Witam.Może ktoś sie orientuje ile ma lub ile powinna wynosić minimalna grubość tarcz przednich w naszych 159 jtdm ?
Printable View
Witam.Może ktoś sie orientuje ile ma lub ile powinna wynosić minimalna grubość tarcz przednich w naszych 159 jtdm ?
26mm przód, 10mm tył
26 mm to zalecenie producenta, aby jak najszybciej dac mu zarobić na nowych :)
Te 26 mm to chyba jakieś przegięcie,przecież 28 mm mają nowe.
Dokładnie, z regułu norma na zużycie to 2 mm od wartości nominalnej.
co nie znaczy, że nie można jeżdzić z cieńszymi....
To zależy jeszcze jak bardzo cieńszymi. Wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem. Choć patrząc np na temat w Hyde Parku o zbędnym zakupie opon zimowych na mijającą zimę, niektórzy jeździli by na tarczach aż byłby papier. Lekkie przerysowanie ale jednak...
Ostatnio mierzyłem i tarcze mam w granicach 22-23 mm,a klocki 5-7 mm.Myślałem zedrzeć te klocki jeszcze tak do 2 mm i pomyśleć co dalej.Pewnie czeka mnie zakup nowych tarcz i klocków-oczywiście,bo w przetaczanie ich pewnie nie ma sie co bawić ?
zapytajcie dobrego tokarza co mysli o wymianie tarcz o grubości 26 mm...
Ja wymieniłem przy 25,5mm, ale nie z powodu grubości, ale z powodu rdzawego nalotu o grubości kilku mm, na brzegach tarcz, który zaczął się łuszczyć i uszkadzać zaciski. Tarcze były od nowości (2008rok), 150tys przebiegu.
to wystarczyło je przetoczyć u tokarza...
A nie jest przypadkiem tak ze na tarczach sa kontrolki ???:confused:
nie kontrolki, tylko czujniki i nie na tarczach tylko w klockach hamulcowych...
Chyba nie wszystkie wersje miały czujniki zużycia klocków (przynajmniej tak podaje instrukcja). Jak najprościej sprawdzić czy w swojej wersji posiadam te czujniki? Pewnie w wersjach (podejrzewam wesje z brembo) z czujnikami po włączeniu zapłonu pojawia się na chwilę (testowo) pomarańczowa kontrolka sygnalizująca zużycie klocków?
U mnie te 23 mm to może nie halo,ale te minimum 26 mm podane przez producenta wydaje mi sie troche śmieszne.Co Wy na to ?
Jak bym pytał większości tokarzy co mam robić z moim autem, to już bym pewnie miał marmurowe M1 ma komunalnym...
---------- Post added at 10:37 ---------- Previous post was at 10:34 ----------
Owszem są "kontrolki". Wiele marek tarcz ma je w postaci ciemniejszego frezu/odwiertu w ściernej części tarczy. Jak ten frez się zrówna z tarczą to znak, że powinna nastąpić zmiana.
nie taksówkarza tylko tokarza ;)
Jaka jest minimalna grubośc tarcz ?
Przeczytałeś chociaż ten temat? Masz napisane na pierwszej stronie.
Tak przeczytałem ,ale każdy pisze co innego..........
To widać nie przeczytałeś bo większość pisała, ze 26mm bo tyle podają producenci tarcz. Tylko jeden był fanem toczenia tarcz, które maja poniżej 26mm ;]