Witam
Dzisiaj podłączyłem swoją alfe pod komputerek i w programiku Fiatecuscan przy hodometr pokazalo mi wartosc 1 253 455,03 km na desce widnieje 165 650 km czy wartos hodometru moze kłamać ?
Printable View
Witam
Dzisiaj podłączyłem swoją alfe pod komputerek i w programiku Fiatecuscan przy hodometr pokazalo mi wartosc 1 253 455,03 km na desce widnieje 165 650 km czy wartos hodometru moze kłamać ?
Pewnie tyle masz przejechane tylko cofnęli licznik. Wynik odometru zawsze jest prawdziwy.
A tak poważnie to jak masz komputer Bosch EDC15C7 to będzie pokazywać jakieś takie dziwne rzeczy.
dokładnie, u mnie hodometr pokazuje zero, a samochód kupiłem od 1 właściciela i w ksiażce serwisowej nie wygląda żeby ktoś ściemniał... chyba że od nowości mu się chciało...i przed każdym przeglądem cofał...
tak jest w wersji JTD 16V, że pokazuje 0 km
, no proszę ;p..
więc się zgadza wszystko ;p
jest jakis sposób zeby dowiedzieć sie ile rzeczywiście ma przejechane ?
podziel przez 8,3 i otrzymasz przebieg 90% aut na allegro :lol:
Mi Alfadiag pokazywał 0KM. Po podpięciu do FESa przebieg był prawie identyczny z tym na desce.
A jest na to jakaś sensowna reguła? Od czego to zależy, że raz pokazuje 0 raz np. stale 15k niezależnie od przebiegu?
z tego co ja wyczytałem to albo pokazuje 0km albo pokrywa się ze stanem na desce z tolerancją do 3% jeśli wkazania są inne to znaczy że był licznik cofany albo komputer wymieniany... tyle udało mi sie dowiedzieć... na 3 alfach sprawdzane było... w 2 sie hodometr pokrywał z licznikem w tolerancji do 3% a w 3 dodam 1.9 16V hodometr pokazuje jakies 18 900 a na liczniku 180 000 i data zaprogramowania jakas dziwna była cos 32...
1.9 JTD 115km rok 2001 program FiatEcuscan masz jakis pomysł jak sprawdzic oryginalny przebieg ?
FES - ale jaki ?????
Zawsze prawidłowe wskazanie dale Examiner.
Bez względu na wersję FES-a w obydwóch 16V pokazuje mi idealnie ten sam przebieg co na desce. Co do kilometra.
U mnie hodometr pokazał ponad 855 tyś km :) Chłopaki na spocie w Łodzi mieli z tego niezły ubaw ;)
Pozdrawiam
Mieli ubaw, ale rekordzistą jednak nie jesteś ;)
W mojej byłej 159 1,9 JTDM sprawdzałem FES i było idealnie. Kolejny właściciel sprawdzał jakimś innym sprzętem i wskazania się różniły. Oczywiście było avanti.
Ja ostatnio sprawdzałem FESem swoją 147ke JTD 8V sprowadzoną od I właściciela (ja jestem drugim od nowości) i przebieg przy blisko 170 tyś km różnił sie nieznacznie z tym wyświetlanym na desce.
Natomiast sprawdzałem Doblo służbowe JTD 8V 105KM 2006rok również FESem, przebieg rzeczywisty 76 tyś (jeden kierowca użytkuje auto od nowości, z salonu) a FES pokazuje jakies 17 tyś km. Auto napewno nie kręcone, pewne a FES nie pokazuje prawidłowej wartości.
wersja FESa to 2.1 spróbuje tym Examinerem i dam znac