Uwaga - odświeżam.
Zdecydowałem się na zakup ALfy 159 SW z 2008 roku.
Tutaj VIN: ZAR93900007203215
Z tego co widzę, ma ona duże radio, w schowku jest jakaś kostka Phonocar, podejrzewam, że jest to właśnie ten emulator zmieniarki. Wypowiedział się wcześniej cuoreventi:
1. Radio z dużym wyświetlaczem, czyli ten kolorowy iluśtam calowy to nawigacja/telefon/komputer pokładowy, mały wyświetlacz wskazuje na zwykłe radio.
czyli to jest właśnie to co jest w tym samochodzie - to chyba dobry system, mam rację?
2. Same nawigacje dzielą się na NIT G1 i NIT G2 - zależy z jakiego roku szukasz 159.
2008 po lifcie, który zatem model nawigacji?
3. Blue&Me to możliwość podłączenia telefonu via BT, nie musi być w parze z navi
Po czym to poznać czy jest? widać to jakoś?
4. Funkcjonalność navi - sterowanie głosem, także po polsku, telefon ze slotem na kartę sim, nawigowanie plus radio, a wszystko to także wyświetlane na zegarach między prędkościomierzem a obrotomierzem.
5. Mapa na Polskę najnowsza jest obecnie dwa lata do tyłu - Polska 2010
dobra, a skąd ją wziąć? potrzebowałebym map Europy wraz z Polską, istnieje taki pakiet?
6. ipoda podłączysz albo przez emulator zmieniarki, albo kombinując z kablem niebieskiej wtyczki - tu nie ma różnicy czy zwykłe radio czy navi, no ale ipoda radiem nie będziesz kontrolował. Utwory zmieniasz w ipodzie.
Ale jak podłączę USB - w ogóle da się do tego odtworzyć mp3 z jakiegoś źródła oprócz płyty CD kontrolując ścieżki z kierownicy/radia?
7. Po Vinie można czasem rozstrzygnąć jaka navi siedzi w środku (który rodzaj)
VIN powyżej - ktoś mógłby się podjąć?
Na razie mam zamęt, widzę tematy związane z connect+, Blue and me... czy to są różne rodzaje systemów nawigacji a co za tym idzie różne rodzaje map do tego? Da się gdzieś kupić/sciągnąć firmware i mapy? Prosiłbym o jakieś linki jeśli to możliwe. Przepraszam za brak elementarnej wiedzy ale to moja pierwsza Bella (jeszcze jej nie mam pod domem) i instrukcje po włosku...
Dzięki wielkie :D