Jak wiele osób mam problem z regulacją wysokości świecenia lamp w swojej 145. Nie mam za bardzo jak dorobić sobie zestawu naprawczego. Czy może ktoś z was kupował zamiennik lampy i może się wypowiedzieć w kwestii jej walorów?
Printable View
Jak wiele osób mam problem z regulacją wysokości świecenia lamp w swojej 145. Nie mam za bardzo jak dorobić sobie zestawu naprawczego. Czy może ktoś z was kupował zamiennik lampy i może się wypowiedzieć w kwestii jej walorów?
Jedni odradzają, inni polecają. Gdybym ja wymieniał reflektory, to zainwestował bym w zamienniki Depo. Wyglądają na porządny produkt, a cena jest śmiesznie niska.
który to już temat o lampach... TYC, DEPO. Polecam znaleźć używkę, w oryginale Hella. Mi się udało lewą wyrwać z kierunkiem i kablami za 90zł :)
Nie zakładałem nigdy podróbek, znajomy naprawił mi oryginalne, ale słyszałem, że w niektórych podróbkach mocowania ruchomego elementu jest zdecydowanie trwalsze, bo w oryginałach to tylko kwestia czasu, kiedy się połamie, w mojej nastąpiło to po około 4 latach.
Zdecydowanie polecam zamienniki. Sam handluje tym towarem i jakością nie różnią się wcale od oryginału... a reflektor nowy świeci dużo lepiej niż taki 15 czy 20 letni... Warto kupować nowe reflektory nawet ze względu na bezpieczeństwo.
Jeżeli jesteś zainteresowany to napisz na PW do mnie, sprawdzę Ci jak dokładnie wygląda teraz cenowo kwestia zamienników do Twojej Belli.
Pozdrawiam ;)
Może niech ktoś się teraz wypowie (Szczepan, Ty narazie nie :D ) jak to jest z soczewkami? Słyszałem, że to zależy jak się trafi. Raz jest ok, a czasami świecą do bani. Jak jest naprawdę?
ja sprzedaje od 4 lat min te lampy i te depo nie sa zle:) do dobrze zrobionych org im daleko ale wzgledem tego co macie w autach teraz (zakladam mocno zuzyte org) to i tak czuc poprawe. Ja bym regenerował profesjonalnie org:) ale to moja opinia:)
Amigas, zdradź w czym tkwi różnica?
Ok postaram się to pisać z mojej perspektywy:) Uwaga wstępna. Motoryzacyjnie wywodzę się z rynku pojazdów zabytkowych. Cenię sobie org i uważam, że nie ma rzeczy nie do naprawienia:)
Tyle Tytułem wstępu .
Co mi przeszkadza w zamiennikach.
- jakość szkła (sa obrobione jakby wykonywały jest sparaliżowane szympansy którym kończyny górne służą jedynie do brandzlowania się). Akceptowalna jakośc odlewu szkła prezentuje jednynie DEPO i niektóre serie Eurolights i TYC (baaardzo rzadko)
- soczewka wyrażnie widać gorszy materiał na szkło wzgl org.
- odbłyśnik (tu tkwi ten plus jest świeży) ja bym osobiście wolał dac fabryczne odbłysniki do regeneracji.
- Jakośc plastiku tyłu lampy (taiwanska:)) nie ma jak hella
- konektorki (grubość i ich mocowanie odbiegają od org)
- regulacja (tu trochę inaczej) uważam, że nie ma jak przerobić sobie org na odpowiednie elementy metalowe (to naprawde jedna inwestycja i jest spokój), owszem działają one, ale daleko im od tego co powinno być, zresztą dośc daleko (choć znacznie bliżej) względem stanu pożądanego jest nawet nowym org:)
To moje zastrzeżenia. Ja bym rozebrał org dorobił mocowania zregenerował odbłysnik:) i dobrze wyczyścił:) Ale to ja:)
jak masz czas narzędzia i talent to zacznij dorabiać mocowania chętnie kupię...
moge podjąć się tametu. Ale ilu byłoby zainteresowanych takimi lampami zrobionymi na gotowo?
ja na pewno
Ja też byłbym zainteresowany mocowaniami :)
i ja :D
Ja u siebie zmieniałem lewą lampę bo mi się regulacja połamała i kupiłem TYC. Pojechałem wyregulować i.. i co... "o spadło z prowadnic" powiedział pan ustawiający lampę! Pierwszego słowa chyba nie muszę pisać jakie mi z ust wyskoczyło xD normalnie to jabłko wypadało z przegubu po leciutkim popchnięciu palcem... Oddałem na reklamację po 3 dniach i musiałem czekać 14 dni na rozpatrzenie bo sklep nie chciał od razu wymienić na nową... Kupiłem DEPO i jakość niebo lepsza niż TYC ale nie to co oryginał oczywiście ale i tak świeci jaśniej niż oryginał z prawej strony.
amigas a ile by taka przyjemność kosztowała jeszcze napisz :D ze swoimi lampami i z Twoimi lampami bo też bym się skusił na czasie.
ja bym się skłaniał ku koncepcji zrobienia dla was 2 lamp na gotowo. Tzn przysylam wam nowe a wy oddajecie stare w rozliczeniu. musze przeliczyc i zrobic jedną na próbę. ktoś ma jakieś szroty na użyczenie?
Mogę Ci użyczyć lewej oryginalnej Hella, tylko mam ją w częściach...
w zupełności wystarczy:)
Również i ja mam ale podobnie jak kolega w częściach.
Ale widzę, że koledzy z Łodzi są więc obejdzie się już bez moich :P
jak mozecie sie podzielic mozemy probowac:) ja mam stan gotowości bojowej od 1 marca:)
w takim razie ja tez bede monitorował temat:)
No to teraz chyba tylko czekac do 1-go :P Może ktoś jeszcze chętny jest?
ja bym był aczkolwiek jedną mam sprawną ale druga lata. pytanie jak długo ta działająca będzie działać :P to będzie wyglądać tak, że weźmiesz lampę i dorobisz suwak a potem znając wymiary rozpoczniesz produkcję na niewielką skalę czy musowo wysyłać lampy i na każdej na gotowo tworzysz suwak razem z montażem i odsyłasz? :)
ja pewnie tez był bym chetny, jesli koszty nie były by zbyt wysokie. Chciałem włożyć philips vision ale narazie kazda lampa w inna strone mi swieci wiec nie ma sensu:D
Moim zdaniem Depo jest OK, ja montowałem w swojej 145 i nie widziałem żadnych niepokojących usterek, szkoda czasu na dłubanie i tracenie czasu na coś co do efekt na pewno nie lepszy od nowych lamp DEPO :D
Zapytajcie Amigasa czy w tym roku da radę zrobić:D
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...el_pomocy.html
Jestem za ideą regeneracji kompletnej. Tzn cała lampa na gotowe ze zregenerowany obbłyśnikiem co jest wg mnie clue całej sytuacji. Amigas się w tym roku postara;)
Ja byłbym raczej, żebyś sprzedawał same zestawy naprawcze regulacji, gdyż ciężko mi jest wyciągnąć lampy i zostać bez auta, druga rzecz jak miałbym rozbierać lampy to chciałbym malować środki na czarno.
Co tak uparliście się na ten "Gej look" :D?
co do lamp depo to powiem tak że 2 lata jeżdżę i nie narzekam :) ale wczoraj :/ zepusła mi sie regulacja ręczna świateł (wytarło się to kółko zębate co jest do czpienia przymocowane :/) a w fabrycznych lampach wygląda ten czpień i kółko dużo solidniej niż w depo więc chyba warto wymienić lub pokombinować coś żeby się tam nic w przyszłości nie działo:) bo ja mam dzisiaj zabawe z tym od rana :)
Amigasku, i jak tam ruszyłeś coś z temacikiem? :)
dzisiaj dopiero będę miał chwilę to się z aqaz'em skontaktuje, na jakieś dzisiaj bądź jutro się umówie:)
witam, co z temacikiem regeneracji?...
jutro sprawdzę ile mnie nowe depo wyjdzie.
ps. Witam Szanownych Forumowiczów :)
koleza z Łodzi sprzedał Alfę, ciągle potrzebuje jednej choć lampy do testu. Chętni?:> Michał może:>
Jeżeli to coś ma pomóc to mam całą rozklejoną no i brak w nich zawieszenia.
ok, to robimy jakas paczke? gg? Panowei jak pójdzie nam sprawnie postaram się do końca marca przedstawić gotowca:)
Działamy działamy, :) w poniedziałek Ci wyślę lampę.
oki jestem wysoce oczekująca:)
ja chętnie ale nie mogę zostawić alfy ślepej na jedno oko :P chyba, że coś wykombinuję to dam znać