Planuję zakup letnich opon Pirelli Cinturato P7 w rozmiarze 205/55/R16. Sporo dobrego naczytałem się na temat tego modelu.
Czy ktoś z Was użytkuje te opony? Jakie są Wasze odczucia, polecacie?
Printable View
Planuję zakup letnich opon Pirelli Cinturato P7 w rozmiarze 205/55/R16. Sporo dobrego naczytałem się na temat tego modelu.
Czy ktoś z Was użytkuje te opony? Jakie są Wasze odczucia, polecacie?
W nowym AŚ jest test opon, bardzo dobre wyniki w hamowaniu, reszta będzie za tydzień :)
Ogólnie jak to pirelli - nie na się do czego przyczepić. Brać :)
Test ADAC 2012 - (205/55 R16):
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...e-205-55-r16-v
ja mam pirelli p6 i polecam.
Miałem p7 i były ok choć troszkę szybko się zużywały były jakieś "ekologiczne" i to chyba dla tego.
Qbaas, właśnie z testem ADAC problem... W zeszłym roku te opony były na pierwszym, drugim i trzecim miejscu w zależności od rozmiaru, teraz na 6... Zastanawiam się co z nimi nagle stało sie nie tak skoro żadnych zmian nie wprowadzano...
paczek.gsm, Cinturato również są ekologiczne i podobno długo mają wytrzymywać bo zostały poprawione.
Docierają bardzo sprzeczne sygnały nt tych opon dlatego pytam o Waszą opinię. W zeszłym roku w testach ACE pisali, że świetnie odprowadzają wodę, teraz ADAC narzeka że na mokrym są kiepskie... Raz piszą że ciche, potem że głośne...
Ja znam dwie podzielone opinie : jedna ,że to rewelacyjna guma w sensie zachowanie na drodze ( kolegi do szybkiego Volva) druga od wulkanizatora,że bdb tylko szybko się ściera osobiście nie miałem-nie wiem. Sądzę,że prawda jak zwykle leży po środku.
Mam i nie narzekam. Podoba mi sie że są dośc ciche.
Mam je w Julce. Żadnych zauważalnych wad, nic powalającego w nich też nie ma.
Tez mam u siebie, kolega kupił do Laguny i obaj nie narzekamy.
Ja kiedyś miałem 16" opony pirelli, tylko nie pamiętam jaki model i byłem bardzo zadowolony. Dobra przyczepnośc na drodze i świetna droga hamowania. To tyle co mogę powiedzieć
Mam te Cinturato P7 od marca 2010 i jeździ się na nich wyśmienicie. Naprawdę polecam.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to brak rantu ochronnego na felgę w rozmiarze 205/55/r16
Te Pirelki są OK choć mam wrażenie, że trochę za bardzo szumią ale może to subiektywne odczucie.
eee ja kiedyś miałem jeden sezon goodyeary to musiałem radio mieć na max podkręcone bo taki był szum że masakra. Tera od 2 lat latam na Pirelkach P6 i jest ok.
Podepnę się pod temat. Potrzebuję opon 195/65/15, ale że nie planowałem takiego wydatku na opony mogę przeznaczyć 1000zł, max 1200zł. Na oponeo są niezłe ceny, za 250zł można już kupić Continentale, GoodYeary, Pirelli. Co polecacie?
Korzystam z Pirelli P6 i bardzo sobie chwalę, szczerze ich mogę polecić.
No i przyszedł czas na moje odczucia względem kupionych Pirelli Cinturato P7.
Jeśli chodzi o głośność to nie mogę złego słowa powiedzieć. Są bardzo ciche. Przy prędkości 180 km/h można rozmawiać bez podnoszenia głosu.
Na suchym przyczepność bardzo dobra. Na mokrym nie miałem okazji testować.
Jedyne do czego mogę się przyczepić, to że spalanie skoczyło do góry. Jednak składam to na karb dobrej pogody przez co i noga staje się cięższa ;-)
Conti.
Choć ja nie wyobrażam sobie 156 na letnich kapciach jedynie 15 calowych.
Do dyspozycji mam 15 i 17, ale cud Tuska robi swoje i trzeba wybrać tańszą wersję i tłumaczyć sobie komfortem jazdy ;)
To opchnij 17stki i zakup 16stki. 195/65 to za duży balon jak na lato
Dokładnie... Nie rób tego Alfie ;P
Na allegro jest pełno ogłoszeń z fajnymi telefonami. Myślę, że nawet jak na forum dasz ogłoszenie to ktoś chętny na kupno się znajdzie...
Poza tym prowadzenie na 195/65/R15... Pozostawia wiele do życzenia.
Te 17' to jakie masz? Szprychowe?
Opchnij je i kup 16stki.
Telefony 16'' w dobrym stanie + nowe opony z górnej półki to max 2000zł
A jak trafisz felgi z oponami to wyjdzie taniej.
Tyle tylko że trochę te Twoje 17stki zmęczone krawężnikami.
Witam.
Odgrzewam kotelta, ponieważ muszę zanabyć drogą kupna komplet letnich opon do swojego dupowozu. Napisałem nawet maila do Pirelli w sprawie opon z tego wątku i twierdzą, że nie zmieniali parametrów mieszanki przez ostatnie dwa lata. Wyniki z ADAC 2012 są tym bardziej dziwne, że złe noty na mokrym zbiera guma w rozmiarze 205/55/16, natomiast opona 225/45/17 jest w ścisłej czołówce! Moje dotychczasowe doświadczenia z P6 i P7 na mokrej nawierzchni były bardzo pozytywne, jedyną wadą tych opon było ząbkowanie przy niesprawnym zawieszeniu. Reasumując - czy ktoś z kolegów może się podzielić obserwacjami z użytkowania tych opon?
Głośne. Poza tym ciężko narzekać.
Czy ja wiem czy głośne, w moim odczuciu P7 są dość ciche przy szerokości 215. Napewno cichsze od P6, Goodyear f1 GSD 3 i vredenstein ultrac cento. Choć może to tylko moje odczucie. Wg mnie bardzo fajne oponki te P7
A śmigał ktoś z Was na Uniroyal'u Rainexpert?? Dziś zamontowałem je na felgi i ciekaw jestem zachowania, w sieci same dobre opinie.