Jak zamontowac głośniki w tylną półkę w 156. Tam są otwory wielkości ok. 0,5cm.
Printable View
Jak zamontowac głośniki w tylną półkę w 156. Tam są otwory wielkości ok. 0,5cm.
Hehehe… ten temat mnie powala. :) Miałam z tym nie lada zabawę i nie lada się naszukałam rozwiązania!!!
Po pierwsze w drzwiach są głośniki 16,5 cm. Po drugie, w niektórych modelach (u mnie tak było), była seryjnie zamontowana półka z tyłu, ale bez głośników. Wyglądały na elipsy 6x9 i takie kupiłam. Kolega przymierzył… nic, nie pasują. Szkoda było głośników, to zaczęło się kombinowanie. Chcieliśmy „złapać” rozstaw śrub i zrobić przejściówke, i złapaliśmy na foli. I co? Okazało się, że to 6x9”!!! :D
Dziwna ta historia… nie wiem dlaczego za pierwszym razem się nie przypasowały. Ale jedno jest pewne, pięknie pasują 6x9” z tyłu. A moje JBL to już w ogóle! :-)
A co do montażu? Potrzebujesz:
1) 8 kołków montażowych 8mm
2) 8 śrubek… ale lepsze będą 6 niż 8.
3) Wkrętak... :)
Przez dziury w głośniku przepychasz kołek i wpychasz go w otwory w półce. Dopychasz głośnik i przykręcasz śruby. Trzyma się pięknie, nic nie trzeszczy, itp. POWODZENIA!!! :)
Co do kabli… Żółtą końcówkę trzeba rozebrać. Najlepiej przy radiu sprawdzić kolory + i -, żeby nie zamienić. U mnie każdy kabel był inny i nie wiadomo było co z tym zrobić, ale od czegoś mam kolegów! ;-)
To ja tu zapytam ,żeby nie zakładać podobnego tematu.
Jakie parametry ma subwoofer w tylnej półce w Alfie 156 sedan z zestawem Bose. Może ktoś juz go wymianiał na jakiś lepszy model i mógłby się podzielić co tam wlizie , czy warto , są jakieś nieprzewidziane problemy w podmiance etc.
Podłączę się pod temat.
Jeśli samochód wyposażony jest w 6 głośników (jak moja Alfa), to z przodu są wysokie dźwięki - tzw tweetery, oraz średnie (te większe głośniki), a z tyłu w drzwiach niskie tony. Czy dobrze rozumuję?
Pozdrawiam.
- Rafał
Głośniki dolne z tyłu i z przodu mają podobne pasmo przenoszenia i nie są jakąś szczególną rewelacją w serii. Natomiast przy klamce masz wysokotonowe. Temat montażu innych głośników już była na forum i jest dość obszernie opisany. http://www.forum.alfaholicy.org/147_...lfa_156_a.html
Subwofer BOSE w sedanie ma 22,5cm ,2ohm, mocy nie podaja.
z tylu masz takie glosniki jak z przodu, subwofry sa od rozmiaru 8'' 10'' 12'' i 15'' czyli 20cm, 25cm, 30cm i chyba 35 :P
Z tymi głośnikami w tylniej półce to bym uważał bo to samo zło :P Lepiej zainwestować w dobre głośniki w drzwiach oraz subwoofer w bagażniku. Głośniki na półce strasznie łupią ludziom siedzącym z tyłu nad uszami i nie da się wytrzymać :]
zastanawiam się nad wymiana głośników w drzwiach jak na razie , zainteresował mnie ten głośnik DSL gdzie taki dostać, ale tez mam takie dziwne zjawisko ze jak uchylę drzwi to głośnik przerywa rozkręcałem i wszystkie połączenie było ok wiec co moze być nie tak??
a jak to jest z tymi wysoko-tonowymi przy klamce , są one wogule tam bo jak ja przystawiałem ucho do tej siateczki to nic nie słyszałem sa wogule tam jakies kable doprowadzone?
normalnie być powinny :D ale z doświadczenia wiem, że różnie z tym bywa :)
1. Mógł ktoś zmieniać audio i przy odsprzedaży samochodu wyjął głośniki,
2. inna opcja to taka że to coś co wg producenta samochodu jest głośnikiem wysokotonowym, nie wytrzymało próby czasu i się rozpadło albo spaliło :)
3. wypięła się wtyczka
U mnie np. tweeter się rozpadł i leżał w drzwiach być może jest tak i u Ciebie ;)
można to łatwo sprawdzić, nożykiem wyciągasz zaślepkę i "krzyżakiem" wykręcasz śrubkę i w ten sposób da się wyjąć tą ramkę od tweetera.
powodzenia
no poświęciłem dziś chwile i zrobiłem tak jak mówiłeś,
normalnie tak ze śmiechu parskałem:D ze co to jest to jakiś głośniczek z pozytywki,
1. nie wymontował nikt
2. spaliło się raczej upalił się jeden kabelek od tego raczej włosek a nie kabelek
3. wszystko ok.
hm byłem dziś na jakimś szrocie i zakupiłem syczki od forda galaxy są o wiele większe teraz się zastanawiam jak je zamontować ale podołam zadaniu:lol:
heh to tak samo miałem w drugich drzwiach nie było go wcale na pewno na dole jest, ale już mi się nie chciało szukać go,
a zrobiłem to tak - odciąłem złączkę od oryginalnego ( aby juz się nie bawić w przerabianie kostki w samochodzie ), przylutowałem do tego z galaxy i zamontowałem na klej i drut bo inaczej już mi się nie chciało modzić :P ale efekt nawet ładny wyszedł a jak gra mmm :) :lol:
pochwal się jak ty zrobiłeś:)
ja natomiast rozebrałem drzwi, na dzień dobry poszło wygłuszenie z panki wygłuszającej, tam gdzie były za duże otwory to dałem maty APP miękkie i na to piankę. Następnie przeprawa z konektorami ponieważ ja u siebie całą instalację audio robiłem od nowa (zostawiając starą). Musiałem się natrudzić aby te kable w tej gumie co prowadzi kable do drzwi i przez konektor przepuścić. Jak już miałem kabel w drzwiach to zwrotnicę przykręcałem od środka do tapicerki następnie 2 kable do średniego i tweetera.
Tweetery montowałem tak samo jak Ty. Też na kleju od środka, z zewnątrz nic nie widać bo mam oryginalną siateczkę ;)
hmm no to widzę się trochę na pracowałeś:) no właśnie a ja zauważyłem ze jak otworze drzwi na max to przestają grać mi głośniki w drzwiach ?? :( co poradzisz?
hmm a pokazał byś jak to zrobiłeś albo jakimi matami to wygłuszyłeś?
zrobię foty dzisiaj to Ci pokażę, poza tym to na allegro pełno takich mat APP miękkie 25x50cm pianki nie ma bo mi ją załatwiał kolega co pracuje przy czymś takim cena 25zł za m2.
jeżeli przestają grać może konektor nie jest do końca dokręcony, ja bym sprawdził to połączenie przy drzwiach drzwiach jesli ten problem pojawia się tylko przy otwarciu drzwi
oki czekam na fotaski a o amtach pomysimy w dalekiej przyszłości,
a teraz można fotkę jak to wygląda ten cały konektor?
moje tez lezały nadole w drzwiach oba :P ale polutowałem i grają dalej i to całkiem nieźle jak na takie głośniczki z pozytywki :).
Co do głośników w półce to przymierzam się do zamontowania tylko tam jest porażka z tymi maskownicami oryginalnymi bo są jakby zamocowane na stałe ale wywalę je albo zamontuje na jakieś śruby i obedrę z tej obskurnej szmaty która fruka jak gra głośnik :).
I takie pytanko jak ktoś podłanczał to jak z zasilaniem? pod radio czy osobny wzmacniacz. u mnie są jakieś kable wyprowadzone i nie wiem czy pod nie podłączyć(bedą wtedy razem z tylnimi w drzwiach) czy pod wzmacniacz bo mam jeden kanał wolny. ?
ja bym nie wkładał nic w tylną półkę bo sam kiedyś zrobiłem taki błąd...
Widziałem też jak wygląda maskownica dodawana do głośnika zamontowana na tylnej półce w AR156 i delikatnie rzecz ujmując wygląda to kiepsko
Jeśli już chcesz na siłę tam włożyć głośniki to kiepskim pomysłem jest podpięcie ich pod ten sam kanał z radia co głośniki w tylnych drzwiach.
nom popatrzylem troche poprzymierzałem sie i stwierdzam ze jednak dam sobie spokój z glosnikami w polce i lepiej zainwestuje w nowe glosniki w przednie o tylnie drzwi :)
Podłączę się pod temat.
Na audio nie mam zbyt wygórowanego budżetu, a raczej skromny.
Chcę pozostawić seryjne radio CB firmowane przez Blaupunkta i dobrać do niego jakieś głośniki.
Zastanawiam się nad takim kompletem (4szt w drzwi):
1) http://allegro.pl/item828301322_glos...pr_1650_x.html
2) http://allegro.pl/item843536647_glos...kw_165_mm.html
3) http://allegro.pl/item846059963_nowy...mann_w_wa.html
4) http://allegro.pl/item847533283_bosc...5_cm_wawa.html
Które z nich wybrać?
Czy te jednodrożne, czy może dwudrożne?
Zaznaczam, że nie chcę rezygnować z seryjnych tweeterów.
Nie zamierzam też montować wzmacniacza (nie jestem audiofilem, ale jakość dźwięku emitowana przez seryjne głośniki woła o pomstę od nieba...).
Jeśli podane przez mnie głośniki omijać, to co zaproponujecie w podobnie przystępnej cenie?
No i ostatnie pytanie - czy jest spora różnica w jakości dźwięku między zestawem ze zwrotnicami, a bez?
Przepraszam za tysiąc pytań naraz i proszę o sensowne porady, jak wspomniałem, budżet na ten cel mam ograniczony.
Pozdrawiam.
- Rafał
tą firme omijaj
przod http://allegro.pl/item855041780_phon...ie_sztuki.html
tył http://allegro.pl/item855044939_phon...ie_sztuki.html
nie spodziewaj się cudów za tę kasę, olej tył i zrób sobie przód dobrze, bardzo fajne głośniki pod radio bez wzmacniacza
http://allegro.pl/item852239067_heli...nica_hurt.html
Dzięki za info.
Póki co zakupiłem jedną parę jednodrożnych Pioneerów, zobaczymy co będzie po montażu i zdecyduję co dalej.
Pozdrawiam.
- Rafał