Powielam kolejna akcje zwracajaca uwage na ceny paliw! Dolaczcie sie bo tylko zorganizowane ruchy moga cos zmienic!
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/01/110.jpg
Printable View
Powielam kolejna akcje zwracajaca uwage na ceny paliw! Dolaczcie sie bo tylko zorganizowane ruchy moga cos zmienic!
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/01/110.jpg
My z Katowic jedziemy do Gliwic
Dołączy się ktoś do Nas w Gliwicach?Cytat:
Gliwice: Dnia 28 stycznia 2012r. (sobota), godzina 13:20 zbiórka Auchan Gliwice (przy autostradzie A4). Wyjazd o godzinie 13:35. Protest będzie polegał na poruszaniu się autostradą A4 z prędkością 40km/h, wyprzedzając się co jakiś czas z prędkością 50km/h. na trasie Gliwice-Katowice-Gliwice.
myślałem o tej akcji i szczerze, to niewiele ona da
jeździć trzeba, paliwo kupować trzeba, nikt nawet się nie będzie przejmował taką akcją i nawet, gdyby w całej Polsce przez jeden dzień czy nawet tydzień nikt nie zatankował, to i tak w rządzie będzie to każdemu wisiało, bo 'w końcu będą musieli wyjechać i zatankować'
rynek handlu i transportu w Polsce oparty jest na TIRach i paliwo będzie sprzedawane w takich ilościach, w jakich będzie potrzebne i tylko prywatne jednostki będą ograniczały jazdę samochodem i koszty z tym związane
gdyby paliwo potaniało, to by ludzie więcej jeździli i więcej kupowali, ale podatek, podatek, podatek, to się bardziej opłaca, cena będzie rosła, bo zyski będą powoli malały, jak ludzie będą coraz mniej jeździli
ale z drugiej strony znowu w każdej rodzinie jest więcej niż jedno auto, a nawet więcej niż 3 i paliwo ktoś kupi, bo musi, inaczej samochód nie pojedzie
paliwo nie potanieje i żaden z posłów/ugrupowań politycznych tego nie zaproponuje
niech ktoś mi powie, że jeśli zostanie premierem, to ceny paliw wrócą do dawnego stanu, to nie uwierzę, bo dorwie się do koryta i nic nie zrobi, każdy taki jest, nieważne skąd się wywodzi
smutna prawda
p.s.
kto pisał ten tekst z obrazka?
kudlaty jesli to nie poskutkuje zablokujemy drogi na EURO i wtedy odczuja strate... pozatym nikt Cie nie zmusza do dzialania, przeciez kazdy Polak potrafi tylko narzekac...
To tylko operacja ,nazwalbym ja raczej kosmetyczna i nikt tak naprawde niezbyt sie tym przejmie.W Warszawie zleja to jak zwykle.Pozostaje tylko-Rewolucja:P
http://www.youtube.com/watch?v=YtM19...eature=related
Jesli macie negowac akcje nie piszcie tutaj postow i tez to zlejcie, zapraszam chetnych.
Tuu jest caly artykuł
http://www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/wi...tem,nId,430308
na samy dole sa wypisane miasta ktore juz dolaczyly do tej akcji
My w Nowym Sączu zbierami sie przy obwodnicy na przeciwko MC DONALD 28 stycznia o 12 !!
To nie jest negowanie,a tylko podchodzenie do calej sprawy z dystansem:)Bo to tylko zabawa.Protesty to byly wtedy-www.youtube.com/watch?v=_exZCp40x9w,a to jest zabawa
od czegos trzeba zaczac... bo jak kazdy bedzie mowil ze sie nie da to na napewno sie nie uda...
BamBosZek ma racje, od czegos trzeba zaczac :) !!
tym bardziej, ze juz tyle miast sie dolaczylo !
A tak powaznie,zeby zbic ceny paliw,Polska musialaby miec dostep do pol naftowych ale zeby to osiagnac ???Sposob jest tylko jeden.Zdobyc Irak,Arabie Saudyjska,Kaukaz.A na to sie raczej nie zanosi.Nigdzie jakos nie znalazlem informacji ze Polska szykuje sie na jakas wojne.
a kto na EURO przyjedzie autem? samoloty, samoloty
nie narzekam, tylko obiektywnie na to patrzę
zleją całą tą akcję, a Wy tylko stracicie czas i pieniądze na paliwo, które wypalicie na tej autostradzie i pojedziecie je kupić po 5,80 za litr, bo 'jutro do pracy jechać trzeba'
nawet zmiana rządu nic nie da, bo chwycą się do koryta i nie puszczą, też byś tak zrobił i nie mów, że nie, bo nie uwierzę ;)
podoba mi się, że ktoś chce coś zrobić, ale blokada autostrad? ile ich mamy i jakie mają one strategiczne znaczenie w ruchu samochodów?
gdyby ludzie zarabiali jak w cywilizowanym świecie, to moglibyśmy mieć podatków 60% z samej wypłaty jak w Szwecji i dalej mieć wszystko pod dostatkiem i cena paliwa tez by nikomu nie przeszkadzała, bo jest podobna w całej Europie
Nie rozumiem, patronat nad akcją ma TVP?!
Nie mam zielonego pojecia, jest podany numer do organizatora
O 12:00 w Tychach jest zbiórka na Paprocanach pod piramidą! Nie chodzi tu o konkretny efekt, tylko o to, żeby ludzie w całym kraju zobaczyli w mediach, że może to doprowadzić do niezłego zamieszania i niech po prostu mają nas kierowców na uwadze... Przecież co dadzą samoloty na euro, skoro np. zablokuje się całe centrum Warszawy? Samolotem dolecą na sam stadion? ;) Nie wypisuj głupot kudlaty, bo przecież jak nie masz ochoty to nie musisz brać tu głosu, ja nie liczę na jakiś konkretny efekt po samej akcji, jedynie na to, że ktoś w mediach pokaże, że ludzie się buntują.. A być może wtedy będzie miało to jakieś odbicie w rządzie!
Sam chciałem zaproponować, żeby wszystkich z AH zebrać w jednym miejscu i żeby Alfy jechały jedną drogą?
zamiast blokować autostrady zacznijcie podnosić pensję swoim pracownikom.. wtedy będzie więcej na paliwo i już nie będzie takie drogie.
Chcieliście unii ? To teraz ją macie.
Polska musi wyrównać ceny paliw z średnią ceną na rynku europejskim.
Ta akcja to bezsens i tylko stracony czas.
Masz rację, przecież chyba wiadome jest, że nie obniżą ceny benzyny tylko w PL tak'o :)
Ale sens akcji jest taki, żeby było nas na nią stać, więc jedyna droga to podwyżki... A skąd mają pracodawcy brać na nie kasę sami od siebie? :) Widzę, że wielu kolegów nie kuma wielu spraw i oburza się akcją, nie wiedząc, jaki jest tak na prawdę jej sens.. I proszę Was w takim razie, nie piszcie nic, jeżeli Was ona nie dotyczy czy nie interesuje... Ten temat nie ma na celu kłótni na temat tego kto jest za a kto przeciw! Tylko ma skrzyknąć tych, których to interesuje i rozumieją o co w tym chodzi...
Rozumiem że Tychy będą blokować akcje w Gliwicach gdzie jest zbiórka ?
Dokładnie chodzi tutaj żeby nas było stać na to paliwo nieważne czy podwyżki dla pracowników czy cena w paliwa w dół, którą mamy największą w Europie, i to wina rządu a nie braku dostępu do złóż ropy
kolego cena najwyższa w europie ?
macie już gnój ( ON ) za 6zł litr ?
Holandia zwykły gnój 1,499 czyli ok 6.40zł
dodam, że w Niemczech raczej jest drożej a nie taniej niż w NL.
Walczcie o płacę a nie o cenę paliwa.
Przecież wszystko tutaj rozchodzi się o zarobki... W Niemczech marudzą, że benzyna po 1,5 ojro a zarabiają około 2000 ojro jako zwykły pracownik linii w jakiejś fabryczce.. U nas też zwykły robotnik zarabia 2k zł, ale ropa po 5,84 (dziś na BP w Tychach), więc gdzie tu porównanie i gdzie ta Unia, skoro jedni mają ciągle kasę, a Ci, którzy jej nie mięli dalej nie mają... U nas pełny bak to ponad 350, a Niemczech niecałe 100. U nas 1/6 kiepskiej wypłaty, u nich 1/20 kiepskiej wypłaty... U nas nowa Panda kosztuje 30kzł, u nich 6,5k... Ale kryzys dotknął podobno bardziej kraje bardziej rozwinięte, więc dlatego w PL taki 'dobrobyt' teraz... :(
Kto chce Unii, ten chce :P Ja bym chciał, żeby Socjalistyczny Związek Republik Europejskich upadł jak najszybciej :P
Ja uważam, że takie akcje są dobre, może niezależne media pokażą, że społeczeństwo zaczyna się buntować...
Omen przelicz mi skladowa ceny paliwa z danych na dzien dzisiejszy i np z 2005/6 roku, mozesz do tamtej uwzglednic dzisiejsza akcyze.
http://www.motofakty.pl/artykul/ceny...w_europie.html ceny w połowie roku 2005
ceny z stycznia 2012
http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html
wszędzie zdrożało nie tylko w PL
Omen nie chcialem cen paliw z danych lat tylko skladowa ich ostatecznej ceny- co na nia wplywa.
Media , pokarzą to co będą chcieli .
Trzeba w końcu pokazać że Naród , tez ma coś do powiedzenia po za postawieniem krzyżyka na wyborach .
media już pokazują w wiadomościach o blokadach i strajkach więc jest super :)
Koledzy, nie chodzi o wypisywanie cen paliw z krajów UE... Co to da?!?
Tu chodzi o chorą dysproporcję - cena paliwa za litr/nasze zarobki... A to, że przeliczeniu z Euro na zł w innych krajach paliwo jest po tyle samo czy ciut więcej to co to da? Przeliczcie zarobki, tu macie odpowiedź!
Media niech pokażą wszystko, ja w sobotę będę na pewno na proteście i liczę, że będzie nas jak najwięcej! A zgłoszonych miast jest coraz więcej!
zapodajcie na innych forach jak ktoś ma dojscie
ja z swojej strony tez sie wybieram :)
omen zarabiaj w polsce i tankuj w polsce
kudłaty ty to sie chyba do tyska podlizac chcesz abo na prezydenta startujesz
to mówiłem ja jażąbek
wracam do PL w połowie tego roku więc się nie martw.
Tu tez nie ma tak lekko jak wam się wszystkim wydaje.
A nie lepiej rozstawic sie przy wszystkich stacjach w miescie i wreczac kierowcom ulotki, zeby dzis nie tankowali to stacja nic nie zarobi, a Panstwo rowniez?
Sorry Panowie ale blokowanie autostrad nic nie da (moze podczas Euro 2012 ale teraz?) - tylko bedziecie wkurzac innych, ktorzy maja cos do zalatwienia i beda stac w kilometrowych korkach.
I sadze, ze taka akcja jest bardziej dokuczliwa dla kierowcow czyli nas samych niz dla rzadu. Slusznie ktos napisal, ze bedziecie wolno jezdzic, spalicie kupe niepotrzebnego paliwa i pojedziecie zatankowac - rzad nawet bedzie sie cieszyl bo bedzie mial eksta wplyw do budzetu.
Tak wiec - idea sluszna, pomysl sredni.
Stacja i tak swoje zarobi i tak.
jak musi to zatankuje ile będzie mógł bo jutro znów zdrożeje.
Stacje i rzad tylko wtedy nie zarobia jak ograniczymy wplywy do budzetu z akcyzy. Czyli nie jak najwiecej ale trzeba zrobic tak aby jak najmiej paliwa kupowac.
To jest dokladnie to samo co z PZPN - jak chce sie im dowalic to najlepiej nie chodzic na mecze reprezentacji. Nie ma kasy z biletow = jest problem :)
http://www.policja.pl/portal/pol/167/4373/
Czy prędkość 40 km/h jest prędkością minimalną z jaką należy poruszać się na autostradzie?
Zgodnie z definicją autostrady, jest to droga przeznaczona tylko do ruchu pojazdów samochodowych, które na równej, poziomej jezdni mogą rozwinąć prędkość co najmniej 40 km/h, w tym również w razie ciągnięcia przyczep. Nie oznacza to jednak, że 40 km/h jest prędkością minimalną jaka obowiązuje na autostradzie. Wymóg 40 km/h dotyczy jedynie spełnienia określonych parametrów pojazdów samochodowych, które zamierzają poruszać się autostradą.
Zgodnie z art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 908 z późn. zm.) cyt. ,,Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowanie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojazdu, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.” Z ust. 2 pkt 1 wynika jednak obowiązek poruszania się z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym.
To kierujący decyduje, jaka prędkość w danych okolicznościach (również na autostradzie) jest bezpieczna, czyli taka, która pozwoli mu na panowanie nad pojazdem w przypadku pojawienia się zagrożenia. To również kierujący musi ocenić czy w danych warunkach prędkość, z jaką jedzie nie powoduje utrudnień dla innych pojazdów. Nie można jednak zapominać o ograniczeniu prędkością dopuszczalną, w tym przypadku 130 km/h dla samochodów osobowych, motocykli oraz sam. ciężarowych o DMC poniżej 3,5 T.
Omen pracowalem w Holandii za niska kase bo odkladalem 900 euro za prace z nadgodzinami ale tyle mialem odlozone po oplaceniu jedzenia ktore bylo niekiedy tansze niz u nas, oplacanie spania... wiec jesli masz tak nie ciekawie w NL to wracaj, ja chetnie pojade... bo dzis euro jest ponad 4zl a jak ja bylem to bylo po 3.3... wiec nawet uwzgledniajac podwyzki nie uwierze ze jest tam tak nieciekawie...
Co do blokowania drog... wiekszosc neguje, ale lepszych pomyslow nie ma i nie wymysli, taka cala prawda o narzekaczach w tym kraju. Zal wam wydac 20 zl na paliwo i pokazac ze Polacy moga sie zjechac i cos zrobic? czy lepiej darowac te 20 i zaplacic 40 przy nastepnej podwyzce ceny?
ktos jedzie do zabrza albo gliwic ??
Ja sie też wybieram :)
A tak na uboczu , to jasne LEPIEJ BIADOLIĆ NARZEKAĆ I NIE ZROBIĆ NIC a potem PŁAKAĆ .
Naprawdę jesteśmy głu*** Narodem !
I dlatego jest własnie tak jak jest bo jak trzeba to zawsze znajdą się Narzekający a nic nie robiący.
Wczoraj w jednej ze stacji telewizyjanych był wywiad z ministrem transportu i z ekonomistą do spraw polityki paliw i powiedzieli wprost, że blokowanie autostrad, czy powolne tankowanie itp akcje NIC NIE ZMIENIĄ, bo są to za bardzo rozproszone akcje i w większym stopniu ustalane ceny paliw zależą od koncernów naftowych. Mało tego minister dodał, że to nie jest koniec podwyżek i będą kolejne do ok 7 złoty za litr.
Kolejna sprawa to akcyza.. nie będzie napewno zmniejszona, z wypowiedzi ministra wynikało że zmniejszenie o połowę akcyzy szarpnełoby z budżetu ok 25 miliardów PLN, także Polski rząd szuka wszędzie oszczedności i nię sądze żeby były jakiekolwiek obniżki.
Nie pomogą żadne akcje, lepiej by było jakby nasze wynagrodzenia poszły w górę bo jak narazie jest niezaciekawie.