No właśnie Do czego służy ów czujnik w mojej AR 156
Nie mam tempomatu, nie mam selespeeda
Ma ktoś pomysł ??
Printable View
No właśnie Do czego służy ów czujnik w mojej AR 156
Nie mam tempomatu, nie mam selespeeda
Ma ktoś pomysł ??
Może zamontowany został na "wyrost". Moja 2,0 TS z 1999 nie ma czujnika i nigdy go raczej nie miała.
moja ma, i na kompie można sprawdzić czy jest "ON"/"OFF" nie mam informacji co do słuszności jego montażu ale wydaje mi sie ze jeśli jest sprzęgło wciśnięte to silnik nie daje pełnej mocy - komp troche mocy odcina , ale to moje gdybanie
Jeśli ECU wykryje wcisnięty pedał sprzęgła ogranicza moc silnika - żeby nie spalić sprzęgła. Stąd często zamulone auta z uszkodzonymi czujnikami położenia sprzęgła
U mnie gdy zaśniedziały styki i ogólnie był zasyfiony szalała wskazówka temperatury...
A, nie zauważyłem żeby po tej operacji lepiej jeździła czy cokolwiek innego się zmieniło, poprawiło
to teraz powiedzcie w ktorych modelach sa i jak poza komputerem to sprawdzic?
156SW 1,9 110km 2001r jest
wyciągnąć i obadać? w zasadzie to nie ma się tam co psuć. Albo styki zaśniedziałe albo coś złamane- ale to raczej mało prawdopodobne, no chyba że ktoś tam dłubał i połamał
Wrzucałem manual do naszego Zrób to sam ale nie wiem czemu od zeszłego tygodnia się nie pojawił wraz z dwoma innymi :/
Tu jest opis jak go rozebrać Sprawdzić można go za pomocą miernika bo jedyne co robi to zwiera obwód na dwóch pinach
W jego wtyczce jest coś kolo 12,5 V
http://www.alfaromeo.mazury.pl/viewtopic.php?f=15&t=553
Ciekawy temat, u mnie po podlaczeniu pod FES mam informacje, ze sprzeglo jest caly czas wlaczone, dzisiaj biore sie za ogledziny pedału i czujnika, jestem bardzo ciekaw, czy po udanej naprawie - komp pokaze wylaczony pedal sprzegla i wzrost mocy bedzie odczuwalna...
U mnie tak samo na fesie pokazuje blad czyjnika sprzegla,i caly czas mam je wlaczone dopiero jak mocno podciagne noga do gory to jest wylaczone,ale luzu nie ma do gory
---------- Post added at 13:18 ---------- Previous post was at 13:07 ----------
To powiedzcie gdzie sie znajduje te czujnik zeby ewentualnie go wyczyscic
Przy pedale
dzisiaj to sprawdze napewno
u siebie w 115 mam z 2001 maja. Też miałem ten bląd i był ten bolec zapieczony. Poruszałem parę razy i działa a różnica jest po skasowaniu błędu
kolego jaki bolec i gdzie on jest powiedz coś więcej ?
jest nad pedałem sprzęgła - taka krańcówka. Musisz głowę położyć na dywaniku i popatrzeć do góry - pod zabudowę deski tam będzie widać
sprawdzałem tą kostkę i jest ona taka duża wszystko tam wygląda jak nowe , a na Fesie cały czas wyskakuje ze pedał sprzęgła jest włączony lekko przytrzymam do góry i już wyłączony nwm co zrobić z tym fantem
wyciągnąć, wyczyścić, podłączyć, sprawdzić ;)
tak zrobiłem wypiąłem tą kostkę ale zobaczyłem ze jest w bdb stanie jak nowa więc podłączyłem i koniec a na fesie jest ze jest cały czas aktywny
rozłóż ją i dostań się do styku albo odłącz kostkę i zewrzyj w kostce - zobacz czy się zmienia.
Ten wyłącznik jest samoregulujący i czasem, kiedy pedał dostaje odrobinkę innego położenia (np. po wymianie sprzęgła), nie wciska się. Trzeba go wyjąć (przekręca się przełącznik trochę trzymając za kostkę i wychodzi (ale cholernie niewygodne to), i wyciągnąć trzpień, który jest wciskany przez pedał, do oporu. Po ponownym założeniu, trzpień sam się ustawi wg. pedału. Czasem mimo to jest za krótki i wtedy ja np. wkręciłem w jego koniec malutki wkręt, żeby go przedłużyć.
U mnie nieco zmalało spalanie po tym zabiegu, bo ponoć na wciśniętym sprzęgle, wtrysk podaje odrobinę więcej paliwa, co ma zapobiegać zgaśnięciu przy ruszaniu.
Ale nie wiem czy to tak naprawdę miało związek, bo zrobiłem kilka rzeczy tego samego dnia :)
Ja u siebie wyjąłem ten czujnik, bo cały czas wywalał błąd w FESie :P
Panowie powiedzcie, czy czujnik powinien znajdowac sie w tym miejscu i czy wiszaca wtyczka oczekuje na jego przybycie? Jakie sa konsekwencje jezdzenia bez tego czujnika? Dalej idac czy czujniki byly takie same dla wszystkich wersji - podejrzewam u siebie brak tego urzadzenia i bede chcial go dokupic- nie znam powodu wymontowania... Gdyby ktos mial zdjecie czujnika do wersji 2.5 to byloby super.
Tak to kostka od czujnika i otwor do jego montażu
Czy orientuje sie ktos jak wyglada czujnik do sprzegla dla mojej wersji 2.5 99r.? czy jest identyczny jak do hamulca, czy sa to dwa rozne czujniki?
Ja u siebie zamieniłem i jest oko :)
Udalo mi sie dokupic taki sam czujnik jak do pedalu hamulca - pasuje, udalo sie go zamontowac, dziala lecz zainteresowala mnie jedna rzecz. Podczas gdy oba pedaly (halulec i sprzegla) nie sa wcisniete FES pokazuje mi stan pedal hamulca - odblokowany, pedal sprzegla - wcisniety. Zastanawia mnie czy jednak czujnik jest zly i powinien odwrotnie przekazywac czy moze program ma zle "tlumaczenie" i chodzi tutaj o stan sprzegla - gdy pedal jest wcisniety to sprzeglo jest rozlaczone i odwrotnie (wowczas wg. mnie wszystko jest dobrze). Dorzucam zalacznik gdzie jest przedstawiony stan, gdy oba pedaly nie sa wcisniete. Prosze o jakies opinie co sadzicie, gdyby ktos mial chwile czasu i mogl sprawdzic jak wyglada to u niego...
U mnie jest to samo.
co do sprzęgła też mam wciśnięte na fesie , a podciągnę lekko do góry(luzu nie ma ) i jest już odblokowane czy wyłączone no coś takiego
Witam,
Mnie problem dopadł po wymianie tulei pedału sprzęgła. Faktycznie wystarczy tylko kombinerkami pociągnąć ten chowający się bolec w czujniku.