-
Skrzynia biegów 2.0 Ts
Witam szanownych forumowiczów. Mam pewien nurtujący mnie problem a mianowicie: słyszałem że do Alfy Romeo 166 z silnikiem 2.0 Ts były montowane 6-cio biegowe manualne skrzynie biegów. Ja w swojej Alfie 166 2.0Ts z 2003 roku mam manualną skrzynie 5-cio biegową z racji tego że dużo jeżdżę na trasach brakuje mi tego 6-tego biegu, kolega natomiast posiada rozbitą Alfę Romeo 166 3.0 z 2002 roku z 6-cio biegową manualną skrzynią biegów, i tu rodzi się moje pytanie czy skrzynia mojego kolegi (ta z 3 litrowej Alfy 166) będzie pasowała do mojej 2 litrowej Alfy 166 ? Czy ktoś z szanownych forumowiczów robił już taką podmianę? Czy ktoś posiada może taką Alfę Romeo 166 2.0Ts z 6-cio biegową manualną skrzynią biegów i mógł by podać kod tej skrzyni ? Pozdrawiam Wszystkich
-
witam, ja mialem 166TS ze skrzynia 5 biegów. kupiłem angola na czesci tez 2.0TS i miał on juz 6 biegów. zamontowałem do swojej ta szóstke, ale nie byłem zadowolony, bo wcale nie była oszczedniejsza. ma krótsze biegi i trzeba było wachlowac biegami. piątka na dwójce idzie 100km a szóstka ta predkosc osiąga dopiero na trójce. na skrzyni 5cio biegowej szybciej sie rozpedzała... tylko był ten bajer ze ma 6 biegów nic wiecej,,, spalanie to samo
-
A czy obroty na 6 biegu przy prędkości na 120km/h spadły w porównaniu do 5 biegowej? bo u mnie np. jadąc 120km/h obroty są na poziomie blisko 4000 obr/min. Dzięki za odpowiedź
-
spadły ale tylko o około 100 obr. ogólnie denerwowało mnie to przyspieszanie, za krotkie biegi miała.... co za tym idzie sprint do 100km gorszy i wieksze spalanie przy wariackiej jezdzie... a na trasie tez paliła mi tyle samo co 5tka
-
Przepraszam za zawracanie głowy ale jeśli możesz to napisz mi ile Ci tak paliła średnio Twoja Alfa Miasto, Trasa, Mieszany. Tak mniej więcej. a co do tych moich wysokich obrotów to normalne jest w tym silniku?
-
a jeśli chcesz to moj kolega ma własnie ta skrzynie "6" do sprzedania, ta która ja miałem i na niej jezdzilem .moge ci potwierdzic ze jest w super stanie. 750zł chyba chce za nią.
-
muszę to przemyśleć skoro twierdzisz że to wiele nie pomoże to chyba nie ma sensu się w to bawić. Pozdrawiam
-
tak, twoje obroty sa całkowicie normalne, dojazd 15km w jedna wychodzila mi 12-13 litrów a na trasie 10-11 przy dynamicznej jezdzie. Mówie o LPG:)
-
to dużo mniej niż u mnie. ja codziennie robię 2x po przynajmniej 50km jazdą normalną do 120km/h i pali mi 12-13l LPG wydaje mi się że może to być spowodowane tym że poprzedni właściciel wymienił sondę lambdę oraz przepływomierz na nowe a gazu nie regulował, także może trzeba wymienić filterki gazu i wyregulować gaz mam nadzieje że spalanie spadnie.
-
pozostaly mi jeszcze nowe wtryskiwacze magic jet które przejechały okolo 40km. jakby byly potrzebne to mam za niewielkie pieniądze. mimo ze przejechałem tylko 40km to juz widziałem różnice w jezdzie i podejrzewam ze jeszcze mniej na nich by paliła. reduktor tez zmeniałem na wydajniejszy (zavoli zeta S), a jak kupiłem alfe to miała zeta N i jak dla mnie był on za słaby, brakowalo mocy na wysokich obr. szykowałem pod siebie ale musialem sie z nią rozstać:)
-
w tych nowych małych benzynkach z turbo fajnie 6tki są zestrojone, tylko pomimo ze przy niskich obrotach mają wysokie predkosci i są dynamiczne to i tak swoje palą...