Witam,
czy ktoś z Was zmieniał fabryczne radio na inne? chodzi mi o odtwarzanie mp3, a jakoś nie potrafię sobie wyobrazić innego radia w kokpicie, niż to fabryczne.. ze względów estetycznych, oczywiście :)
Printable View
Witam,
czy ktoś z Was zmieniał fabryczne radio na inne? chodzi mi o odtwarzanie mp3, a jakoś nie potrafię sobie wyobrazić innego radia w kokpicie, niż to fabryczne.. ze względów estetycznych, oczywiście :)
Tutaj kolega ma całkiem fajne radio i ciekawie zrobioną ramkę. Sam miałem to radio i polecam :)
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...156fl_jtd.html
Ja zmieniłem na Alpine CDE-9882 rsi, Te niebieskie klawisze sie przelacza na czerwone podswietlenie. Jedynym minusem jest biala ramka dookola
Załącznik 48290
ja mam DXZ858RMP, ma podswietlenie pasujace do podswietlenia alfy, mam tylko takie zdjecie - co do wpasowania w deske - wyglada srednio
Załącznik 48292
ja wstawiłem takie
http://imageshack.us/photo/my-images/819/89940765.jpg/
ale bardzo chętnie założyłbym czarną pasującą ramkę ale takich nie ma
ja mam takie radyjko i jest okZałącznik 48296
Proponowałbym aby w tym temacie każdy kto posiada nieoryginalne radio w swojej alfie zamieścił foto jak to się prezentuje, najlepiej wersji po fl bo w tej jest największy problem z dopasowaniem.
Ja mam alpine, co prawda 156 przed fl ale mimo wszystko ramka jaką mi dodali średnio maskuje...
Jak ktoś ma oryginalne radio i nie chce zmieniać to może pobawić się w wszelkiej maści transmitery fm, chociaż gniazdo od zapalniczki nie ułatwia sprawy.
Kolego ja mam takie radio https://lh4.googleusercontent.com/-7...2/P2190155.JPG z wbudowanym zestawem glosnomowiacym, bardzo fajnie sie spisuje a model to Pioneer DEH-7300BT
2 miesiace dumalem co kolorystycznie podejdzie :) Wczesniej byla mysl o JVC, jednak potem trafil sie alpine
Załącznik 48320Załącznik 48321
No to u mnie jest tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...wia_sie-3.html
Post nr 30.
Koledzy na alledrogo można za 4-7 pln dokupić dobrej jakości ramkę dopasowaną do 156-tki by zamaskowała pozostałości po fabrycznym radiu.
W mojej Belli pasuje jak ta lala ( ramka jest koloru czarnego) , pozostał mi tylko drobny problem estetyczny - nie mam oryginalnej ramki dla swojego Clarion-a i to że jest maskująca dopasowana niewiele daje , w połączeniu z fabryczną ramką radia obydwie muszą dawać bardzo dobry efekt.
Kupować ramki....bo te pustki u Was wyglądają nieciekawie , nie to żebym je reklamował ale estetyka jest ważna :)
Pozdrawiam :)
U mnie jednak Pioneer tak to wyglada: Załącznik 49095
U mnie Alpin wygląda tak
Załącznik 49163
Załącznik 49178
Pioneer P77 - zmienione podświetlenie na czerwone
Ja w 156 kupilem sony hmm nie pamietam juz jakie to bylo ale w kazdym razie kosztowaly 700zl i mialo chyba 14 kolorow podswietlenia moglem sobie dopasowac to reszty kokpitu no i oczywiscie aux.mp3 itd :) A do tego dorzucilem wzmacniacz magnata rock 4000 i tube na glosniku JBL jakas tam wersja GT i Powiem wam ze efekt byl kosmiczny :) Pieknie grala i czysto a glosniki byly fabryczne a tube dawala piekny mocny basss:)
Dzięki za wszystkie wypowiedzi :) a w szczególności za fotki.. wydaje się, że zmiana radia niekoniecznie oszpeci mi kokpit ;) i chyba Pioneer u mario595 najbardziej przypadł mi do gustu :)
Edit:
Tak się jeszcze zastanawiam, którą ramkę (którąś z Allegro?) zakupić, żeby przejście między kokpitem a radyjkiem wyglądało zgrabnie? Na Waszych zdjeciach widać niedopasowania :(
I jeszcze jedno: takie radio wypatrzyłem http://allegro.pl/kenwood-kdc-u30r-k...161147089.html - zna je ktoś z Was?
Nie to żebym reklamował , lecz mój Clarion dxz748rmp gra świetnie na fabrycznych głośnikach , opis techniczny tu :
http://www.clarionworld.co.uk/car-au...8rmp-car-radio
Podświetlenie wyświetlacza i przycisków można dopasować do własnych potrzeb ze skonfigurowanych wstępnie barw lub samemu "namieszać" dobierając odcień z 205 (!!!) kolorów , wysokiej jakości przetworniki DAC ,kontrola subwoofera z poziomu samego radia , sześć wyjść RCA z wbudowanego przedwzmacniacza , 4x 53W dla standardowych głośników , oczywiście mp3 od 320kbit w dół , wma również , kontrola zmieniarki , kontrola zewnętrznego dekodera Dolby ProLogic 5.1,wejście aux ( niestety jack z tyłu radia ) , winda , RDS , wyciszanie radia podczas dzwonienia telefonu ( z dodatkowym osprzętem ) . Radyjko ma naprawdę wielkie możliwości jak na swój wiek ( nie jest to nówka ) , lecz słyszałem wiele nowych i dość drogich odtwarzaczy i mój Clarion ma w stosunku do nich nieporównywalną jakość dzwięku , a testowałem kilka modeli Sony , Pioneer-a oraz Panasonic-a.Radyjko można nabyć czasem na alledrogo w okazyjnej cenie choć nie ma zbyt wielu ofert z tym modelem z racji iż nadal pozostawia daleko w tyle większość nowoczesnych konstrukcji z pierdołami typu Bluetooth / USB itp.....
P.S.Gdy zdobędę w końcu zagubioną ramkę do tego radia - strzelę foto jak to się komponuje ze specjalnie przeznaczoną ramką do Alfy.
Pozdrowienia :)
No to może jeszcze raz bo przedtem nie za szczęśliwie to zrobiłem.
Dobrze że przypadkiem natrafiłem na ten temat :D Bo mam niestety tą szpetną dziurę... ;/ Kolego czy taka ramka będzie pasować:
http://allegro.pl/ramka-radiowa-na-r...188758756.html
I czy ją się zakłada zamiast tej co jest dołożona do radia w zestawie? Ja mam Clariona, modelu nie pamiętam, jak zrobię fotki to wrzucę jeżeli komuś to potrzebne, a usb mam wyprowadzone do schowka elegancko :) i podświetlenie zieloniutkie ładnie się komponuje z tablicą :)
Witaj kolego hitman047 - dokładnie tak !
Nawet z tej samej aukcji od tego samego gościa ja kupowałem dla siebie tę samą ramkę :))
Ramkę zakłada się w połączeniu z tą od radia . Dokupiona ramka służy jako zaślepienie tej szpetnej pustej obwódki po oryginalnym radiu.
Będzie wyglądać dość ładnie.
Jak już zakupisz i zamontujesz - wrzuć jakieś foto , przynajmniej będę wiedział jak clarion powinien wyglądać :D , za cholerę nie mogę znalezc do niego ori ramki ....
Pozdrawiam :)
A na czym wtedy się trzyma ta ramka dokupiona? Bo fabryczna ramka z mojego Clariona jest gładka i nie ma miejsca żeby gdzieś do niej coś doczepić, chyba że ta ramka z allegro wchodzi w te szpary po fabrycznym radiu?
Jak tylko ją dostanę to wrzucę foty :D Pod warunkiem że do tego czasu mój kolega da rade ogarnąć moje radio - zaczęło mi piszczeć ;/ i nie wiem czemu, ale akurat wtedy jak jest wzmacniacz podpięty. Myślę że może końcówki mocy, ale to się zobaczy :) Zależy mi na tym radyjku bo super gra i nawet ładnie pasuje do Alfy - nie wygląda jakoś kosmicznie :)
Przykładasz ramkę z Allegro a później montujesz kieszeń od radia. Ta kieszeń przytrzymuje ową ramkę w konsoli.
Hmmm... bo ja jako takiej kieszeni nie mam, tylko taką blaszaną, na której się "blokuje" radio, to o to chodzi?
Ja mam w tej chwili fabryczne alpine 932,szukam kabla do zmieniarki jesli ktos ma to apeluje o odsprzedaz tylko zaznaczam w normalnej ludzkiej cenie...
ostatio mi facet powiedzial 80zł za używke-to juz wole zmienic radio...
Sytuacja z ramka jest ok,kupiłem taką z allegro i było super w zestawieniu z radiem Pionieer DEH 5000UB,usb mozna bylo schowac i 10 kombinacji zmiennej kolorystki wyświetlacza i klawiszy to mega wygoda i świetnie wyglądało i grało no i właśnie-za świetnie czego efektem była zmiana szyby i obecny brak alarmu oraz zmiana centralnej osłony zegarów
Ktoś to przypolował bo mnie jako złodziejowi na takie zadupie gdzie auto stało nie chciałoby sie isc
Alarm nawet nie jęknąl a nakopali w instalacji troche panowie,fajna sprawa wydaje mi sie zmieniarka usb,sd itp ale jednak wciąż troche drogo
Ta "blaszana" to wlasnie kieszen dla radia.
Wyslane z 7 Mozart T8698 za pomoca Board Express
Darek, ja miałem wcześniej fabryczne radio ze zmieniarką i kabel nadal jest w aucie - jak chcesz to możesz przyjechać, rozebrać pół auta, przy okazji pociągnąć mi kabel do CB radia-antenowy i zabrać sobie kabel ze zmieniarki w prezencie :D haha :D
A co do ramki to dzięki :) Jutro zamawiam i jak tylko kolega mi naprawi moje radyjko to się okaże jak to wygląda :)
Ja kupiłem tą ramkę z tej aukcji i nie jest ona za idealnie wpasowana w otwór, powstaje około 1mm kant :/ Będę się musiał z nią pobawić, żeby idealnie leżała w otworze.
Kurcze hitman to chyba jednak zaloze cos innego bo mi szwagier jakies JVC oferuje,ramke mam tylko potem znowu uwazac na zlodzieja zeby tandetnego radia za 100zl nie wyrwal robiac wieksze szkody niz to warte
A może zamiast kolejnego radia warto kupić zmieniarkę w atrakcyjnej cenie?
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ym_chetni.html