Pytanie jak w temacie , jakies doswiadczenia , czy 190KM na ten silnik to za duzo czy moze dopiero 220KM :confused:
Pytanie jak w temacie , jakies doswiadczenia , czy 190KM na ten silnik to za duzo czy moze dopiero 220KM :confused:
185 to norma podejrzewam ze 190 zniesie bez bolu, wiecej czyli 200+ to juz zacyzna byc hardcore na seryjnych podzespolach.
Panowie ile można wycisnąc z silnika 8V 120km razem z wywaleniem filtra cząstek? Bez obciążania silnika i osprzętu będę mógł podnieść moc do 160 KM czy to już za dużo ? Czy w wersji 8v i 16v sprzęgło i dwumas były takie same? Boję się, że jak podniosę moc do 160 to sprzęgło nie wytrzyma mocy...
sprzęgło dwumas jest takie samo... właściwie znaczna większość podzespołów jest taka sama aczkolwiek 16 V ma np zmienne fazy rozrządu. Więc tu nie tylko chodzi o sprzęgło...
chetnie skorzystam z propozycji ale u mnie czas wolny tylko sobota po 14 i niedziela reszta tygodnia niestety praca .:(
Wątpię, aby w sobotę popołudniu albo w niedziele ktoś chciał się zajmować moją furą.
TuneFORCE spore gifty, czyli...?
Mam od roku 1934 hp od Cinka z Gliwic, bardzo profesjonalnie,nic nie dymi...słowem polecam bez zastrzeżeń
Alfa 159 jest o tyle fajnym autem, że silniki, które są do niej montowane, pochodzą z tzw. I sortu od producenta. II sort idzie do Fiatów, Opli i Saabów (a raczej szedł do Saabów ;)), a silniki z najgorszymi parametrami "fabrycznymi" - do Tata. Dlatego też AR 159 1.9 8v często fabrycznie zamiast mocą 120KM na hamowni pokazuje 130KM. To oznacza, że docelowo można je wyżej podkręcić.
wiec do 200KM mozna spokojnie krecic AR bez zadnych problemow wychodzacych po czasie ... ?
lubie pocisnac nawet za czesto , wiec jakie osiagi bede kompromisem ... ??
dluzej wytrzyma ? :)
dizle w ogóle nie lubia ostrego traktowania...czemu nie kupiłeś benzyny?
bo mam rope za free :)
Nie zapominaj że nasze diesle nie lubią słabej jakośći ropy.
moja jest z orlena wiec nie jest raczej kiepska
---------- Post added at 19:53 ---------- Previous post was at 19:52 ----------
wiem ze mozna dolacz na 30l np jakis uszlachetniacz , stosowal to ktos moze ?
Wiesz, kręcona turbobenzyna wytwarza więcej ciepła, niż diesel ;) A jakoś się kręcą wyżej, niż diesle.
NAjwiększy problem po chiptuningu to mocniejsze obciążenie turbiny. JEżeli przed chipem turbina ledwo żyła, to po chipie zepsuje się praktycznie natychmiast.
---------- Post added at 21:33 ---------- Previous post was at 21:32 ----------
185KM możesz robić. RAczej nie zajeździsz silnika. No chyba, że masz tendencje do latania z pedałem w podłodze przez 200 km.
Zgoda. Ale zobacz jakie ciśnienia sprezania ma diesel i benzyna.
czyli najlepiej usunac DPF zatkac EGR a mocy nie podnosic ?!
Jak najbardziej podnieść moc ale korzystać z niej z głowa, jak nie chcesz co chwile wymieniac podzespołów.
sprawa do przsemyslenia , narazie zakup nowych opon tez troche pociagnie z portfela .. :)
Witam wszystkich
Mam pytanie ile taka przyjemnosc (dpf, egr i remap) srednio kosztuje?
da sie taniej - polecam Tomka_KRK
A w okolicach Warszawy kogo polecacie ?
Ja take polecam TOMKA_KRK.
ile u niego czyli u TomkaKRK
Dla mnie najważniejsze aby tuner miał hamownie. Bez tego można zrobić ale jednak co sprawdzenie to sprawdzenie.