Witam. Mam alfe 166 i mam mały problem. Gdy naciskam guzik na pilocie to kierunki się zaświecą i zgasną a auto się nie zamyka. Co to może być?
Printable View
Witam. Mam alfe 166 i mam mały problem. Gdy naciskam guzik na pilocie to kierunki się zaświecą i zgasną a auto się nie zamyka. Co to może być?
ale alarm działa? mróz i siłowniki, spróbuj po naciśnięciu pilota i włączeniu alarmu, od strony kiery zamknąć ręcznie, jak zamkną to siłowniki do wglądu
Popatrz czy w czasie gdy wciskasz przycisk na pilocie, zamykają Ci się wszystkie rygle w drzwiach i klapie. Jeśli jeden chociaż nie trybi to nie zamknie auta z centralnego. Wtedy z reguły objaw - padl silniczek centralnego w danych drzwiach. Kupić nowy albo pobawić się jak ja (rozebrałem całą centralkę z drzwi od kierowcy, wymieniłem silniczek od renault laguna phI.)
sory za OT ale jak to zrobiłeś ? ja tez miałem padnięty siłownik ale jak go wyciągnąłem to nie chciało sie nie rozwierac nitów i wymieniac samego silniczka. A ty jak to zrobiłes ? dopasowałes czy rozwiercałes te nity ?
Jak zamykam kluczykiem od strony kierowcy to zamykają się tylko te drzwi, a reszta zostaje otwarta.
Siemanko. Ja mam ten sam "problem" z tym, że w moim przypadku przyczyna jest mróz. Wczoraj wstawiłem swoją bellę do ogrzewanego garazu na 6 godzin i centralny zaczął działać normalnie.Jak powiedział mi mój spec to w zamkach są mikrostyki, które pod wpływem niskiej temperatury zaczynają wariować. Przez tydzień zamykałem samochód od środka co jest irytujace zwłaszca gdy ktoś patrzy. Jeżeli moja metoda nie pomoże to przyczyn może być kilka. Siłownik w ktróryś drzwiach, zamek, instalacja, centralka alarmu,baterie w pilocie. Mam nadzieję, że ciepły garaż wyleczy Twoją bellę. Pozdrawiam.
To raczej coś z zamkiem od strony kierowcy właśnie. A jak zamykasz z klucza od strony pasażera to działa?
Jak masz opcję to umieść auto w ciepłym garażu tak jak radzi kolega fackamaka, przy mrozach często zamki zamarzają, smar gęstnieje i wszystko wariuje. Jeśli to nie pomoże, to rozbiórka drzwi i sprawdzanie kolejno co się stało.
Jak zamykam od strony pasażera to też nie działa, a jak wcisnę z tyłu guzik i zamknę drzwi to się nie zamykają.
Prawdopodobnie padły Ci centralki w dzrwiach wszystkich oprpocz kierowcy. Zdarza się. Do naszych Belli dużo wody wpływa przez drzwi/uszczelki. Z tąd te awarie. Musisz rozebrać zamek i sprawdzić czy zacznie działać zamek jak podłączysz pod np. zasilacz 12V
Do użytkownika pampik: nie pamiętam czy był tam więcej niż jeden nit, ale napewno musiałem w jednym miejscu lutownicą przygrzać plastik żeby dostać się do środka. A potem wyjąłem silniczek, dopasowałem od Renault Laguna I, zalutowałem nowe wtyki i zmieniłem wirnik.
Silniczek padł albo mechanizm zamarzł. Wyjąć, rozebrać z plastikowej obudowy, popaczeć i zrobić.
Panowie ja teraz porządnie doczytałem i u mnie jest tak, że z tyłu jak nacisnę ten guziczek od blokowania drzwi ręcznego, to się zamykają,ale z pilota centralny tych tylnych drzwi nie zamyka,ani nie otwiera?! Czy diagnoza będzie podobna że zamarzł lub padł silniczek?
Zawsze jest tak samo drzwi które sie nie zamykają idą na rentgen. Pod ics-em jest żółty przekaźnik który często szfankuje głównie z powodu dziurawej nagrzewnicy która jest idealnie nad nim i najzwyczajniej go zalewa. Wtedy też działa alarm ale drzwi sa martwe.
Zamki naprawione drzwi z tyłu się zamykają już na guziki.
Siemanko.
Camil76 z tego co opisujesz to bez rozbiórki drzwi ( tapicerka ) nic nie ustalisz. W każdych drzwiach, coś innego może być przyczyną usterki. Ale najpierw sprawdź bezpieczniki i stan wizualny instalacji w drzwiach ( pod gumową osłoną na słupkach ). Jeżeli tylne drzwi nie blokują się mimo wciśnięcia guzika w drzwiach to najprawdopodobniej spadł lub złamał się zaczep wodzika w zamku. Niestety tutaj też konieczna rozbiórka tapicerki. Gdyby okazało się, że dodatkowo padły siłowniki to można kupić i zamontować uniwersalne, które kosztują około 30 zł/szt. Każdy kto "trzymał" w ręce śrubokręt i lutownicę poradzi sobie z wymianą.
Pawcio jak w przypadku Camila76 musisz "zrzucić" tapicerkę. Bez tego to tylko gdybanie.
Pozdrawiam.,
Witam ponownie. Jak zamykam drzwi z kluczyka to się nie zamykają. Czasami jak zamykam drzwi od kierowcy to zamykają się te od pasażera, a czasami nie. Jak klikam guzikiem na kluczyku to cyka jakiś przekaźnik taki co jest za akumulatorem. Macie jakieś propozycje?
Siema. Ma ktoś jakieś propozycję jak to naprawić?
O centralnym zamku masz podwieszony temat na głównej "centralny zamek" i tam są wszystkie przypadki opisane nie podwieszajcie tych samych tematów bo robi się śmietnik.
Jak klikam guzikiem na pilocie to cyka jakiś przekaźnik za akumulatorem. Co to może być?
Witam jest ktoś z Poznania ??mam problem z centralnym zamkiem .Dam komuś zarobić jeśli ma ktoś pojęcie:)
Zamykał się z pilota jakiś czas temu ,teraz juz tylko z zamka.Wymieniłem baterie i nic.po czasie dioda przestała się swiecić i został tylko kluczyk
Według mnie to padł przekaźnik za ics odpowiadający za centralny zamek z pilota. Możliwe że tak jak u mnie zalała go cieknąca nagrzewnica lub poprostu padł. Sprawdź sam zdejmij skórzany boczek od strony pasażera, za ics będziesz miał przekaźniki to ten żółty. Od tego bym zaczął. Pozdrawiam
ale wczesniej mi działał po czasie ,przestał otwierać z pilota myslałem ze to baterie ale jednak nie
Witam. Mój problem polega na tym gdzyż przegladnołem wiele forów i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Moja centralka nie zamyka dziwi z pilota ani z strony kierowcy musze sam zatrzasnac wszystkie od środka i na koncu od kierowcy. A gdzy chce odtworzyć dziala prawidlowo jak i z kluczyka jak i pilota i dodam ze alarm działa prawidłowo.
Z góry dziekuje ;)
Zamek do wymiany. Chyba ze wogole nie ma żadnej reakcji ?
Nie zamyka ani z kluczyka ani z pilota a otwiera normalnie
Dostań się do sterownika zamka(przekaźnika ) pod ICSem i zobacz pp pierwsze czy jest suchy i w jakim jest stanie po zdjęciu obudowy. Raczej tu tkwi Twój problem. Bodajże kolor żółty.
Pod ICSem (radiem , komputerem mam rozumiec) nie mam nic tylko sterownik do klimy
Który rocznik??
Jak nie odpowiada z kluczyka to raczej zamek w drzwiach lezy.
Rocznik 2000. Ale otwiera normalnie z dwoch stron i nie chce mi sie wierzyc aby dwa padly.
Musisz mieć sterownik pod ICS. Widać je po usunięciu obudowy po prawej stronie nogi kierowcy.
Ok w poniedzialek zobacze i odpowiem. A macie moze jakis link jak to wyglada???
Alffa napisz do mnie jutro priv pomogę Ci z rozwiązaniem problemu, nie mam czasu śledzić tematu.
Wygląda jak przekaźnik podwójny koloru najprawdopodobniej żółtego .
Znalazłem dwie ściezki przepalone i nadal nie dziala. A do czego zielona puszka obok tego bo ona wyglada jak by wybuchla?
Zielony jest od strzałek kierunkowskazów na zegarkach.
Aha oki. Ale nadal nie zamyka wydaje mi sie ze gdzies jest przerwany kabel i nie dochodzi sygnal. Jeszcze miedziy żółtym przekaznikiem a odbiornikiem koło 3-ego swiatła stop jest cos czy tylko przewody?
A z klucza teraz zamyka czy nie?