Mam zamiar kupić Alfę i mam jedynie wątpliwość czy 156 czy 166
Znalazłem 156 http://allegro.pl/alfa-romeo-156-spo...161837107.html i proszę o opinię znawców.
Dodam że mam budżet do 20 tys.
Printable View
Mam zamiar kupić Alfę i mam jedynie wątpliwość czy 156 czy 166
Znalazłem 156 http://allegro.pl/alfa-romeo-156-spo...161837107.html i proszę o opinię znawców.
Dodam że mam budżet do 20 tys.
kolorek ladny ale maska z lewej jakby cos nie spasowana idealnie, moze ze sie myle :)
Ładna suka. I cena chyba dobra.
cena za dobra na fl,ale ogólnie fajnie sie prezentuje ,tylko ten automat...
lewa strona maski odstaje i chyba ksenowy ma albo dokładane (manualna regulacja wysokości) lub włożone hidy w zwykłą lampę bo nie widze soczewek. trzeba się jej przyjrzeć dokładnie zwłaszcza że napisał że wymaga małego wkładu finansowego ale nie wiadomo jaki to dla niego mały wkład może myśli o cenie połowy auta. kolego jak nie masz daleko do legionowa to podjedź lub odezwij się na forum regionalnym to ktoś podjedzie i ja obejrzy
dzięki za opinie.
a co powiecie o 166 ??
lepiej ją kupić czy 156 ?
No i czy automat w 166 jest lepszy niż w 156?
Ja bym bral 156 Dla mnie o niebo ladniejsza
166 to juz kawal landary, komfortem bije 156 na glowe
Czy automat jest taki sam w 156 i 166 ??
1. W 166 masz automaty ZF i Aisin. Obydwa marketingowo nazwane Sportronic.
2. W 156 masz Aisin i Selespeed (czyli tak naprawdę manual). Pierwsza to marketingowo Q-system, druga to Selespeed.
3. Jak nie masz 100% pewności, że skrzynka automatyczna jest sprawna, to lepiej odpuść. Naprawa nie jest tania.
4. 156 i 166 to dwa, całkiem różne bolidy. Nie wiemy, czego oczekujesz od auta więc nie potrafimy Ci powiedzieć, co Ci przypasi. Przejedź się i będziesz wiedział.
Aktualnie jeżdżę Chryslerem Voyagerem ( z racji że potrzebne jest mi duże auto do wożenia towaru). Jako że Voyager daje już oznaki zmęczenia muszę mieć 2 samochód by go odciążyć. Poza tym duży samochód jest mi potrzebny najwyżej raz w tyg.
Wcześniej miałem Hondę Accord. Wszystkie w automacie i złego słowa o nich nie powiem więc automatu też szukam w alfie ale przyznam że trochę boję się Selespeeda.
Czy duża jest różnica w jeździe 156 a 166 ?
---------- Post added at 13:13 ---------- Previous post was at 13:10 ----------
czy szukać diselka czy benzynki na gaz?
Jak dla mnie 156 ma o wiele ladniejsza linie nadwozia. Lecz oczywiscie kazdemu podoba sie cos innego. Ja osobiscie szukam 156.
Powiem tak - 156 z zewnątrz wydaje się być też duża, ale w środku... Bagażnika praktycznie brak, w środku jak ktoś z przodu jedzie powyżej 185cm wzrostu to z tyłu siądzie dziecko, albo dorosły ale bez nóżek :P Ale znowu 156 jest bardziej zwarta w zakrętach i sztywniejsza w pewnym sensie, a 166 to już bardziej luksusowa kanapa, ale z zacięciem sportowym ( nie twierdze że źle się prowadzi! )
A poza tym 166 na 100% będzie droższa w utrzymaniu mimo wszystko. A co do wyglądu to moim zdaniem obie są piękne ;]
Tak dla bezpieczeństwa możemy przyjąć te 50% droższe części. Wiadomo - Alfa 166 to flagowy model marki, największa limuzyna, która miała konkurować teoretycznie chyba nawet z S klasą i BMW serii 7, tak więc dla samej "zasady" części są dużo droższe. Ale jednak przy zamiennikach ta różnica się już zmniejsza. Pierwszy lepszy przykład który wpadł mi do głowy :
komplet sprzęgła do 166 - podchodzi już prawie pod tysiąc złotych
komplet sprzęgła do 156 - raczej do 500zł
Skąd jesteś, za ile chcesz kupić bolid i z jakiego rocznika?
Mam do sprzedani 156 i 166 w automacie - 2.5 i 3.0.
Białystok.
Planuję wydać ok 20 tys. ( przy 166 bo 156 będzie taniej)
---------- Post added at 20:23 ---------- Previous post was at 20:15 ----------
Nie wiem jeszcze jaki motor wybrać. Do tej pory diesla jeszcze nie miałem.
szerszeń
znalazłem coś takiego
http://moto.allegro.pl/godna-uwagi-a...183002580.html
Bardziej leży mi benzyna (do gazowania) bo JTD to dla mnie magia (nie wiem jak jest w Alfie al szwagier ma Opla Zafirę i mówi że dieselek nie lubi miasta bo coś tam się zapycha)
Posiadam 156 2.0 TS oraz 166 2,4 JTD więc wiele razy porównywałem te autka i jakoś trudno je porównać do siebie bo to zupełnie inne szkoły...
Róznice są dość duże.
166 prowadzi s e fenomenalnie jak na rozmiary auta i zdecydowanie widać że to auto jest o klasę wyżej w hierarchii niz 156. Wykończenie, jakość montażu itp itd.
W prowadzeniu 156 wg mnie o wiele lepiej sie zachowuje- jest jak gokart w porównaniu do 166, która z kolei jest bardzo wygodnym autem.156 się czuje całym ciałem, jest przewidywalna, sztywniejsza nieco od 166.
W 166 jest zdecydowanie ciszej mimo iz pod maską pracuje diesel. Fotele w 156 są bardziej ciasne( nie należe do cherlaków;) ale lepiej trzymają w zakrętach. Ja osobiscie wolę 166 która jest okrętem flagowym AR z tamtych lat ( w sumie to nie widze następcy do dziś). Jeżeli chodzi o utrzymanie to 166 wypada nieco gorzej, części są droższe ( co nie znaczy że bardzoo drogie).
Reasumując 156 do codziennej jazdy nadaję się wysmienicie- mimo upłuwu lat to fenomenalne auto z przepięknym wnętrzem i sportowym charakterem. 166 to rarytas i oczko w głowie, coraz ciężej kupić zadbane auto a zadbane 166 stoją w okolicach 13-15 tyś i o cenie raczej decyuje stan techniczny niz rocznik. Gdybym mógł cofnąc czas to zamiast diesla wybrał bym wersję 3.0 V6 ponieważ to autko aż prosi się o takie fenomenalne serce. 166 to rzadkie auo na ulicach i ludzie się za nim oglądają na ulicy.
Przedliftowy przód 166 w realu lepiej się prezentuje niz na zdjęciach wg mnie i jest piękniejszy nioż w wersji poliftowej , która straciłą jakis charakter. To samo tyczy sie IMO 156.
166-- autko do kochania pucowania- piękne wygodne, prestiżowe, ciche, duże, idealne na trasy...za kilka lat wersje V6 będa poszukiwane przez milosników marki IMO
156-- sport, bardzo popularne na drogach, swietne prowadzenie, i układ kierowniczy( wg mnie lepszy niz w 166), zwarte i gotowe do akcji. I fenomenalny silnik 2.0 TS który pięknie brzmi i jest bardzo żwawy...
To dwa inne światy i nie da się porównać tych aut do siebie...
Tania, mało zdjęć, nędzny opis.
Pewnie zapycha się filtr cząstek. W cenie do 20 tys. raczej Ci to nie grozi.
To może inaczej:
allegro - cena 10-16 tys. automat
czy coś jest wartego uwagi?
Mialem 156 a od 2 miechow mam 166 i nie zamienil bym juz 166 :) Jest komfort i duuzo miejsca ale kazda Alfa to orginalnosc :) Boli mnie to ze coraz wiecej dresikow w dżokejkach wozi sie 156 ;/ Kurde i cwaniacza na swiatlach z panna obok;/ Zadna Alfa nie zasluguje moim zdaniem na takich kierowcow .