Czy ktoś z Was miał styczność lub używa któregoś z poniższych płynów hamulcowych?
- Ferodo Superformula
- EBC BF307
- MOTUL RBF 660
chciałbym zalać coś lepszego a nie bardzo wiem co wybrać - pomożecie?
Printable View
Czy ktoś z Was miał styczność lub używa któregoś z poniższych płynów hamulcowych?
- Ferodo Superformula
- EBC BF307
- MOTUL RBF 660
chciałbym zalać coś lepszego a nie bardzo wiem co wybrać - pomożecie?
Ja leje do swojego motocykla na wyścigi motul rbf 660 i na prawdę daje radę. zaznaczam ze hamulce na wyścigach są eksploatowane na prawdę ekstremalnie. spokojnie wystarczy ci w aucie ten płyn. a jeśli juz chcesz coś.innego to patrz tylko na temp wrzenia bo poza tym te płyny nie.wiele sie różnią. Druga sprawa jest taka ze gumowe przewody które są mocowane do zacisku są gowniane. przy rozgrzanym płynie "puchną " i tracisz dużo ze sprawności hamowania czego rozwiązaniem są stalowe opory. to tyle ode mnie:) Jednym zdaniem-sam płyn zbyt wiele nie zmieni według mnie, muszą być do tego przewody w stalowych oplotach. gdybym miał stary na wzór to mógłbym ci taki ogarnąć w dobrej cenie. pozdrawiam
zalałem ostatnio hamulce płynem ferodo FBZ100C tzw. ferodo racing.. jak dla mnie nie ma różnicy w normalne jeździe.
bo do normalnej jazdy nie potrzeba 'specjalnego płynu' i różnicy nie będzie
jak pisał kolega powyżej, przewody w oplocie, do tego jeszcze odpowiednie tarcze i klocki, a płyn, żeby się nie zagotował, jak ostro i długotrwale, bądź też regularnie będziesz hamował (np. wyścig na torze)
mam porównanie w motocyklu, przy gumowych przewodach zaraz puchły. w kawie zx6r zmieniłem klocki na HH i oploty na stalowe HEL i na zwykłym płynie dot4 dawał rade, nic nie puchło, nie gotował mi sie. wyhamowanie motocykla momentalne jednym palcem. tylko wiadomo jakie kawa montowała seryjnie duże tarcze jak na tamten okres, to też swoje robiło.
Ja używam Motula DOT 5.1, ma 185 stopni w porównaniu z 216 stopniami 660. Do ostrzejszej jazdy wystarcza mi w zupełności. 660 głównie na tor i do jazdy wyczynowej.
O przewodach wiem, dlatego mam zamiar kupić jak już właśnie kolega wspomniał wyżej Hell-a, tarcze też pójdą do wymiany. Przód jest nacinany i nawiercany, tak samo będzie i na tyle. Miałem już raz okazję zagotować hamulce dlatego nie chciałbym aby ta sytuacja się powtórzyła z wiadomych względów
EDIT:
Z racji, że płyn chciałem zamówić w sklepie a nie przez internet nie miałem wyboru i zostaje przy MOTUL RBF 660 - innych nawet nie miał
Czy ten płyn nadaje się do naszych belli? Nie jest zbyt agresywny? W teorii oczywiście "Do wszelkiego rodzaju hamulców hydraulicznych i sprzęgieł wymagających niesilikonowych płynów syntetycznych", pytam praktyków czy nic złego się nie dzieje ze szczelnością.
Żadnych wycieków i innych nie pożądanych sytuacji, ja jestem bardzo zadowolony
To kupuję, bo belle mi się szybko rozpędzają, a 2 hamowania po sobie ze 180 do 50 załatwiają mi hamulce. Te standardowe dot 4 po 2 latach jak już trochę wilgoci złapią gotują się za szybko.
Jak już chcesz wymieniać płyn to dobrze jest dołożyć kilka groszy i wymienić uszczelniacze na cylinderkach jednocześnie czyszcząc "tuleje" w których pracują. U mnie pod cylinderkami było dosłownie błoto
kup sobie zwykły http://www.re5pect.pl/plyn-hamulcowy...1-0-5-ltr.html i nie szalej bo i tak go nie przegrzejesz przy normalnej jeździe a jak przesadzisz to może się okazać że nagle zacznie Ci się lać płyn z pompy.
Problem w tym że właśnie przegrzewam (głównie w dieslu 200KM i 400Nm z fabrycznymi tarczami i klockami). Nie szukam płynu o wysokiej temp. suchego, tylko właśnie wilgotnego i to 205*C mnie przekonuje. Już kilka razy przy 3 agresywnym hamowaniu pod rząd miałem ciepło.
odświeżę temat...ile wchodzi płynu do układu? Czy 0,5l starczy? Chcę kupić tego motula RBF 660 i na alledrogo są pakowane w 0,5l butle.
dzięki !
ok jeszcze jedno w sprawie hamulców...gdzie można kupić jakieś w miarę dobre przewody w oplocie? I jaka jest cena a komplet do 3,0?
ok 400zł co do marki to najpopularniejsze chyba goodridge
jest jakiś polski dystrybutor? Chodzi mi zakup całego zestawu a nie podzespołów z których musiałbym sam budować system ;)
takie same przewody są do kazdej wersji silnikowej? w 3,0 są inne zaciski niż w 2,0TS
Wygląda na to, że tak.
no to jak linki załatwiliśmy to może ktoś się wypowie na temat klocków Black Diamond Fast Road. Trochę tańsze od greenów i redów. Greeny mają taką średnią reputację...ponoć lubią sobie pękać przy ostrym hamowaniu
Black D to żadna firma. Tylko marketing. Green to najzwklejsze klocki. Peknac może każdy, wpadniesz w kałuże i już. Red to na zimno słabo.
RBF jest wysoce higroskopijny. Do dupowozu bez sensu chyba ze wymiana co pól roku.
to co z takich trochę lepszych klocków to zostaje ferrodo i brembo? Teraz mam chyba TRW i strasznie piszczą na dohamowywaniu. Chcę na wiosnę trochę przygootwać GTV na Track Day'e więc planuję lepsze klocki i tarcze, linki w oplocie i dobry płyn...bo rozpędzić się to żadne problem ale wyhamować przed łukiem to już trudniej :)
Carbon lorraine. Hawk performance. Zadzwoń do P. Dr Leszka z hamulce.net. Sporo sie dowiesz przez telefon. I posłuchaj co radzi. Posłuchaj w sensie zastosuje sie do rad.
Jeśli chodzi o przewody to Hell robi tańsze a niczym się nie różnią
Klocki - każdy ma to co chce ;) Jedni polecają EBC Green stuff a inni Ferrodo, ja jeżdżę na Ferrodo i jestem zadowolony (w połączeniu z Mikodą nawiercaną/nacinaną na wszystkich kołach)
Cerbone lorraine bardzo dobre klocki w dobrych cenach. Bardzo polecane.
no jednak te Carbone Lorraine to są delikatnie droższe niż ferodo racing i EBC Green Stuff
http://www.rallyshop.v10.pl/klocki,h...gtv,p5549.html
Bierz ds performance i nie marudz :)
tak jest ! ;)
Jeżeli ktoś nadal jest zainteresowany zakupem przewodów HEL to zapraszam na stronę http://www.przewodywoplocie.pl/ - na hasło Alfaholicy dostaniemy 10% rabatu
Istnieje możliwość wystawienia faktury.
a ile przewodów i jakiej długości potrzebnych jest do GTV? ktoś może mi podać jakie mam dać zamówienie na tej stronie?
Napisz do nich dokładny model samochodu, kolor przewodu jaki chcesz mieć i to, że jesteś z naszego forum.
Nie musisz znać długości.
ok dzięki!
Żeby nie było, że polecam stronę, a nie znam wyrobu.
Dziś dotarły do mnie przewody do 147
Prezentują się solidnie
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/02/184.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/02/185.jpg