witam wszystkich!!!wiem że był ten temat wiele razy klepany już na forum ale mam bardzo pilny temat.Chodzi mi o wymianę wysprzęglika i rozrządu ile tak mniej wiecej by mnie to kosztowało na warsztacie(wysprzęglik mam)żeby mnie nie naciągli:confused:
Printable View
witam wszystkich!!!wiem że był ten temat wiele razy klepany już na forum ale mam bardzo pilny temat.Chodzi mi o wymianę wysprzęglika i rozrządu ile tak mniej wiecej by mnie to kosztowało na warsztacie(wysprzęglik mam)żeby mnie nie naciągli:confused:
A skąd ty jesteś .
Bo rozrzut cen jest ogromny i głównie zależy od położenia na mapie PL.
jestem z Będzina woj.śląskie
Mnie ostatnio wymiana rozrządu kosztowała 70zł. Miałem blokady.
to zalezy co masz na myśli pisząc rozrząd ? Bo rozrząd to pasek i dwie rolki. A w TSie żeby miec swięty spokój trzeba by wymienic jeszcze wariator i pompe wody i przy tym jeszcze uszczelka nad pokrywe zaworów bo TSa najlepiej robic na blokadach.
A koszt samych części to masz mniej wiećej tak :
Pasek ConiTech - 100 zł
Rolka napinająca ( ori) RouVile - 307 zł
Rolka prowadząca ( ori) RouVile - 114 zł
Uszczelka pod głowice - nie wiem musiałbym spr
i to masz rozdząd
A teraz jeszcze :
pompa wody - 160zł ( ori ) rauvile
i wariator który najtaniej znajdziesz na allego około 400zł
i to jest kompletnie zrobiony rozrząd i masz spokój na dużo km
Można by zaoszczędzić parę zł i włożyc pompe wody z maxgeara za 94 zł i rolke prowadząca za 64 ale to tylko pozorna oszczędność.
jAKOŚ DO TYCH 70 MUSIELI DOROBIĆ NA CZĘ SCIACH ALBO CUŚ
Mnie rozrząd w JTD wyniósł 320za części i 200 robocizna
Bociek jak będziesz czuł taka wewnętrzną potrzebę, to Ci taki sam rabat załatwię.
Ale mechanik rewelacyjny i robi prawie jak za darmo. Pracuje od lat tylko ojciec z synem. Żadnych uczniów, żadnej fuchy. Tylko kolejki makabra. Ale że się znamy od urodzenia to ja nie czekam.
---------- Post added at 11:08 ---------- Previous post was at 11:05 ----------
Nie, części sam im przywiozłem. Mało tego jeszcze w połowie roboty na kawę zaprosił. Ale się od dziecka znamy. Nie zmienia to faktu że mogę taka samą cenę załatwić. Jak ktoś jest z okolic Cieszyna to warto.
---------- Post added at 11:11 ---------- Previous post was at 11:08 ----------
No to widzę że moja cena to rekord. Mało tego wycena była 50zł, dwadzieścia dałem w plusie:) Ale u nich tak zawsze, nie targujesz się tylko coś dokładasz.
To ja widzę że w aso w Krakowie trafiłem na promocję:
-pasek zeb. nap. rozrządu - 267 zł
-zestaw rozrządu AR - 421 zł
-pompa wodna - 268 zł
=956 zł
-skrzynia biegów - 521 zł
-wysprzęglik AR - 260 zł
-klej uszczelniający skrzynie - 69 zł
= 850 zł
Ja za taki zestaw do mojego JTD 16V Multijet 140KM:
- rozrząd kompletny (tj. rolki - Contitech, pasek - Conti, plus pompa wody - nie pamiętam dokładnie jaka, ale żadne chińszczyzny, najtańsze itd,)
- olej + filtr oleju (Shell Helix Ultra Diesel 5w40)
- filtr paliwa + powietrza
- klocki przód i klocki tył (jeśli dobrze pamiętam ATE)
za części wraz z robocizną zapłaciłem 1500 złociszy.
Może nie jest to żadna okazja, ale jestem pewny majstra.
Mechanik ultra dokładny, podobnie jak w wyżej przytoczonym przykładzie, robi sam bez żadnych "sztyftów" itp.
Na warsztacie jednocześnie max 2 auta.
Nowych klientów i klientów z "ulicy" nie przyjmuje - ot ma taką starą zasadę, a na brak zajęcia nie narzeka.
Jestem zadowolony i nie szukam innego mechanika.
Lokalizacja - WLKP
Ja mam TS ale dokładając do rozrządu:
-rbg- wymiana filtrów i oleju - 57 zł
-filtr powietrza AR - 37 zł
-filtr oleju - 19 zł
-olej selenia 20k 10w40 5l - 175 zł
- klocki zostały wymienione poza fakturą jako gratis (oczyszczone tarcze i zaciski bo coś już piszczało w kole)
=288 zł
+ rozrząd 956 zł
daje kwotę 1244 zł a więc bardzo podobnie jak u krzysztofzok, dodam, iż wszystko zostało zrobione w aso.
Ja to ts 1.8 144km 98r. zaplacilem: Kpl.rozrzad z pompa wody 350zl. ,wariator 480zl. robocizna 250zl. Stolica;)
jestem ciekaw co wchodzi w skład rozrządu na 320 zł ...... ja w hurtowni po 40 % zniżkach rolkę napinającą kupuję oryginalna z rouvila za trzysta pare zł. Samą napinającą! a gdzie prowadząca i pasek ? hmmm
Kurdę żeby mieć takie znajomości po mechanikach po hurtowniach jak WY to ja bym ku*** miał ze 3 Alfy :( dobrze Wam
To u mnie w okolicy kiedyś się pytałem ile by wymiana kosztowała wszystkiego, łącznie z paskiem klinowym i rolkami od niego to mi powiedzieli 2700- 3000.
Wymiana gratis :)
Czyli duża marża (w Passacie 2.0 8V za rozrząd wzięli blisko 2 tysiace, co jest raczej rozbojem, bo w serwisie jest taniej).
Według mnie w 2 kołach się wyrobię, ale to za 15 tysięcy kilometrów i już wiem kto będzie wymieniał
Najlepiej mieć swojego mechanika znajomego,ale trudno o takiego który zna się na włoszczyźnie chociaż łatwiej zmienić rozrząd w JTD niż w Audi B5 1.9 TDI już na pompowtryskiwaczach.
Ja nie wiem jakimi kryteriami się kierujecie ale, moim zdaniem rozrządu nie wymienia się co sezon jak opony tylko ma służyć przez 100 000km. Rozumiem że nie każdy chce wywalić majątek na rozrząd ale szukanie okazji w tym temacie jest błędem. Ludzie w warsztacie też powinni mieć pojęcie o tym co robią bo źle ustawiony rozrząd to później tylko same problemy...
Autora tematu zapraszam do mnie jeśli nie daleko mu do Czętochowy:
www.flar-ital.pl
Jak dokładnie sie umówimy to wyślemy klienta na paciorek pod jasną góre i po 3 godzinach auto będzie gotowe do odbioru.
Graty mamy na półce z ceną się dogadamy jakoś przyzwoicie ;)
W trójmieście zalezy gdzie sie pojedzie. Warsztaty polecane przez alfistów czasami sa prowadzone przez kolegów ze spotów. I jak bedziecie sie kierowac tak opiniami innymi to usłyszycie 800 zl za wymiane zawieszenia z przodu(robocizna), 1000 za rozrzad, 600 zl za wymiane hamulców (robocizna). Pozdrawiam Le-car:).
Teraz jezdze do mechanika (ogolnego - nie tylko od włoszczyzny) i nie narzekam na robote
Ja nie twierdzę że, drogo to dobrze zrobione a tanio to źle, nikogo nie namawiam żeby jechał z 10 letnim autem do aso. Miałem jedynie zamiar zwrócić uwagę na to że, lepiej dołożyć parę złotych gościowi co ma o tym pojęcie niż zapłacić komuś kto będzie się "uczył" na moim aucie. A nie każdy ma znajomego który powie: "kup Sobie części a mi wyrzucisz 50zł i flaszkę za robociznę", (jak masz takiego to cieszę się Twoim szczęściem, - też miałem takiego mechanika i był świetny, miał wielu klientów, teraz już zostali przy nim najwytrwalsi alkoholicy).
Co do rozrządu to wymieniałem go tuż po nowym roku i gość powiedział mi wyraźnie że 100000 km lub 5 lat przy normalnych warunkach użytkowania. Nie wiem co Ci mówi Twój i jakie masz części.
Nie staraj się obrażać ludzi jak ich nie znasz. Chciałbym cieszyć się takim szacunkiem, jak mechanik o którym pisałem, w swojej miejscowości. Tobie życzę tego samego. A że bardzo tanio bierze, to jedyna jego ,,wada''. Ale jak mi kiedyś powiedział: No jak miałem wziąść wiecej, przecież on dom buduje, ma małe dzieci,też się mu nie przelewa, trzeba mieć trochę rozumu. I bogactwa na swojej pracy się nie dorobił ale szacunku i prestiżu ma pod dostatkiem.
Co do Twojego mechanika to zapytaj go ten okres wymiany raz jeszcze, bo według mnie, i wszystkich opinni z którymi się spotkałem, to powinno się wymieniać co 60-65tkm w TS-ie. I to na bardzo dobrych częściach. Złych wogóle nie wolno zakładać.
Zapytam, bo jadę do niego w przyszłym tygodniu na wymianę wentylatora klimatyzacji.
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać i obawiam się że, źle zrozumiałeś moje zdanie:
To z flaszką to była metafora. A co do tego Mojego znajomego to chodziło mi bardziej o to że miałem taniego i rzetelnego mechanika i wyjaśnienie dlaczego już nie korzystam z Jego usług a bynajmniej nie chodziło o porównanie do Twojego znajomego. Co do cieszenia się Twoim szczęściem - to nie była ironia, bo fajnie zrobić coś za naprawdę niewielką kasę, aż czasem wstyd było mu płacić tak śmieszne pieniądze a nigdy nie chciał wziąć więcej kasy niż powiedział.
Mam nadzieję że nie czujesz się obrażony, a w razie jakichś niejasności pisz na PW bo trochę wybiegłem :offtopic:
Pozdrawiam.
Każdy mechanik powie Ci,że następna wymiana rozrządu w granicach 50-60 tyś km. Możesz zrobić 80 ale to juz na wlasne ryzyko. Wracając wymieniając rozrząd w serwisie kolejna wymiane masz po 90tyś ale dlatego,że wszystko na oryginalnych częściach a nie zamiennikach jak w większość z nas to robi!