W Q4 nie ma środkowych tłumików. Te 2 małe pojedyncze tłumik tuż za katalizatorami służą do zapobiegania pulsowaniu spalin całe tłumienie odbywa się natomiast w ostatnim podwójnym wydechu, więc nie bardzo wiem gdzie Kolega chce zrobić przelot. Podstawą w tym samochodzie jest zachowanie jednakowego ciśnienia w obu kolektorach. Z doświadczenia mogę powiedzieć że dziura w jednej odnodze sprawia że auto jest znacznie słabsze. Wg mnie zrobienie i dobranie układu wydechowego nie jest sprawą prostą i trzeba niestety być ''specjalnym inżynierem'' znającym się na zjawiskach takich jak przepływu gazów, zmiany ciśnienia powiązane ze zmianą średnicy kanału wydechowego czy rezonansem po to tylko żeby nie zrobić sobie samochodu wyrczącego z daleka. W każdym samochodzie muszą być zachowane odpowiednie proporcje ciśnień pomiędzy dolotem i wydechem. Profesjonalnie dobrany i obliczony wydech będzie zaczynał się od kolektorów wydechowych i razem z nowymi przelotowymi katalizatorami będzie kosztował na pewno znacznie więcej niż 425 euro bo tyle mniej więcej kosztują oba elementy wydechu razem z przesyłką do Polski. Ja kupiłem na tej aukcji
http://www.ebay.pl/itm/IMASAF-Auspuf...ht_1106wt_1139 użytkownik bodenseehai81. Naprawdę polecam szybki bezproblemowy kontakt. tłumiki miałem w domu w ciągu tygodnia.