witam... wymienial juz ktos z was rozrzad w jts sposobem "domowym"? czyli sposobem bez zadnych blokad i zegara?
Printable View
witam... wymienial juz ktos z was rozrzad w jts sposobem "domowym"? czyli sposobem bez zadnych blokad i zegara?
Masz 2. opcje:
-wymienić w sposób o który się pytasz i później narzekać na silnik, Alfy i jeszcze parę innych rzeczy; w końcu i tak korzystając z fachowej pomocy mechanika
-wymienić zgodnie ze sztuką/zlecić taką wymianę
Wybór należy do Ciebie
Jeżeli wymieniałeś już rozrządy w autach, to poszukaj na forum kogoś kto wypożyczy Ci blokady.
tyle w temacie
- ale JTS był właśnie tak robiony aby z wymianą rozrządu poradził sobie prawie każdy bez tych niepotrzebnych blokad.
- konstruktorzy wbudowali w tym silniku usprawnienia i sugestie od poprzednich właściceli modeli firmy Alfa.
- generalnym problemem była wymiana i ustawienie rozrządu, co zostało zrobione z pozytywnym skutkiem dla użytkowników.
- życzę powodzenia w tej wymianie.
bubu możesz podać jakieś szczegóły? Na necie znalazłem blokady krzywek do JTS, więc gdzie jest to usprawnienie?
posiadam tez forda pume1.7 vtc.czytalem na forach zeby bez blokad na walki i blokady na kolo zamachowe sie za to nie zabierac, wiec pojechalem do warsztatu,a tam mechanik namazal tylko znakow na walkach i wymienil pasek bez plokad i bez zdejmowania pokrywy zaworow... wiec ...
Skąd pewność, że wcześniej rozrząd był dobrze ustawiony? Jak sprawdzisz położenie tłoka?
(147. post;] )
skoro silnik nie mial wymienianego paska od wyjscia z fabryki to musial byc dobrze ustawiony, prawda?
Od 2002. roku nie miał wymienianego paska???
zgadza sie... i w dodatku ma przejechane 118 tys... serwisowany byl w tylko jednym servisie, dzwonilem do nich. sprawdzili cala historie .
No to nieźle. Ktoś czekał 120kkm do wymiany paska.
Nie zapomnij o wariatorze i pasku balansowym.
no tez sie dziwie.. wariata nie bede wymienial bo jest ok... to ma ktos jakies doswiadczenie z wymiana paska??
---------- Post added at 14:50 ---------- Previous post was at 14:36 ----------
:(
Z calym szacunkiem ale ta metoda mozna conajwyzej lancuch w skladaku wymienic...
w dziale zrob to sam jest odpowiedni temat ale blokady miec trzeba i wariator jesli jeszcze nie klepie to zaraz zacznie.Jesli nie chcesz wymieniac mozna naprawic ale chcac odkrecic kolo rozrzadu
na ktorym jest wariator musisz miec blokady bo nie ustawisz tego potem
Dlatego wspominałem o pożyczeniu blokad. No ale zrobi jak będzie chciał.
narazie sie za nic nie zabieram,ale nie chce jeszcze raz pojechac do warsztatu a tam fachura nie bedzie sciagal pokrywy tylko pomaze korektorem i tyle... wlasnie tak samo wszyscy pisali na forum pumy, ze w pumie jest inaczej niz w innych autach i trzeba uzyc przyzadow.a okazalo sie ze wcale nie... co do wariatora to wymina go przy rozrzadzie to dmuchanie na zimne bo pozniejsza wymiana znowu kosztowna, ale mam znajomego co przy dwoch wymianach rozrzadu nie wymienial wariata.. teraz juz go czeka trzecia wymiana i dopiero teraz ma zamiar wymienic...
W JTS bez blokad to jak 6tke w totka :) Więc to Twoje ryzyko. Wariatora nie wymieniaj jeżeli go nie słychać, w JTS jest już bardzo trwały. U mnie 160tyś km na liczniku, a wariator oryginalny i nie słychać go nawet sekundę po odpaleniu ( no chyba, że jest -20, to wiadomo, że silnik kilka sekund poklepie, szczególnie na oleju 10w60 ).
wlasnie wrocilem z wymiany paska ... bylem w warsztacie w ktorym zajmuja sie tylko alfami i fiatem coupe... pasek byl zmieniany bez zdejmowania pokrywy zaworow i odkrecania swiecy... mechanik ktory to robil powiedzial , ze zabawa z blokadami jest dla niego zbedna. wiec to wcale nie jest jak 6 w totka, powiedzialbym , ze nawet nie jak jedynke w totka.
Ile cię to kosztowało i gdzie to jest?
Ciekaw jestem , bo tu na tym forum tak wszyscy chuchają na te swoje Alfiny i z takim namaszczeniem do nich podchodzą jakby to były przedmioty kultu a nie zwykle samochody , co prawda o wiele ładniejsze od innych ale dalej to pojazdy.
To teraz jak będziesz miał ochotę to załatw blokady i czujnik zegarowy i sprawdź sobie, jaka odchyłkę od prawidłowego ustawienia ma Twój silnik.
A potem w zależności od tego, co wyjdzie pojedź i nakop temu mechanikowi, gdzie chcesz.
A jeśli chcesz się więcej dowiedzieć o ustawianiu rozrządu w TS to niedawno toczyliśmy obszerną dyskusję na ten temat tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...rk_pomocy.html
Nie wiem jak w JTS , lecz w moim JTD mech blokady sam sobie "skręcił" - rozrząd wymieniony i Alfik pracuje nadal jak należy.
Gdyby musiał do każdego autka w którym wymienia rozrząd kupować dedykowane blokady podejrzewam że mijało by się to z celem .
Wystarczy wiedza i umiejętności.
Pozdrawiam:)
to spytaj Twojego mechanika czy wymienial kiedys rozrzad w ts:) ,to nie jest ta sama bajka
Jak Ci to zrobil bez blokad i dziala to idz szybko i pusc kupon w totka bo moze bedziesz mial kumulacje farta:cool:
Co znaczy wymiana rozrządu domowym sposobem? Domowym sposobem to można konfiturę robić. :D
A ja sie nie dziwie ze nie potrzebowal blokad bo wymienil sam pasek a to jest wykonalne akurat.
Czyli reasumujac nie wymienil rozrzadu w komplecie tylko sam pasek to tez blokady mu potrzebne nie byly...
gdyby tylko ruszyl wariator to nie ma takiego goscia co to zrobi bo do zalozenia paska trzeba zblokowac w takim ukladzie walki i poluzowac oba kola rozrzadu zeby sie zgodzilo
Sam pasek ok,ale to jak wiadomo troche bez sens jesli za chwile trzeba grzebac przy wariatorze i wtedy blokady juz musza byc bo katomierza w oku o super dokladnosci to nikt nie ma
Szkoda czasu na przekomarzania wystarczy w dziale zrob to sam znalezc screen z autodaty odnosnie wymiany rozradu w ts i przeanalizowac na spokojnie dlaczego ktos wymyslil blokady
Dareczku ,on pisal o dieselku ,tam nie ma wariatora:)
No to przepraszam najmocniej:D
do JTDka to nie ma czary mary,ekstrakomercyjny motor
Ja jak zmieniałem pierwszy raz rozrząd w swoim JTS to mechanik też mówił, że nie ma chuja, że da se rade bez blokad. I co? I czekałem 2 tyg aż mi zrobi auto, bo blokad szukał do pożyczenia... Bez blokad i czujnika zegarowego ustawienie idealnie rozrządu w 2.0 TS czy to JTS graniczy z cudem. A złożyć, aby to jeździło to każdy potrafi. Pewnie za kilka dni będziemy mieli nowy temat na forum, że koledze się zapala MCSF :)
Tam jeszcze czujnik zegarowy to mozna czyms zastapic i generalnie wal i skrzynia maja oznakowanie ale regulacja kol rozrzadu jest nie mozliwa i moga byc jaja typu pasek o polowe zabka sie nie zgadza bo takie cos widzialem
Tak sobie czytam ten wątek, nie wnikam czy sie da czy sie nie da bez blokad, tylko jak tak czytam, ze mechanik wymienił bez wiec nie trzeba, itp itd, to już mnie nie dziwi ze tyle problemów z tymi TS (jts tez?)ami, te silniki wymagają poprostu troche więcej od użytkownika, może wystarczyło by zwykle przestrzeganie zaleceń producenta, ale kopiowanie procedur serwisowych z golfa 1,4 albo punto 1,2 na pewno nie zadziała.
Sa prostsze i bardziej skomplikowane rozwiazania,TS 16V to silnik uni fiata i nawiazuje jedynie do alfy ale generalnie to nic skomplikowanego.Jak wszystko ma swoja zywotnosc ale generalnie uklad dolotowy odroznia TS od JTS
Az jestem ciekawy jak to edzie z multiairem za np 8 lat lub tsi itp co ludzie beda wypisywac
pewnie masz racje,powinno sie probowac w dzisiejszych czasach cos naprawic ale nie na pale
pozyjemy-zobaczymy
ja mieszkam niestety w uk, wiec to jest w basildon.. a za wymiane zaplacilem taniej niz w serwisie
---------- Post added at 13:47 ---------- Previous post was at 13:41 ----------
www.poweritalia.com
---------- Post added at 13:52 ---------- Previous post was at 13:47 ----------
zgadza sie , ze wariata nie wymienialem... tylko paski , rolki , napinacze i pompe. co do awaryjnosci wariatora... mialem druga alfe jts od 2007 roku .. 2 wymiany paska i wariata nie wymienialem.. teraz ma przebieg 140 tys mil i dalej wariat jest ok.. takze obalilem juz dwa mity o wymianie wariata( strata pieniedzy) a drugi to pasek . nastepny pasek wymieniam sam, wtedy porobie fotki i wkleje na forum. pozdr
Przy wymianie samego paska też należy poluzować koła, żeby dobrze ustawić.
Powód jest prosty - stary pasek jest zawsze mnimalnie dłuższy od nowego.
Zakładając nowy pasek bez blokad i czujnika, na starym ustawieniu kół, bedą występowały niewielkie odchyłki od prawidłowego ustawienia.
Dla kierowcy nie będzie to doczuwalne, ale ustawione będzie źle.
Ja juz wiele razy pisałem, że TS jest niezwykle czuły i trzeba go robić z dokładnością do 0,01 mm, jak chodzi o wyzerowanie tłoka czujnikiem.
Dlatego żadne znaki, czy jakieś patyki wkładane zamiast czujnika nie nadają się do ustawiania TS.
Według naszych pomiarów na różnych ustawieniach rozrządu, które kiedyś przeprowadziliśmy z kolegą bubu321, odchyłka w ustawieniu GMP tłoka pierwszego cylindra wynosząca 0,1mm powoduje zmianę kątową ok. 1-1,5 stopnia.