:confused:
witam. i mam pytanie czy może ktoś używał żarówek typu LED np: jakie daje światło itd??
http://allegro.pl/zarowka-h7-hp-led-...047699524.html
czy są one tak dobre jak je chwalą czy jest to kolejny "nowy bubel" ??
Printable View
:confused:
witam. i mam pytanie czy może ktoś używał żarówek typu LED np: jakie daje światło itd??
http://allegro.pl/zarowka-h7-hp-led-...047699524.html
czy są one tak dobre jak je chwalą czy jest to kolejny "nowy bubel" ??
Jak to jest z żarówkami? Czy one też czasem nie musza miec homologacji dopuszczającej do ruchu? Pomijam już fakt montażu pseudo xenonów, gdyż takie coś mnie nie interesuje. Taką żarówke-led widze pierwszy raz.
Nieźle. Jestem zaskoczony takim wynalazkiem.
Wysłałem im zapytanie mailowo o homologacje/dopuszczenie do ruchu więc zobaczymy co odpiszą. Wygląda zachęcająco bo zwykłe H7 za kilkanaście PLN trzymają mi jakieś 3-4 miesiące.
Ze światłami mijania czy drogowymi raczej nie warto eksperymentować, chcesz mieć dobre światła to zainwestuj w żarówki typu osram night breaker, lub coś tego pokroju, minus jest taki że na pewno szybciej się przepalą....
Ciekawe jakby wyglądały jako swiatla drogowe w 166... mijania to sobie bym zostawil ale H1 mogly by być ciekawe...Hmmmmmmmm
Też się zastanawiam nad led'ami bo na pewno są bardziej trwałe. Takie widzę po raz pierwszy, jak coś znajdę na ich temat to wrzucę info.
był ostatnio test tych niby świetnych mocnych żarówek h7 różnych producentów typu night breaker albo +50%światła i wszystko ładnie pięknie naprawdę ładnie świeciły i była różnica miedzy powiedzmy standardowymi żarówkami ale co z tego jak tylko na chwilę już po około 3-5 misiącach się wypalają i świecą jak normalne żarówki ,,,,nie wiem jak jest z tą żarówką diodową ale jak by ładnie i mocno świeciła jest możliwe że zachowa zawoje właściwości na dłużej....
Nic w przepisach o ledach nie ma. Nawet jak się ktoś uprze i znajdzie paragraf to i tak parę lat minie zanim pały się zorientują że jest coś poza halogenem i ksenonem. Tak więc ja bym chętnie to wrzucił na światła mijania. Tylko kwestia tego jak to świeci, czy chociaż tak dobrze jak halogen? Z tego co widzę to do soczewek jeszcze w miarę to zadziała ale w tradycyjnych kloszach to będzie dupa. Więc kto pierwszy przetestuje? Jest ochotnik?
Panowie nie ma szans, żeby one dawały takie samo widmo w lampach bez projektorów co zwykłe H7. Kolega ma podobne zamontowane w halogen i dają mocne (w miarę ciepła barwa) światło ale niestety po montażu w lampę właściwą różnica jest nie do przejścia w nocy. Prawie brak linii odcięcia i nierówne słabe widmo. Podejrzewam, że może któryś model ma wydajniejsze diody ale ukierunkowanie ich względem odbłyśnika ma duże znaczenie. Co innego może być w soczewkach ale tego nie próbowaliśmy więc się nie wypowiadam.
Na pewno nie da to wystarczającej ilości światła do jeżdżenia po zmroku. Lepiej 4 razy zmienić żarówki z TESCO za 10 zł (polecam X-TRA H7, bo naprawdę dobrze świecą) niż kupić taką za 40zł.
Chyba nie sądzicie, że taka mała dioda LED będzie świecić lepiej, a przynajmniej tak samo jak tradycyjna żarówka?
Obecnie buduje się reflektory oparte jedynie na tym źródle światła (np. Audi A8), jednak kosztują one kilkanaście tys zł, przy czym diód w jednym jest kilka, są potężne i mają wbydowane w reflektor radiatory które je chłodzą!
W jednym z numerów "AutoŚwiat Poradnik" testowano żarówki typu H7 różnych producentów. Testy były bardzo wnikliwe, na podobny wynalazku do tego (gdzie diód było kilka) nie zostawiono suchej nitki.
Być może taki wynalazek sprawdza się w przypadku świateł dziennych, ale na więcej zdecydowanie nie ma co liczyć.
Pozdrawiam.
- Rafał
Szperałem po necie za tymi konkretnymi tz HP h7 led ale nic ciekawego nie ma poza opisem na allezło i świs_tak w dodatku to jeden i ten sam opis. Nie spotkałem się z testami tego cuda i obawiam się że koledzy wyżej mają rację że to takie jak z tes_co...:(
Taka "żarówka" na jednej diodzie to może dobre jako latarka do roweru nie jako światło mijania/drogowe. Jak napisano powyżej audi wprowadziło oświetlenie LED jako nowość oparte na wielu diodach z radiatorami i za niezłą kasę. Jak zapewne zauważyliście ani słowa nie ma o strumieniu świetlnym itp.
Tu jest coś podobnego z podobną ceną
http://allegro.pl/zarowki-led-h7-1sm...012241251.html
Tutaj dioda ma 3W a takie diody dają jakieś 200-250 lm.
Dla porównania h7 ma 1500 lm
Czyli prawdopodobnie kiszka słabsza nawet od świateł dziennych 21W
Zdecydowanie słabsze od dziennych, bo niektórzy wrzucają to w przeciwmgłowe i ledwo świeci.
Na elektrodzie piszą coś o przeliczaniu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic662057.html
tutaj jest kalkulator
http://led.linear1.org/lumen.wiz
Led HP h7 ma 5500K (K-kandele) a ta druga podobna którą znalazł metan ma 6000K.
Moim zdaniem to będzie lipa... taka jak cała reszta.
ja do swojej chciałem kupić do długich philipsa niby białe światło miały dać, a tak naprawdę przy porównaniu wyszło to samo jedynie co dalej świecą a koszt dwóch to 100zł...
Panowie narazie mamy sporo teorii wyczytanych z neta a zero doswiadczen:D Mam nadzieje że autor wątku zakupi takie diody i napisze jak to w rzeczysistosci wygląda;)
Ja bym to zakupił na testa, ale szkoda mi wywalac $$$ na coś "niepewnego" bynajmniej:) Jak autor zakupi to sam to osobiscie u niego zlustruje na jakimś spocie:P
hehe a to taka wkrętka? :) ja porostu chciałem do wiedzieć się od doświadczonych forumowiczów czy to coś jest warte :)
ps. co to jest te 5500K co to jest za jednostka?
ps.myślałem o tych ledach ale do postojowek
---------- Post added at 17:36 ---------- Previous post was at 17:34 ----------
ps. a mam kolejny wynalazek z Alledrogo co chce usłyszeć od was opinie :D
K - Kandela
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kandela
to w takim razie 5500 Kandeli to jest dużo czy mało?? :)
W AŚ bodajże z ciekawości obok uznanych żarówek wzięli do porównania ledowe,
ich wynik był tak słaby, że nawet nie ma co komentować.
W poradniku auto ś był test czegoś takiego tylko tam była żarówka h4 z kilkoma diodami, zamontowali to w audi A6 z soczewkami i żarówka dawała takie światło jak w5w z postojowych.
Ogólnie to badziew i tyle.
To wychodzi na to że to gadżet wymyślony z myślą ofanach caliny i golfa 3 z naklejkami gti..\\
JA jak kupowalem hidy to barwa swiatla byla okreslana przez te kandele. Alfiarze bardzo cenią sobie hidy 6000K które dają błękitne światło... Sam mam takie i jest super...
Standardowe białe światło w ksenonach ma 4300K a te diody mają 5000K i 6000K ale problem w przeliczeniu na lumeny bo z tego co czytałem to do przeliczenia z kandeli na lumeny potrzeba jakiegoś kąta padania czy coś i np żarówka ma kąt 360* a dioda led 180* i chyba ni jak ma się to do praktyki porównywania różnych wynalazków w kandelach. Producenci żarówek ponoć mają obowiązek podawania wartości w lumenach.
Do wyjaśnienia tego przydał by się jakiś expert.
ksenony podaje się w temperaturze barwowej [K] - kelwinach i chodzi o barwę światła (żółte->białe->niebieskie->fioletowe), a kandela ma symbol [cd] i oznacza światłość
przy LEDowych żarówkach tez podają temperaturę barwową, ale jak wspomniałeś, 'ilość' światła w kandelach jest niestety mniejsza
W końcu mnie ktoś oświecił:D. Dzięki kudlaty_bytom!
Tak jak napisano powyżej K to nie "ilość" światła tylko "kolor". "Ilość" światła to lumeny.
A cd to kandela która nie określa "ilości" światła a jedynie światłość. Może być coś bardzo jasnego ale malutkiego i tym samym g.. to oświetli
i wszystko jasne :)
ledowe żarówki, to do oświetlania schowka można sobie dać
Też nie bo nic nie widać. Znajomy zamontował gdzie się da SMD we wnętrzu to ciemno jak w dupie jest niestety. I do tego zimne światło.
6000K to nie jest dobra barwa do jazdy na co dzień. Nie widać dobrze w deszczu i mocno prowokuje miśków. Poza tym wygląda to niestety jak golfina 3 z naklejkami gti :P
4300K i nie cudować :P
Dokłądnie, jak widzę teraz coraz częściej pojawiające się jakieś stare Ople z fioletowymi światłąmi to mnie śmiech ogarnia, niektórym to te 6000K nie wystarczy.
no to teraz jasno i wyraźnie wiem o co chodzi z tymi kandelami :)
Znam kilka osób które mają zamontowane żarówki Led, tyle że do kloszy przeciwmgielnych. Używają ich do jazdy w dzień. Na noc to się nie nadaje. Jak ktoś by chciał wykorzystać takie żaróki ważne aby kupować takie które mają skierowane jak najwięcej diód na około. Tak aby podczas świecenia żarówka oświetlała odbłyśnik.