Witam
Muszę wydobyć pastylkę immobilizera z takiego kluczyka jak na zdjęciu. Jak go rozebrać? Podgrzać?
http://img19.allegroimg.pl/photos/or.../64/2173826464
Printable View
Witam
Muszę wydobyć pastylkę immobilizera z takiego kluczyka jak na zdjęciu. Jak go rozebrać? Podgrzać?
http://img19.allegroimg.pl/photos/or.../64/2173826464
Obudowa dwuczęściowa, dość solidnie spasowana. Bez uszkodzeń chyba się nie obejdzie.
Tego się właśnie obawiam. Zgrzewana, sklejana czy jak to działa?
kiedyś widziałem na allegro nowe transpondery ( ta twoją pastylke) koszt chyba ok 10 zł. Trzeba je było tylko zaprogramować, ale to każdy moze sam zrobić jeśli masz klucz master. Te transpondery były chyba Philipsa- tak mi sie wydaje. Poszukaj bo szkoda kluczyk rozwalac.
---------- Post added at 19:51 ---------- Previous post was at 19:44 ----------
http://www.autodiag.pl/index.php?p49...er-pcf7931xp-c
---------- Post added at 19:52 ---------- Previous post was at 19:51 ----------
nie daje sobie głowy uciąć czy to jest odpowiedni, ale za te 10 zł chyba można zaryzykowac:)
mam nadzieje ze choć trochę pomogłem.
moment
to chcecie powiedzieć że kupuje taki transponder wkładam go do kluczyka obrobionego już nowego i programuje w sposób wkladam "mastera" tak żeby się code zapalił a potem wyciągam wkładam nowy i już jest zakodowany ?? bez wbijania kodu gazem ??
Pomogłeś, ale jednak nawet te 20zł za dwa transpondery + przesyłka to ryzyko, bo po co kupować coś, co potem będzie leżało? Kluczyki oryginalne i tak mam w kiepskim stanie, a jestem pewny, że da się je jakoś rozłożyć.
cała instrukcja była opisana na forum w 'zrób to sam' . A co do tego transpondera to tak mi sie wydaje - bo niby dlaczego miało by tak nie być, skoro dorobiony kluczyk juz z transponderem tez mozna zaprogramowac samemu.
p.s.
Ale zawsze to jest oryginalny kluczyk. to tylko moje zdanie i efekt tego czego sam kiedys szukałem.
Kluczyki dwa, tylko z immo. Chcę rozebrać, żeby przełożyć pastylkę do scyzoryków, które kupiłem.
Brat "rozbierał" kluczyk żeby wydobyć immo.
"rozbierał" - czytaj rozpier...ił bo innego sposobu nie było. Nóż, piłka i ostre cięcie, plastik jest tak spasowany jak by stanowił jedną całość.
To kluczyk z CODE I więc z jego sklonowanie nie przysparza problemu.
Pomogłeś ale jedynie częściowo. Transpoder, do którego podałeś linka jest czysty i nie da się go zaprogramować przy pomocy klucza master. Kierunek tutaj jest całkowicie odwrotny. To zawartość transpodera (odpowiedni 16 znakowy chyba kod) przy pomocy klucza master zapisuje się w centralce ECU i od tego momentu taki transpoder (kluczyk) będzie przez immo rozpoznawany. Jeżeli autor wątku będzie chciał go użyć musi w punkcie dorabiania kluczy sczytać zawartość starego klucza (transpondera) i zaprogramować jego zawartość do nowego, czystego transpondera. Po umieszczeniu go w nowym kluczu bez żadnych kombinacji z masterem będzie można bez problemu odpalić samochód. Rozwalanie oryginalnego, czerwonego klucza i wydłubywanie z niego pastylki transpodera jest mocno ryzykowne - nie wiesz, gdzie dokładnie on jest i ryzyko jego mechanicznego uszkodzenia jest ogromne a w przypadku kiedy zostanie zniszczony nie da się go już odtworzyć, więc lepiej najpierw skopiować zawartość starego a potem można ciąć go do woli, choć to nie ma najmniejszego sensu.
Kluczyk miałem mocno sfatygowany, więc dzisiaj podjąłem decyzję o jego zniszczeniu w celu wyjęcia transpondera. Przynajmniej potomni będą wiedzieli, jak się do tego zabrać :D Na zdjęciu kilka elementów kluczyka. W środku znajduje się czarna skrzyneczka w której środku jest pastylka immo. Całość rozcinałem piłką, i korzystałem z młotka i dłuta.
Załącznik 49893
Przeciez transponder z tego kluczyka się wyciąga ręcznie. Na grzbiecie klucza, obok wytłoczenia do zaczepu, jest mały kwadracik, który się wysuwa.
Chyba pomyliłeś klucze kolego.
Wiesz co, może nie miałem kompletu kluczy do swojego auta. Wiem, że jeden kluczyk, który mam, to właśnie taki nierozbieralny z dużym logo. Kobita mi go złamała, więc też musiałem wyciągać transponder i dao się go spokojnie wysunąć z kluczyka. Nie wiem, może w 155 były troche inne kluczyki.
Sprawdziłem, masz rację
Ostatnio też przerabiałem ten temat. Nowa obudowa, zarobiony grot i przełożona pestka. Wszystko śmiga jak należy:)
To jest Twoje założenie i w przypadku, jeżeli ktoś faktycznie zrobił tylko kopię czerwonego klucza to masz rację jednak jeżeli jest to fabryczny klucz master to posiada on wprogramowany unikalny kod PIN (tzw. Security CODE), który służy m.in. do aktualizacji danych o kluczykach w ECU i podczas jego używania ECU działa w innym trybie niż w przypadku używania klucza czerwonego - jest to tzw. tryb programowania. Co się wtedy dokładnie dzieje w ECU nie wiem, gdyż dokumentacja o tym nie wspomina, co ze względów bezepiczeństwa jest logiczne. We wszystkich publikacjach, jakie czytałem na temat CODE I łącznie z dość obszernym opisem w WM'ie zawsze akcentowana jest informacja, że klucza master nie można używać na co dzień. Myślę, że bez powodu producent tego nie wymyślił. Chociażby ze względu na to, że ECU jest często przełączane w tryb programowania mozę być przyczyną kłopotów i ewentualnej utraty zapisanych wcześniej informacji o kluczykach co wiąże się z problemami z uruchomieniem, a w przypadku braku karty kodowej z unieruchmieniem auta na dłużej.
no to mamy wała bo ja już 3 lata na masterze jeżdżę :) a nie wiadomo ile jeszcze w niemcach na nim jeździli... ale myśle że o tym masterze to chodzi o to że jak 2 razy przekręcisz a auta nie odpalisz to code się zapali i komp jest tak jakby rozprogramowany. Czyli tak jakby czekał na kluczyk inny. W serwisie AR też dostałem z***e że używam tego kluczyka ale mniejsza z tym.
chce to zrozumieć jaśniej.
Kupuję tą pastylkę.
-Idiu do punktu dorabiania kluczy rzeźbie klucz i kopiuje immo z mastera
-wgrywam go do nowej pastylki i wkładam do nowego kluczyka razem z grotem.
-Skręcam wszystko wkładam do stacyjki NOWY kluczyk i...
działa czy tak ??:)
no własnie ja tez jestem ciekawy. Tez mam tylko mastera. I jeśli dorobie nowy klucz i zaprogramuje wszystko w zakładzie to wtedy bedzie dobrze?
Przemyśl tą procedurę jeszcze raz i zastanów się gdzie w tym toku mylenia jest błąd logiczny...
Jak widzę nie macie pojęcia w jaki sposób działa system CODE I. Po co Ci kopia mastera ? Problem z używaniem klucza master nie wiąże się z jego mechaniczną stroną a tylko i wyłącznie z zawartością transpondera, więc cała procedura nic nie zmieni - nadal będzie to mechaniczny kluczyk rozpoznawany przez ECU jako klucz MASTER a nie MAIN. Jeżeli nie masz klucza MAIN to należy go sobie dorobić i przy pomocy własnego mastera zaprogramować w swoim ECU jak ? To proste...
1. Znaleźć w okolicy użytkownika Fiata, Alfy, Lancii z systemem CODE I i poprosić go o użyczenie wsadu w kluczyku MAIN - wystarczy taki kluczyk pożyczyć i w zakładzie kopiującym klucze sczytać jego zawartość i wprogramować do no nowego transpondera;
2. Na podstawie grota z klucza master wykonujemy nowy klucz MAIN w którym umieszczamy wcześniej skopiowany transpodner
3. Stosując się do instrukcji wczytywania nowego klucza do ECU umieszczonej w instrukcji samochodu wczytać przy pomocy klucza MASTER wyprodukowany klucz MAIN do swojego ECU. Cała procedura nie powinna zająć dłużej niż 30 min. i kosztować nie więcej niż 100 zł wraz z dobrym piwem dla kolegi użyczającego kluczyka czerwonego MAIN. Niebezpieczeństwa, że kluczykiem można uruchomić dwa samochody nie ma, gdyż klucze różnią się mechanicznie. Takim oto sposobem problem mamy z głowy szybo i tanio i - co najważniejsze bez udziału ASO.
Kolejne rozwiązanie problemu to kupić surowy klucz typu MAIN - numer ePER 60597662 - taki kluczy wystarczy jedynie naciąć i wprogramować MAST|EREM do ECU. Kosztów zakupu niestety nie znam bo w ePER nie ma ale zawsze można zadzwonić do ASO. To oczywiście rozwiązanie dla totalnie koszernych Alfisti :)
Trzecim sposobem jest zakup kompletu wszystkich wkładek oraz kluczyków (łącznie z nowym masterem, który nie ma transpondera)i wymiana całości. Po wymianie wkładek przekładamy transponder ze starego MASTERA do nowego, programujemy nowym MASTEREM wszystkie nowe klucze do ECU i po problemie - opcja droga ale nader skuteczna i gwarantująca spokój do końca życia samochodu. Trafiają się aukcje na allegro z takim kompletem i warto z nich skorzystać - w ASO trzeba zapłacić grubo ponad 800 zł za komplet wkładek i wszystkich kluczy - tak było w zeszłym roku, więc cena mogła się zmienić.
Schody zaczynają się kiedy chcemy odzyskać klucz MASTER. Nie jest to proste i bez firmy trzeciej - choćby pojawiający się na forum KO-CAR z Tychów - się nie obejdzie, chociaż na dzień dzisiejszy nie ma to większego znaczenia, gdyż każdy kluczyk typu MAIN w wersji CODE I da się skopiować, więc opcja typu "nie mam mastera" jest łatwiejsza i korzystniejsza. Bawcie się - ten system jest bajecznie prosty jak się go dobrze zrozumie :)
kolego aquarius a gdzie jest twoja 145 ??:( ale widze daleko nie odjechałeś z lancią ;)
Klucz w serwisie "goły" to 70zł :)
ale moment "1. Znaleźć w okolicy użytkownika Fiata, Alfy, Lancii z systemem CODE I i poprosić go o użyczenie wsadu w kluczyku MAIN - wystarczy taki kluczyk pożyczyć i w zakładzie kopiującym klucze sczytać jego zawartość i wprogramować do no nowego transpondera;ASO
2. Na podstawie grota z klucza master wykonujemy nowy klucz MAIN w którym umieszczamy wcześniej skopiowany transpodner
3. Stosując się do instrukcji wczytywania nowego klucza do ECU umieszczonej w instrukcji samochodu wczytać przy pomocy klucza MASTER wyprodukowany klucz MAIN do swojego ECU. Cała procedura nie powinna zająć dłużej niż 30 min. i kosztować nie więcej niż 100 zł wraz z dobrym piwem dla kolegi użyczającego kluczyka czerwonego MAIN. Niebezpieczeństwa, że kluczykiem można uruchomić dwa samochody nie ma, gdyż klucze różnią się mechanicznie. Takim oto sposobem problem mamy z głowy szybo i tanio i - co najważniejsze bez udziału."
1. Spoko dziadek ma punciaka :) ale piwo to tylko ciemne pije :) karmi kawowe:D
2. no Dobra ale to wciąż jest skopiowany kod z punta i alfy tym nie odpale:) ale dobra czaje o co chodzi musi być kod klucza main a nie master bo jak dorobie z swojego to ten nowy też będzie masterem:)
3. Problem jest w tym że pewnie jeśli mowisz o procedurze programowania nowego kluczyka to ja nie posiadam karty z kodem i i tak nie dałbym rady tego zrobić niestety :/ w ASO jak pytałem swojego czasu to za klucz z kodem wołali 250zł (180zł za głupią kartke z kodem!!!)
ale podsumowując kupując tą pastylkę to biorę ją i kopiuje swój kod z mastera i wgrywam do nowej pastylki i ten klucz zrobiony jest wtedy drugim masterem
dobrze to tu wszystko wytłumaczyłeś jak zawsze zreszta :)
a z tymi wkładkami to kiedyś na alledrogo 250zł za wszystko chciał gości bo likfidowali hurtownie jakąś... szkoda że teraz tego nie robią:)
jasna cholera likFidowali? LikWidowali. Sorki ale to jak mrzafka;)
Moja 145 jeździ w dobrych rękach i ma się doskonale. Często ją widuję bo mieszka niedaleko. Ja musiałem zmienić gabaryty auta ze względu na zdecydowanie większą rodzinę i z wyboru jestem bardzo zadowolony mimo, że to tak naprawdę "francuz" :)
System CODE I jest identyczny czy to we Fiacie, czy Alfie czy Lancii - kody w kluczu są takie same i zamienne. To tylko ciąg szesnastu cyfr i nie ma tam nigdzie kodowania marki, więc spokojnie kod klucza z PUNTO I (od PUNTO II już nie bo tam jest system CODE II) będzie działał w AR 145/146/155 w wersjach z CODE I czyli w przypadku 145/146 przed FL :)
W przypadku systemu CODE I do wprogramowania nowego klucza MAIN do ECU potrzebujesz jedynie klucza MASTER. Karta kodowa z kodem elektronicznym i mechanicznym służy tylko i wyłącznie do awaryjnego uruchomienia samochodu z uszkodzonym immobilizerem (kod elektroniczny) przy pomocy klepania tego kodu pedałem gazu i dorobienia odpowiedniej wkładki do istniejącego klucza (kod mechaniczny). Procedura programowania nowego klucza jest opisana w instrukcji użytkowania samochodu i z grubsza polega na pewnym, nieskomplikowanym żonglowaniu MASTEREM i nowym kluczem MAIN w stacyjce i obserwowaniu kontrolki CODE na desce rozdzielczej.
Koledzy, temat ciekawy, ale nie róbcie offtop'a
odgrzewam troche, ale nie chce zakładac nowego tematu, gdzes czytałem ze minimalna ilość kodowania nowych kluczy do ecu wynosi 2, czy to prawda??? Czy mozna wczytac tylko 1 nowy kluczyk?