonego, wymienilem profilaktycznie nic nie rwie nowego. Czy u Was po wymianie tez tak sie zachowuje czy to objaw zuzycia.
a koło pasowe ?? jak bedzie juz zużyte to będzie przenosiło wieksze drgania na pasek a co za tym idzie tłumik drgań bedzie bardziej drgał
No całkiem mozliwe tez bralem to pod uwage, myslalem juz sciagnac kolo i obejrzec, jak stwierdzic zuzycie ? Beda luzy itd ?
Witam wszystkich ,mam do Was pytanko, czy samą rolke napinacza można wymienic ,bo zaczeła mi czasami piszczeć mechanik powiedział że rolka (alfa 166 2,4 175KM 2004r)na allegro znalazłem coś takiego zastanawiam się czy by pasowała http://moto.allegro.pl/rolka-napinac...824644981.html Pozdrawiam.
Kolego ja osobiście wymieniałem u siebie samą roklę i operacja dziecinnie prosta. Nie wiem jak napinacz w 20V wygląda ale wg tej aukcji wygląda tak samo jak w 10V więc smiało możesz wynieniać. Blokujesz napinacz, ściagasz pasek. kluczem chyba 15 odkręcasz stara rolke itd... 2 minuty roboty.
samą rolkę można wymienić jak najbardziej .
podaje linka do autosklep24.pl z sprawdzoną rolka firmy SNR:
http://autosklep24.pl/pl/p/Rolka-bez-napinacza-/11252
oczywiście od ceny obowiązuje rabat dla forumowiczów 10%
ricardo w sygnaturze musisz sobie dopisac że "post zawierał lokowanie produktu":sarcastic:. PS ja za rolke dalem 50 pln w profilcars na allegro,. co prawda plastikowa ale dziala az milo. 90 zl w kieszeni:beer:
grzegorz86655, to niech mechanik sprawdzi Ci koło pasowe ponieważ ono także może być przyczyną piszczenia rolki.
Koło pasowe jest raczej ok. tylko rolka piszczy, mechanik psiuknął wd40 i przez chwilę było w porządku .Dziękuje wszystkim za informacje,pozdrawiam.
Rzeczywiście różnica w cenie jest znaczna ale też rolka nie jest metalowa.
Nie twierdzę że to tragedia bo nie mam doświadczenia z tym produktem, jednak oryginalna rolka była z mocniejszego materiału być może nie bez powodu.
Może ktoś już jeździ dłuższy czas na takim rozwiązaniu i może podzielić się opinią jak to działa ?
Witam wymieniłem rolkę napinacza paska wielorowkowego na plastikową w cenie również około 50zł , i wszystko jest w porządku.
Może i jest dobra ale wszystko co w pobliżu rozrządu wolę mieć ori, co bym nie pluł potem w sobie że pożałowałem i mam. Założyłem kiedyś koło pasowe, zamiennik który był tylko nacinany i tam wlana niby guma niwelująca drgania....i efekt był taki że wywaliłem to w p.....u bo kultura pracy dawała wiele do życzenia.