Witam, mam proste pytanie. Czy oryginalne felgi z Giulietty 7.5Jx17" ET41, otwór środkowy 65, rozstaw 5x110, bedą pasować do 159?
Z tego wyszukałem nie powinno być problemów, ale chcę się upewnić.
Printable View
Witam, mam proste pytanie. Czy oryginalne felgi z Giulietty 7.5Jx17" ET41, otwór środkowy 65, rozstaw 5x110, bedą pasować do 159?
Z tego wyszukałem nie powinno być problemów, ale chcę się upewnić.
Będą pasować.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...k-img_9117.jpg
Takie planuje, czy jednak lepiej kupić jakieś szprychowe?
W tym temacie dowiesz się chyba wszystkiego:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...j_alfy-32.html
Lepiej 19 od Tihttp://tinypic.pl/i/00058/r2lbu4ov6rxn_t.jpg:P
---------- Post added at 12:01 ---------- Previous post was at 11:58 ----------
A 17 na zimowki
wiem, wiem przejrzałem tamten topic. Mam opowiedz na moje pytanie, dzięki.
Przerabiałem kiedyś ten temat i zostałem poinformowany, że w Giulietcie są inne szpilki. Tzn żeby założyć felgi z julki trzeba podobno rozwiercać otwory. Usłyszałem to od handlarza felgami, który miał do sprzedania alufelgi do Giulietty. Nie widzę powodu dla którego miałby kłamać.
Na jednej z aukcji allegro znalazlem taką ofertę
159 - Rozmiar śrub 14x1,5
Giulietta - Rozmiar śrub 12x1,25
http://allegro.pl/sruby-do-felg-alum...186438627.html
Wybór na należy do Ciebie. Moim zdaniem wiercenie otworów w felgach to nie jest najlepszy pomysł...
Pozdrawiam
No więc od siebie mogę dodać że tak jest, felgi z julki do 159 tki pasuja po delikatnym rozwierceniu otworów, dodam tylko że nie jest to problem, felgi mają delikatny rant w miejscu wkręcania śrub który bez najmniejszego problemu da sie powiekszyć bez jak to napisane nie wiem jak dużego "rozwiercania" jeśli ktoś ma dylemat, moje zdanie kupuj i nie zastanawiaj się. Sam przerabiałem to ostatnio.
Pozdrawiam
a odwrotnie nie ma problemu? tzn. felga w 159 jest 8 calowa a Giulietta ma 7.5. Wiem ,że robi się większy naciąg ale nie piaskuje nadkoli lub nie przyciera? Przerabiał ktoś temat? Potrzeba pierścieni centrujących?
Nie będzie problemu. Jakbyco mam takie 7.5.
odwrotna sytuacja jest u żony, założyłem jej na wiosnę do Giulietty podkowy 18"x8" ze 159 tylko opony kupiłem w rozmiarze Giulietty. żadnych pierścieni, otwór jest taki sam, a te ~6mm że felga wystaje bardziej na zewnątrz i do wewnątrz też nie powoduje problemów bo miejsca jest tam kupa. jedyny problem to taki że żona za 3 miesiące 3 felgi już przytarła, boli serce bo ja przez 2 lata jak na nich jeździłem nie drasnąłem ich. dla kompletu wrzucę jak to wygląda (choć to wątek 159, no ale pytanie padło o Giuliettę)
Załącznik 249938Załącznik 249939
Ja ma razie przymierzałem felgi zimowe ze 159 i chyba tak zrobię jak Ty ;)Załącznik 249940
pewnie ze tak, tym bardziej że masz fajny alfowy wzór i kolor do białej podchodzi też git. masz swoje sprawdzone felgi ze 159 to najlepsza opcja. tylko opony kup sobie w rozmiarze do Giulietty, bo te masz pewnie 235/45R18 ze 159 - to 3 rozmiary większe niż w G
Tak wiem ;) Dzieki!
Panowie czy felgi z Giulli będą pasować do Giulietty, chodzi mi o 17 et33 7,5 - Czy będą pasować te same śruby bez żadnych przeróbek bez pierścieni itd? czy czujniki można normalnie wymontować i założyć zwykłe wentyle. ?
1. tak beda nawet lepiej wygladaly przez niższe ET - 8mm na zewnatrz. tez jezdze w G na innych felgach i sa wysuniete o 6.5mm. ilus ludzi wsadzalo do Giulietty 18/19 z Giulii gdzie jest szersza felga dodatkowo (8")
2.tak mimo ze w Giulietcie jest M12 a w Giulii M14, leb jest taki sam stozek.
3.czujniki mozesz zostawic albo wymontowac i sprobowac sprzedac, mysle ze za ori jesli sprawne i nie bardzo stare to ze 250-300zl bys nawet dostal ( nowe 800, ale wiadomo nowa bateria tam siedzi) bo pewnie znajda sie chetni zalozyc do osobnego kompletu zimowek.
Witam,
odświeżam temat. Muszę wymienić alu w mojej 159 bo aktualne są na dystansach czego już dłużej nie zdzierżę. Marzą mi się turbiny i najbardziej podobają mi się oryginały z Gulietty, ale co opinia to inna i szukam kogoś kto ma już w tym temacie doświadczenie. Z tego co wiem to mam powiększone zaciski [r. 2009] ale nie jestem pewny więc wrzucam zdjęcie. Pytanie czy felgi z poniższych aukcji będą pasować? Wiem że rozstaw to 5x98 ale podobno delikatne nawiercenie załatwia sprawę. Ktoś może potwierdzić z doświadczenia? Tak btw to gdzie to się nawierca i ile taka przyjemność bo budżet też u mnie nie za wysoki.
https://allegro.pl/oferta/felgi-opon...156-7762397671
https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...-17-8579109047
Załącznik 265143
delikatne rozwiercenie ,kpisz sobie ,róznica to 12mm, szukaj dedykowanych bo na wieksze zaciski o srednicy 330mm,17'' felgi trudno dopasowac
j.w, gdzieś dzwoni tylko nie tam gdzie kolega@NOone myśli.
np 5x112 można zakładać na śrubach pływających. rozwierca się niektóre felgi z giulietty (głównie te nieakcesoryjne z tego co wiem, choćby te które podlinkowałeś w 2 linku) bo tam jest za mała średnica otworu na śruby - w Giulietcie są M12x1.25 a w 159 M14x1.5. te pierwsze nie podejdą.
kupując feglę masz jeszcze zwrócić uwagę na otwór centrujący i kształt ramion. jest troche felg sprawdzonych na dużych Brembo. możesz też się posiłkować felgami z GIulii zarówno ori jaki i aftermarketowe. Tylko ori zestawy uważaj, bo na allegro pełno takich z parą 2x8" i 2x9" (tył w wielu Giuliach) szerokości albo całe zestawy 9" bo handlarzom zostało jak ludzie wykupili im 8" (z resztą statystycznie 8" częściej się psują przy wypadkach - w końcu są na przodzie w Giulii).
co do aftermarketowych, są jeszcze fajne całkiem (sam mam w GIulii na zimę 18") PSW Dubai (to takie niby włoskie ale chińskie, ale naprawdę nie mam z nimi problemu żadnego a mam wersję z polerowanym frontem), są jako 17" z ET41 pod Giuliettę albo jako 18" z ET33 pod GIulię (takie będzie fajniej w 159 wyglądać jeśli byś sie zdecydował).
Epsonix sporo wytłumaczył w kwestii rozwiercania itp.
Natomiast jeśli chodzi o Twoje zaciski to masz tzw małe brembo, czyli tarcza 305mm i zacisk czterotłoczkowy Brembo ale z jednym odpowietrznikiem. Zatem w Twoim przypadku minimalna średnica felgi to 16" i tak jak powyżej napisano raczej oryginały lub kilka modeli felg, które są "sprawdzone" przez alfistów i na brembo wchodzą.
Turbiny z Giulietty czyli te z rozstawem 5x110 będą pasować po rozwierceniu otworów do fi 14mm.
Pozdrawiam.
- Rafał
Kolego Cubus00 nie kpię tylko odnoszę się do wypowiedzi poprzednika [admor 17-03-2012], a że się na tym nie znam dlatego pytam. alces1 dzięki za info, ale jeśli dobrze zrozumiałem turbiny z gulietty z rozstawem 5x110 to już nie oryginał? Epsonix również dzięki, z tego co widzę pozostaje mi wachlarz oryginalnych szprych ze 159, które też są niczego sobie. Rozumiem, że skoro nie mam zacisków 330 to każda oryginalna 17" ze 159 będzie mi pasować bez żadnych dystansów? Np https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...110-7513267803
Oryginał, dedykowany do Giulietty, ale o parametrach identycznych jak ori felgi do 159 (za wyjątkiem wspomnianych otworów na śruby).
Nawet gdybyś miał tarcze 330mm, to każda ori felga 17" będzie pasować.
Te z linku, który podałeś, również.
Pozdrawiam.
- Rafał
Dzięki alces1. Powiedz mi jeszcze te turbiny o których mówisz w rozstawie 5x110 są w wersji 17" i 18"? Kiedyś będą moje i myślę, że jeszcze się spotkamy bo jestem z Bochni więc niedaleko, ale to co najmniej za kolejne 4 lata niestety.
Jeśli chodzi o oryginalne felgi Alfa Romeo to tak wygląda turbina 17" 5x110
Załącznik 265212
a tak wygląda turbina 18" 5x110
Załącznik 265213
a tak wygląda turbina 18" 5x110 dedykowana do 159
Załącznik 265214
Przy czym wszystkie powyższe pasują do 159 i na każdy zacisk, z tym, że te dwie pierwsze mają szerokość 7,5" bo dedykowane do Giulietty, a te ostatnie mają szerokość 8".
Z Bochni masz niedaleko. Zapraszam.
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam,
Mam 1 pytanko, przymierzam się do zakupu felg 18" do 159 (duże Brembo)
Mam na oku 2 komplety
Z tego co wyczytałem 18" turbiny z Guilietty podejdą do 159, ale po małym rozwierceniu otworów na śruby
Załącznik 279007
Czy kojarzy ktoś może model poniższy (nie wiem czy one są dedykowane do 159 ?)
Załącznik 279008
Czy one mogą pasować do 159 bez żadnych modyfikacji ?
Dziękuję z góry za informacje :)
z giulietty większość trzeba rozwiercac, choc nie wiem czy te. 18 ktore wkleiles to ori felga ze 159, jedynie malowanie nieoryginalne bo wystepowala tylko srebrna(przynajmniej ja die nie spotkalem z inna)
Dzięki epsonix za merytoryczną odpowiedź :)
Ogólnie śmiesznie wyszło, bo sprzedawcą z Olx, u którego namierzyłem felgi okazał się Znawcą felg z forum AR alces1 :),
i dostałem info, że felgi turbiny z Giulietty przy zakupie do 159 są "standardowo" nawiercanie przy śrubach, także nawet gdybym
nie wiedział, że jest taka potrzeba i tak bym dostał felgi już przygotowane pod 159, także 1 słowem, no stress ;)
Teraz już tylko czekam aż będą wymalowane na czarny mat i mam nadzieję do końca czerwca założyć :)
Pozdrawiam !