-
Działanie tempomatu
ALFA 147 2.0 ts 2002r
Witam!:)
Koledzy pomozcie mi rozwiklac zasade działania tempomatu w tym aucie:) Otóż nie mam możliwości sprawdzenia go w ruchu ponieważ autko stoi jeszcze nie zarejestrowane ale nurtuje mnie to że po odpaleniu auta i ustawieniu przełącznika tempomatu w pozycje ON nie wyswietla sie zielona tarcza. Stad moje pytanie czy zielona tarcza tempomatu na wskaznikach zapala sie dopiero przy jezdzie czy na postoju tez powinna sie zaswiecic?
Z góry dziekuje:)
-
Świeci na postoju, świeci nawet jak przekręcisz MAR na wyłączonym silniku.
-
Od razu po włączeniu tempomatu, na włączonej stacyjce - nawet silnik nie musi chodzić.
Ps. mój wpis można usunąć...
-
to u mnie niestety nie dziala, bezpiecznik jest dobry, czujniki przy pedalach tez i manetka rowniez sprawna. co jeszcze mozna sprawdzić?
-
No to tylko zegary jeszcze zostają...
-
ja chyba nie mam tej kontrolki na predkosciomierzu
-
Jeśli 2002 rok to powinieneś mieć na wyświetlaczu, a nie na tarczy prędkościomierza.
http://www.youtube.com/watch?v=8MDK5-7y3rU
0:34
-
no to u mnie nie ma reakcji na przelaczenie:/ nic sie nie pokazuje. Jedynie jak wlacze i wylacze asr to tam sie pokazuje na wyswietlaczu ale o tarczy tempomatu nic:/ Sprawdzalem manetke i te czujniki fesem i niby jest ok. Dla pewnosci czujniki polozenia pedalow sprawdzalem miernikiem i działają.
-
Witam
U mnie jest tak, że oprócz ustawienia przełącznika w pozycję "on" dodatkowo na tej samej manetce muszę przełączyć plusem "+" i dopiero w tedy załapuje tempomat.
-
- FES sprawdza tez czujniki pedału hamulca i sprzegła.
-
juz mialem okazje wyjechac autem z garazu i teraz wiem ze tarcza tempomatu wcale nie zapala sie na postoju tylko dopiero podczas jazdy... U mnie tarcza pokazuje sie na wyswietlaczu a nie przy predkosciomierzu.
-
U mnie zapala się na postoju, nawet na zgaszonym siliku :)
Widocznie różnie to bywało (może zależy od wersji lub rocznika).